SADIK BEGA

Drejtor i Revistës "Kultura Islame"

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 19 Gusht 2009, 09:52

Kush është Mewdudiu?

Muxheddidi i madh i periudhës moderne

Botues: Muhammed Jusuf Han dhe bijtë Sunnet (Sant) Nagar, Lahore (Pakistan), Botimi IV, Qershor, 1988. Botuar nga Metro Botuesit, LAHORE

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 19 Gusht 2009, 09:48Shkruan: Merjem Xhemile

DAUT BORIÇI (1825-1896)

Elitës së intelektualëve shkodranë i bën nder të veçantë emri i Daut Boriçit jo vetëm se qe një njeri i ditur, me arsim të lartë teologjik, të fituar në medresetë me prestigj të kryeqytetit të perandorisë osmane, por edhe pse qe një nga patriotët më të shquar të Rilindjes Kombëtare.

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 19 Gusht 2009, 09:46

Ibn Tufejli (? -580 h. / ? -1185)

Ebu Bekir Muhammed Abd’ul-melik Ibn Muhammed Ibn Tufejl, nga Kordoba[1], u lind në afërsi të Granadës. Data e saktë e lindjes së tij nuk është e njohur. E para me çka filloi të merret ishte medicina. Nëpërmjet saj u bë i njohur dhe për të shkroi vepra të shumta që, për fat të keq, janë humbur. Korrespondoi me Ibn Rushdin në lidhje me librin e tij El-Kul-lijjat, që mjaft dëfton se themelësisht e njofti medicinën. Me pikëpamjet e veta u dallua edhe në fushë të astronomisë, që shpesh i theksonte El-Bitruxhi El-Munexhxhim. Kjo argumenton atë në çka po thirremi se filozofët muslimanë themelësisht i njohën dituritë para se të merren me filozofi.

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 19 Gusht 2009, 09:44Shkruan: Ahmed Fuad El-Ehwani

HAFIZ ALI ULQINAKU (1853-1913)

Marre nga libri "Ne kujtim te brezave" i autoreve; Dr.Honoris Causa (Mesues i Popullit) Fak LULI, Islam Dizdari, Nexhmi Bushati.

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 19 Gusht 2009, 09:43

Hafiz Abdull-llah I Zemblaku - 1891 – 1960

Nga Pashai i Egjyptit ne Zemblak te Korces

Do te ishte Mehmet Ali Pasha i Egjyptit qe do te me shpinte ne fshatin korcar Zemblak ne rreze te malit Morava. Rruga nuk me doli kot prandaj ja di per nder Pashait te Madh dhe Dinastise se tij qe sundoi Egjyptin per 148 vjet dhe tere Mesdheun Lindor, bashke me ishujt e tij, per shume vjet.
Mos u cuditeni kur ju them se Zemblaku, me aq sa di une, i ka dhene botes kaq mbreter, sulltane dhe Khedive sa asnje fshat tjeter ne tere rruzullin e tokes !

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 19 Gusht 2009, 09:42Shkruan: Agim Bacelli

Ibn Baxhxha ( ? - 533 h. // ? - 1138

Në këtë atmosferë shkencore u paraqit filozofi i parë andaluzian, Ebu Bekir Muhammed Ibn Jahja Ibn Baxhxhe, i njohur si Ibn Saig[1]. U lind kah fundi i shekullit të pestë, kurse vdiq në vitin 533 hixhrij ose më 1138 të e. r.

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 19 Gusht 2009, 09:41Shkruan: Ahmed Fuad El-Ehwani

Imam Vehbi Ismaili

Personalitet i Shkencës Islame Në Të Gjitha Mjediset Shqiptare

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 19 Gusht 2009, 09:39

Ebu Bekri r.a.

Ebu Bekri [1] (ar. Abd ‘ull-llah Ebu Bekr) – halifi i parë, u lind, sipas të gjitha gjasave, pak pas vitit 570, sepse pohohet se ka pasur tre vjet më pak nga Muhammedi a. s.. Babai i tij Ebu Kuhafa (Uthmani) ibn Amir dhe nëna Umm‘ul-Hajr (Selma) bint Sahr i takonin familjes mekase Tejm nga fisi Kurejsh.

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 19 Gusht 2009, 09:37Shkruan: Nerkez Smailagiq

A l i u r.a.

Aliu [1] (ar. Ali ibn Ebi Talib), ishte kushëri dhe dhëndërr i Muhammedit a. s. dhe halifi i katërt besimdrejt. Kur e pranoi fenë e re, kishte më së shumti 10 apo 11 vjet; Muhammedi a. s. e pranoi në shtëpinë e vet që ta shngarkojë babanë e tij që e kaploi varfëria. Babai i tij Ebu Talibi, nofka i të cilit e fshehte emrin jofetar Abd’ul-Manaf, ishte i biri i Abd’ul-Muttalib ibn Hashimit.

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 19 Gusht 2009, 09:36Shkruan: Nerkez Smailagiq

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme