Ferid Vokopola: Rebeli i Lushnjës, që përkthente Kuranin dhe dashuritë e Kajamit

I frymëzuar nga kjo ngjarje historike, ai shkroi himnin e Kongresit të Lushnjës. Poezia e këtij himni është një muzikalitet me tinguj melodioz, po ashtu sikurse vetë muzika është poezi me tinguj. Në fushën e legjislacionit Ferid Vokopola u shqua si një nga ligjbërësit kryesorë të Parlamentit të viteve ‘20-‘30. Ai së bashku me deputetë të tjerë të besimit mysliman përgatitën dhe miratuan në Parlament Kodin Civil të viteve ’30 dhe që u vlerësua si hapi më i rëndësishëm për përparimin dhe zhvillimin e vendit

Vazhdo leximin!

E Enjte, 21 Korrik 2011, 15:01Shkruan: Myzaljen Hoxha

Karar-Nameja

Vendimet e Lidhjes së Prizrenit, 18 qershor 1878

Vazhdo leximin!

E Premte, 10 Qërshor 2011, 09:41

Gruaja turke

KUJTIMET E MIA NGA POLITIKA, Logos-A 2010, Shkup

Vazhdo leximin!

E Premte, 28 Janar 2011, 05:59Shkruan: Sulltan Abdylhamit Hani II

Abetarja e Firencës së vitit 1942 me elemente islame

http://www.mesazhi.com/mendime/abetarja-e-firences-se-vitit-1942-me-elemente-islame

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 5 Janar 2011, 09:03Shkruan: Liridon Kadriu

Kultura islame shqiptare në vitet '20-30 të shekullit XX

Pas fitores së Pavarësisë, Shqipëria hyri në hullitë e zhvillimeve të reja sociale, politike e kulturore. Me gjithë prapambetjen e madhe të vendit, shenjat e progresit dukeshin në çdo sferë. Përparim pati edhe në kulturën islame shqiptare.

Vazhdo leximin!

E Hënë, 27 Dhjetor 2010, 13:50Shkruan: Prof. Viron Koka

Leter nga Pleqesia e Dibres dhe Shkodres, drejtuar qeverise franceze ne Konferencen e Paqes per ruajtjen e Halifatit Osman

Nga Basri Bej Dukagjini, deputet i Dibres ne Parlamentin Osman
(perktheu nga frengjishtja AF)

marre nga libri: Albanie indipéndante et l'Empire Khalifal Ottoman
Botuar: Paris : Perrin et Cie, 1920

Vazhdo leximin!

E Premte, 24 Dhjetor 2010, 06:22Shkruan: Basri Dukagjini, Claude Farrére (préf. par)

Xhami në vilajetin e Janinës

Të dhënat në lidhje me objektet e kulteve janë marrë nga regjistrat protokollarë të vilajetit të Janinës. Të gjitha shënimet pa përjashtim në të cilat ceken këto objekte kulti kanë të bëjnë me ankesat e dërguara qendrës së meshihatit në lidhje me personelin fetar në këto zona ose kërkesa me natyrë ekonomike. Më poshtë po paraqesim të dhënat e nxjerra nga këta regjistra:

Vazhdo leximin!

E Dielë, 10 Tetor 2010, 18:29

DIKTATURA KOMUNISTE PERSEKUTOI MUSLIMANET SHQIPTAR

Materjali u përgadit nga kryetari i shoqatës ‘’Hasan Riza Pasha’’

Vazhdo leximin!

E Premte, 29 Janar 2010, 22:24Shkruan: z. Ferid Lluja

Donkishotët zbulojnë Andaluzinë

Udhëpërshkrim
“Buenos dias”, na përshëndetin në hyrje. Alhambra është pallat pa fund. Kopshtet, përroskat, shatërvanët, muret e punuara krejt në dorë me thirrjen e njohur ushtarake maure “Ve la galibe il-laallah” dhe liqenet e vogla të pallatit të Nasrit, si dhe fortesa përreth, të kthejnë pas në shekullin XII, kur është ngritur kjo mrekulli që emrin e ka marrë nga arabishtja “El-Hamër – e kuqe”.

Vazhdo leximin!

E Shtunë, 19 Dhjetor 2009, 22:43Shkruan: Zekerija Ibrahimi

HAXHI VEHBI DIBRA (AGOLLI) - Komentatori Më i Mirë i Kur’anit Në Gjuhën Shqipe

Haxhi Vehbi Dibra kryetari i pare i Kuvendit me 1912 dhe kryetari i pare i Komunitetit Mysliman Shqiptar

Haxhi Vehbi Agolli (Dibra) lindi në Dibër të Madhe me 12.03.1867. Pas kryerjes së studimeve teologjike dhe specializimit në fushën e filozofisë islame, logjikës, shkencave juridike etj, emërohet myfti i Dibrës, detyrë që e ushtroi deri më 1912. Në vitin 1909 merr pjesë në Kongresin e Dibrës, ku u zgjodh kryetar i tij. Më 1912 shkon delegat në Kuvendin Historik të Vlorës, ku zgjidhet kryetar i Pleqësisë (Senatit) (Organ konsultativ në ndihmë të Qeverisë së Përkohshme të Vlorës), zëvendësonte Ismail Qemalin kur ai mungonte.

Vazhdo leximin!

E Martë, 15 Dhjetor 2009, 11:31

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme