SI TU FLASIM FËMIJËVE TANË PËR ALL-LLAHUN XH. SH.

A. Vlera e fëmijëve në Islam


Muhammedi a.s. si një pejgamber që fillimisht është dërguar në një shoqëri ku vajzat e vogla varroseshin për së gjalli, urdhëronte trajtimin e barabartë të fëmijëve dhe shfaqjen e dashurisë së njëjtë, si ndaj djemve ashtu edhe ndaj vajzave.
Njeriu vetë në Islam quhet si “ahsen-i takvim” (qenie e krijuar në formën më të bukur), po i tillë do të konsiderohet, normalisht edhe fëmija apo i vogli i njeriut. Andaj edhe për fëmijët flitet si në Kur’an ashtu edhe në Sunnet. Kurse Omeri r.a., ishte ai që në cilësi të kryetarit të shtetit islam (halif), fëmijëve deri në moshën madhore u kishte lidhur nga një pagë prej 100 dirhemësh.

Vazhdo leximin!

E Hënë, 17 Gusht 2009, 11:07Shkruan: Mr. Rejhan Neziri

Kur’ani, libri për të gjitha grupmoshat

Pjesa e parë


“Allahu është që ju krijon të dobët dhe pastaj, pas kësaj dobësie, u jep fuqi, e pas fuqisë dobësi dhe thinja (pleqëri). Ai krijon ç’të dojë. Ai di çdo gjë dhe mundet gjithçka.” (Er-Rum, 54)

Vazhdo leximin!

E Hënë, 17 Gusht 2009, 11:05Shkruan: Mehas ALIJA

Të falemi dhe lutemi në një mjedis ku të na shohë fëmija

Brenda shtëpisë duhet të ketë edhe vend, edhe kohë të ve­çuar për falje e lutje. Po të ketë mundësi, namazet e pesë kohë­ve të falen në shtëpi ose, ndryshe, të merret fëmija për dore e të çohet në xhami. Kjo e dyta, më shumë në peri­udhat kur nëna nuk mund të falë namaz. Nuk i duhet lënë shteg mundësisë që fëmija, duke parë nënën që s'falet, të mësohet, dashje pa dash­je, me idenë se mund të bëhet edhe pa namaz, edhe pa lutje.

Vazhdo leximin!

E Hënë, 17 Gusht 2009, 10:48Shkruan: Fethullah Gülen

LIGËSIRA NËPËR INTERNET

Kam nisur të bie dhe unë në dashuri me internetin. Përmes tij tani unë kam shumë miq në gjithë globin, ku i ka shpërndarë fati bijtë e shqipes që e ka zemrën të këputur për ta.

Vazhdo leximin!

E Hënë, 17 Gusht 2009, 10:47Shkruan: RIZA LAHI

Droga tek të rinjtë, dhe profilaksia ndaj saj

Konteksti i përgjithshëm ekonomik, politik, shoqëror, kulturor dhe edukativ i Kosovës, favorizoi edhe shfaqjen dhe përhapjen e shumë dukurive me karakter negativ për shëndetin, e moralin mendor tek të rinjtë. Kështu për një kohë të shkurtër, edhe në Kosovë, kohë më parë ke mundur të shohësh pankarta të mëdha nëpër rrugët e gjitha qyteteve me foto ku shkruan rreth kësaj dukurie të re. Një gjë e tillë për ndonjë vend tjetër mund të mos tërheq vëmendjen askujt, mirëpo për rrethanat tona në Kosovë ishte një goditje e llojit të vet.

Vazhdo leximin!

E Hënë, 17 Gusht 2009, 10:46Shkruan: Emine A. VEZAJ

PUBERTET

I biri: A ėshtė e vėrtetė qė puberteti ėshtė faza e humbjes dhe devijimit nga Rruga e Drejtė?

Babai: Jo, biri im. Sa mė tepėr qė njeriu zhvillohet fizikisht dhe psikikisht aq mė shumė bėhet i prirur pėr seriozitet nė fe dhe nė çėshtje tė kėsaj bote. Allahu e ushqen kėtė prirje posa njeriu t'i afrohet pubertetit. Si rrjedhim, ata qė humbin dhe devijojnė nga Rruga e Drejtė janė ata qė e mohojnė fenė dhe vrapojnė egėrsisht pas dėshirave tė tyre.

Vazhdo leximin!

E Hënë, 17 Gusht 2009, 10:40

MOSHATARËVE TË MI

Hamdi i qoftë Allahut, Zotit të botërave, Krijuesit, Ligjëdhënësit, i cili thotë:

“Kjo është rruga ime e drejtë, shkoni kësaj, e mos ndiqni rrugë të tjera e t’ju ndajnë nga rruga e Tij. Këto janë porositë e Tij për ju, ashtu që të ruheni.” (El En’am: 153)
Salavatet qofshin mbi vulën e të dërguarve, Muhamedin a.s. për të cilin Allahu xh.sh. thotë: “Vërtet ti je me moral të lartë. ” ( El Kalem:4)

Vazhdo leximin!

E Hënë, 17 Gusht 2009, 10:09Shkruan: Afrim ef. TAHIRI

Islami – familja – interneti

PLANIFIKIMI FAMILJAR I PARË NË OPTIKËN ISLAMEKjo qështje nuk është një problem që tani paraqitet për herë të parë, as ndër ne e as në arenën ndërkombëtare. Edhe tek civilizimet e lashta Babilonase, Egjiptase, Greke etj. ka qenë prezente qështja e shtimit të popullsis ose mosshtimit të sajë, ngase mbi këtë bazë vendosej fati dhe e ardhmja e shumë popujve e përendorive.

Vazhdo leximin!

E Hënë, 17 Gusht 2009, 10:07Shkruan: Dr. Ramiz Zekaj

Fëmijët dhe lojërat e dhunshme kompjuterike

“Papritur u ngrit nga ku qe ulur dhe filloi të bërtas. Dukej i tërbuar ngase nuk mund ta vriste njeriun që shtinte në të. U ul për të provuar përsëri. ...”

Vazhdo leximin!

E Hënë, 17 Gusht 2009, 10:06

LETËR STUDENTIT MUSLIMAN

I lindur më 1906 në Egjipt, Hassan el Benna, rrjedh nga një familje dijetarësh. Më 1928, ai formoi shoqërinë e quajtur Ikhvan el-Muslimin (Vëllezërit Myslimanë). Kjo lëvizje, që kishte për qëllim ripërtëritjen e Islamit u shtri shpejt nëpër Egjipt e rajon. Në dhjetor 1948, Organizata e Vëllezërve Myslimanë u shua përderisa mijëra nga anëtarët e saj u arrestuan. Hassan el Benna i pati shpëtuar arrestit për tu vrarë në shkurt të vitit 1949.

Vazhdo leximin!

E Hënë, 17 Gusht 2009, 10:04Shkruan: Sejjid Hassan el Benna

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme