ULEMAJA E PLAVËS DHE GUCISË SHEMBULL I MIRË SE SI DUHET TI SHËRBEHET POPULLIT DHE FESË ( 1878- 1920)

“Sjelle vallen në këtë anë
Jemi zogj të Shqipnisë nanë”.

Vazhdo leximin!

E Martë, 23 Prill 2019, 22:35Shkruan: Dr. Nuridin Ahmeti

Historia e personaliteteve shqiptare të Vilajetit të Janinës (1859-1909) I

Libri i Syrja bej Vlorës “Historia e personaliteteve shqiptare të Vilajetit të Janinës (1859-1909)” është një punim enciklopedik me vlera të padiskutueshme për historiografinë shqiptare.

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 27 Mars 2019, 09:42Shkruan: Syrja bej Vlora

Nevoja e ringjalljes së trashëgimisë intelektualo-shpirtërore

Shekulli i tanishëm dhe shoqëria moderne perëndimore i ofron sfida të panumërta dhe pothuaj në të gjitha lëmenjtë shoqërisë myslimane.

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 27 Mars 2019, 09:36Shkruan: Ervis Jangulli

Koncepti i reformës në Islam

... shoqëritë myslimane ishin bërë aq pasive, saqë besnikërinë ndaj fesë e shihnin vetëm në ruajtjen dhe imitimin e vlerave të së kaluarës ...

Vazhdo leximin!

E Martë, 26 Mars 2019, 19:47Shkruan: Haki Sahitaj *

Kishat dhe Lufta në Bosnjë

Pothuajse që nga fillimi, lufta e drejtuar nga serbët u shoqërua nga një plojë ndaj traditës fetare e kulturore muslimane, si një mësymje ndikimi i së cilës është bërë i qartë ndërsa studiuesit ekzaminojnë modelet e shkatërrimit.

Vazhdo leximin!

E Hënë, 18 Mars 2019, 15:49Shkruan: ABDAL HAKIM MURAD

ARNAUTËT, NDËRMJET MITIT DHE LEGJENDËS

Zamputi e përmend Amedeo’n, i cili prej vitit 1567 thoshte se populli që ai e quante veten “arbër”, në Perandorinë Osmane quheshin “arnautë” [Zamputi: 1989/dok. #218/219-253]. Shumë prej të tillëve pastaj u njohën me këtë epitet, si: Arnavut Koxha Sinan Pasha, Arnavut Dukagjinzade Jahja Beu, Arnavut Abdi Pasha etj.

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 6 Mars 2019, 21:37Shkruan: Hajrudin S. Muja, Nju-Jork

Tre krisma topash të Pikomillinit mbi Shkup, ose 329 vite nga djegia e qytetit

“Atë ditë me diell të 26 tetorit të vitit 1689, në shenjën e dhënë prej tre krismash nga artileritë, ushtarët – nën urdhrin e gjeneralit të tyre Eneja Silvio Pikollominit – me pishtarë të ndezur dhe nën tingujt e instrumenteve muzikore – nga të gjitha anët do t’a djegin Shkupin”

Vazhdo leximin!

E Enjte, 25 Tetor 2018, 17:00Shkruan: Behxhet Jashari

Ismail Haki Burseviu

Si një mjeshtër sufi dhe dijetar, ai përfaqëson kulmin dhe sintezën e rrymave intelektuale të Islamit klasik, përfshirë kelamin, sufizmin, poezinë dhe jurisprudencën.

Vazhdo leximin!

E Dielë, 26 Gusht 2018, 16:10Shkruan: Shkruan: Ibrahim Kalin

Mehmed Ebu Suud Efendi (896-982 h./ 1490-1574)

Ebu Suudi ishte Shejh ‘ul-islam i Perandorisë Osmane

Vazhdo leximin!

E Martë, 8 Maj 2018, 10:21Shkruan: Dr. Ibrahim Kalin

Kontributi i Hoxhë Kadri Prishtinës në mbrojtjen e tërësisë së tokave shqiptare

Hoxhë Kadriu është biri i Lutfullahut, i cili kishte nëntë fëmijë. Në vitin 1878, vit i shënuar në historinë e kombit tonë, Lutfullahut i lindi djali i parafundit, Kadriu. Ishte viti i ngjarjeve të mëdha, që synonin pikën kulmore të Rilindjes shqiptare. Kadriu i vogël u mëkëmb e hodhi shtat së bashku me ato ngjarje dramatike të Atdheut, të cilat i mbetën në kujtesë të pashlyera për tërë jetën

Vazhdo leximin!

E Hënë, 7 Maj 2018, 14:20Shkruan: Mr. Qemajl Morina

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme