Ittihâd-ı Arnavut apo Bashkimi Shqiptar

Pikërisht në shek. XIX. pjesëtarë të komunitetit shqiptar njëherit figura elitare të shoqërisë osmane ndjenë nevojën dhe u vetobliguan për një riorganizim shoqëror shqiptar.

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 30 Tetor 2013, 19:07Shkruan: Shkruan: Kushtrim Shehu

Tragjedia e muhaxhirëve në këngë

Numrin e saktë i shqiptarëve të shpërngulur nga tre¬vat e veta nuk është ditur kurrë. Janë dhënë shifra të ndry¬shme, varësisht nga përkatësia kombëtare, simpatia, anti¬patia e feja e studiuesve të ndryshëm.

Vazhdo leximin!

E Dielë, 27 Tetor 2013, 05:14Shkruan: Shkruan: Adem Zejnullahu

Ymer Prizreni, kryetari i parë shqiptar

Në tetor të vitit 1879 Haxhi Ymer Prizreni u zgjodh kryetar i Lidhjes Shqiptare, kurse në janar të vitit 1881 kryetar i qeverisë së Shtetit të parë Autonom Shqiptar, funksion të cilin e mbajti deri në fund të jetës së tij.

Vazhdo leximin!

E Dielë, 27 Tetor 2013, 05:12Shkruan: Shkruan: Nehat KRASNIQI

RUSIFIKIMI I BOTIMEVE NË SHQIP(ËRI)NI

Në lidhje me botimet në Shqipëri Hasan Kaleshi shfaq shqetësimin e tij përmes një artikulli, të botuar në të përditshmen e asaj kohe në Kosovë – gazetën “Rilindja” në Prishtinë më 9 gusht të vitit 1953, me titull: “Rusifikimi i botimeve në Shqipni”. Duhet të potencojmë se në kohën kur u publikua shkrimi në fjalë gazeta “Rilindja” botohej dy herë në javë deri në vitin 1964 dhe pas këtij vitit bëhet e përditshme.

Vazhdo leximin!

E Shtunë, 26 Tetor 2013, 21:29Shkruan: Nuridin Ahmeti

Një xhami 5 shekullore në brigjet e Durrësit 2000 vjeçar

Kjo xhami qindra vjeçare është një nga objektet e kultit më të vjetra, më të njohura dhe të frekuentuara në qytetin bregdetar të Durrësit.

Vazhdo leximin!

E Premte, 23 Gusht 2013, 17:33Shkruan: Irida VATA, Durrës

39 kryeministrat shqiptarë të perandorisë osmane?

Trojet shqiptare, pas vdekjes së Skënderbeut, ranë tërësisht nën pushtimin osman, me përjashtim të disa zonave autonome në bregdet dhe malësi dhe viti 1506 njihet si viti i këtij pushtimi tërësor.

Vazhdo leximin!

E Dielë, 28 Korrik 2013, 21:27

Traditat dhe vlerat e arsimit islam në Berat

Veç medreseve, në këtë qytet, nga mesi i shekullit XVIII u hapën edhe shkolla të tjera islame si Mektepet dhe Iptidaije (kryesisht shkolla fillore me katër klasë), Ruzhdijet (qytetëse me tre klasë) dhe Idadije (gjimnazi me katër klasë).

Vazhdo leximin!

E Enjte, 25 Korrik 2013, 10:28Shkruan: Bedri TELEGRAFI

SI U ZHDUKËN EMRAT E FSHATRAVE SHQIPTARË NË GREQI

Fill pas vendosjes me dhunë të emrave grekë, në fshatrat çame u panë kolonët e parë helenë, ardhur familjarisht prej ishujve të largët të Greqisë. Të përkrahur nga pushteti vendor dhe sidomos nga xhandarmëria greke, këta kolonë u vendosën në shtëpitë më të mira të këtyre fshatrave, duke përzënë prej andej shqiptarët etnikë të pambrojtur.

Vazhdo leximin!

E Enjte, 6 Qërshor 2013, 19:15Shkruan: Eugen SHEHU

NGA FAIK BEU NË DOMENIK KONICA

Faiku nё Universitetin Harvard pohonte se besimi i tij fetar është “katolik shqiptar"

Vazhdo leximin!

E Dielë, 17 Shkurt 2013, 17:24Shkruan: Besart PECI

VEPRIMTARIA PUBLICISTIKE E HAFIZ IBRAHIM DALLIUT*

Ishte po Hafiz Ibrahimi me gjithë këta hoxhallarë të nderuar muslimanë, absolutisht vetëm me këta hoxhallarë, që financuan gjatë ditëve të punimeve të kongresit për blerjen dhe vënien në punë të një shtypshkronje elektrike, moderne për kohën, ku u shtypën numrat e parë të gazetës “Bashkimi i Kombit”, e cila i bëri jehonë vendimeve historike të Kongresit.

Vazhdo leximin!

E Dielë, 10 Shkurt 2013, 18:32Shkruan: Bedri ALIMEHMETI

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme