HISTORIKU I TURQISHTES

Orhun Abideler te shkruara me germa Göktür-e mbi kolona guri te shekullit te VIII-te jane zbulime qe tregojne me se miri se gjuha turke eshte perdorur si gjuhe letrare para qindra viteve ...

Vazhdo leximin!

E Shtunë, 10 Nëntor 2012, 11:44

DOKUMENTI ORIGJINAL I PAVARËSISË SË SHQIPËRISË GJENDET NË STRUGË?!

Edhe ky shkrim mund te ndihmoje ne zbardhjen e te kaluares.

Vazhdo leximin!

E Shtunë, 10 Nëntor 2012, 11:40

VEZIRËT E LARTË TË PERANDORISË OSMANE ME ORIGJINË SHQIPTARE

Edhe pse te dhenat variojne, lexojeni kete liste ...

Vazhdo leximin!

E Shtunë, 10 Nëntor 2012, 11:38

Kroni i rrjedhshëm i Suzi Prizrenit

"Suzi" është nofke e Muhamedit te birit te Mahmudit te birit te Abdullahut. Autori është qytetar vendor, prizrenas, dhe këtë e argumenton epitafi ne varrin e tij, ku quhet "SUZI ZERRINI". Tendecat qe ta përvetesojne Suziun jane normale. Suziu në kohën e tij ka qenë poeti e historiani më i madh i kohës. ...
Nexhat Ibrahimi

Vazhdo leximin!

E Enjte, 30 Gusht 2012, 16:18

KONTRIBUTI I MEDRESISTËVE NË ZHVILLIMIN E ARSIMIT NË TREVAT E DIBRËS

“Abetarja e gjuhës shqipe, e botuar në Sofje me alfabetin e Stambollit nga Seid Najdeni, ishte e pasur me fjalë e shprehje popullore, duke mbajtur e transmetuar tek lexuesi mençurinë e popullit, karakterin kombëtar e edukativ…”

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 29 Gusht 2012, 14:45Shkruan: Blerim Lazimi

ELBASANI, QYTETI I 100 MINAREVE

Dikur, pa frikë Elbasani mund të quhej qyteti i poetëve dhe minareve. Rreth 100 minare lartonin mbi majat e çative të vjetra në këtë qytet. Vetëm pak prej tyre i kanë mbijetuar shekujve.

Vazhdo leximin!

E Dielë, 26 Gusht 2012, 15:59

Dëshmi historike për shqiptarët e Kosturit multietnik

Qyteti i Kosturit ndodhet afër kufirit greko-shqiptar, në jug-lindje të Shqipërisë. Ky qytet shtrihet buzë liqenit me të njëjti emër. Në këtë liqen derdhen lumenj të vegjël nëntokësor dhe mbi tokë. Klima e zonës është me dimër të ashpër dhe verë të freskët.

Vazhdo leximin!

E Hënë, 6 Gusht 2012, 15:25Shkruan: Arben Llalla

ORGANET E ADMINISTRATËS PUBLIKE LOKALE NË KAZANË E TUZIT NË FUND TË PERIUDHËS SË SHTETIT OSMAN

Në periudhën e fundit të Perandorisë Osmane, Vilajeti i Shkodrës përbëhej nga dy sanxhaqe, nga sanxhaku i Shkodrës dhe ai i Durrësit, nga ku ai i Shkodrës përfshinte kazatë e Shkodrës, Ulqinit, Tivarit, Podgoricës, Lezhës, Krujës, Pukës dhe Mirditës. (Kaza-ja është rreth, distrikt në administratën osmane më një kajmakam në krye; krahinë. Shih. Tahir Dizdari, Fjalor i Orientalizmave në Gjuhën Shqipe, f. 527. Në shtetin Osman me kaza nënkuptohej qyteza, kurse me gjuhën e sotshme administrative ajo nënkupton komunën pasi edhe ndarja e re administrative komunale ka ndjekur rrjedhën nga e kaluara, si psh. Kazaja e Ulqinit, Tivarit, Podgoricës, Plevlës, Beranës, Lezhës, krujës, Tiranës, etj.).

Vazhdo leximin!

E Hënë, 6 Gusht 2012, 14:42Shkruan: Mr. Ali BARDHI

PERSIZMAT NË GJUHËN SHQIPE

Trajtimi i tyre në veprën e Tahir N. Dizdarit “Fjalori i orientalizmave në gjuhën shqipe”

Vazhdo leximin!

E Hënë, 21 Maj 2012, 17:16Shkruan: Emil LAFE

SHQIPTARËT NË AFRIKËN VERIORE

Disa shqiptarë në jetën politike e shoqërore të Afrikës veriore në kohën e Perandorisë Osmane.

Vazhdo leximin!

E Premte, 27 Prill 2012, 14:47Shkruan: Nuridin Ahmeti

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme