Menu:
 
Navigatori i Kur'anit:
 
 
Kontakti
Name:

Email Adresa:

Mesazhi juaj:


RRJEDHIMET HISTORIKE DHE KULTURORE TĖ SUNDIMIT OSMAN NDĖR SHQIPTARĖ

Prof. Dr. Milazim KRASNIQI PhD - Universiteti i Prishtinës

E Martė, 30 Korrik 2013; 01:30

Perandoria Osmane jetëgjatësinë dhe efikasitetin e pushtetit të vet, krahas legjitimitetit që buron nga natyra e tij standarde për kohën e vet, më së shumti ia dedikon aftësisë së pushtetarëve të saj që të gjejnë zgjidhje pragmatike për problemet me të cilat shteti i tyre është ballafaquar, e jo ndonjë misioni fetar.

Mejtepet, shkollat e para shqipe

Avzi MUSTAFA, Shkup

E Shtunė, 27 Korrik 2013; 06:27

Në zhvillimin e shkollës dhe të arsimit nën Perandori qartë dallohen dy periudha: periudha e parë kap kohën prej vendosjes së Perandorisë në këto treva e deri në gjysmën e shekullit XIX, kur shkollat kanë po ato tipare të sistemit feudalo-skolastik në aspektin pedagogjik në zbatimin e metodave të punës që bazohej ekskluzivisht në përmbajtjet religjioze dhe, periudha e dytë, që nga shumë historianë të arsimit quhet “periudha e modernizimit të shkollave”, ku në plan-programe, krahas përmbajtje religjioze-shoqërore, hyjnë edhe përmbajtje nga lëndët natyrore.

Mitet serbe kundrejt shqiptarėve

Hajrudin MUJA, Nju-Jork

E Shtunė, 27 Korrik 2013; 06:25

Çfarë kuptimi mund të ketë ngritja e kryqit 13-metërsh në afërsi të komunës Xarrë (Sarandë), në pronën publike të Parkut Kombëtar të Butrintit, mbi rrënoja arkeologjike (2004)? Apo kryqi 9-metërsh në pronën publike në Bushat të Shkodrës (2005)? Apo kryqi 9-metërsh i vendosur në Fikas (Krrabë) të Elbasanit? Apo kryqi i vendosur mbi Tunelin e Kalimashit? Apo vendosja e një kryqi në gërmadhat e një kishe në Kështjellën e Ulqinit!? Apo uzurpimi serb i rrënojave të kishës së vjetër të Krajës, të ishujve të Liqenit të Shkodrës e vendosja e simboleve ortodokse në qytetin e vjetër të Shasit!? Apo, ngritja e kishave ortodokse në fshatrat e Shqipërisë së jugut, si në Greshicë të Mallkastrës, ku nuk ka asnjë ortodoks, me arsyetime ‘banale’ se “po punësonin njerëzit”?! Apo, ngritja e kishës katolike në Kosovë, në fshatrat ku nuk ka asnjë katolik, si në Oktis (a Kuqishtë) të Rugovës, me pretendimin se aty më parë ka pasur një të tillë!? Apo ngritja e Kishës Serbe mbi Majen e Rumisë, me të njëjtin arsyetim!? A kanë diçka të përbashkët të gjitha këto!?

Edukimi ateist dhe shkencor

Nuredin NAZARKO, Korçë

E Shtunė, 27 Korrik 2013; 06:23

Edhe PKSH-ja, më vonë PPSH, propagandonte vazhdimisht se ishte parti e masave, propagandë me një frymë të theksuar antielitare. Lavdëroheshin punëtorët, fshatarët, kuadrot që jepnin shembullin e tyre vetjak si komunistë të devotshëm në frontin e punës, ku kishte nevojë atdheu. Puna pranë klasës punëtore shërbente gjithashtu edhe si masë riedukimi për ata që “lajthisnin” nga vija e drejtë e Partisë.

Paradoksi i ateizmit

Edison ÇERAJ, Tiranë

E Shtunė, 27 Korrik 2013; 06:21

Njeriu mund ta ndërtojë raportin me Zotin vetëm përmes tri mënyrave: përmes monoteizmit, politeizmit ose ateizmit. Po të marrim politeizmin, mund të themi se ai nuk ka gjasa të shfaqet nëse më para nuk është monoteizmi. Edhe te popujt më paganë është fare e lehtë të gjenden gjurmë monoteizmi, ku, pak a shumë, vihet re se një ndër zotat është më i rëndësishmi, nga i cili varen zotat e tjerë; të cilit i rezervohet konsiderata dhe vendi më i lartë.

MASAKRA E TIVARIT

Erol VELIJA

E Martė, 23 Korrik 2013; 15:26

Masakra e Tivarit është një nga konspiracionet me te medha shfarosëse që iu bë të rekrutuarve shqiptarë nga Kosova në përfundimin e Luftës së Dytë Botërore në Tivar, Mali i Zi dhe në rrugë për në Tivar.

Sufizmi nė Islam

Hamza Jusuf

E Shtunė, 20 Korrik 2013; 17:26

"Mesazhi bazë dhe themelor në traditën e Islamit, sipas mendimit tim, është se ai nuk dhe hedh poshtë krijimin e dialektikës, ku e brendshmja dhe e jashtmja e një personi ndahen nga njëra-tjetra. (Në sistemet jo islame) njerëzit janë të detyruar të jenë ose ezoteristë ose ekzoteristë". (Imam Hamza Jusuf)

Ibn Haxher el-Askalani rreth Ibni Tejmijes

Ibn Haxher el-‘Askalani

E Mėrkurė, 17 Korrik 2013; 13:22

Përkthyer nga Biografia e Ibn Tejmijes nga Ibn Haxher el-‘Askalani, në El-durer el-kamina fi A’jan el-mi’at eth-thamina; Hyderabad: Da’iret el-me’arif el-`uthmanije, 1384 H, vëll. 1, fq. 144-160

Ibrahim en-Neha’i (~47-96H)

E Mėrkurė, 17 Korrik 2013; 13:19

En-Neha’iu, fekihu (juristi islam), vendasi i Kufës, njëri ndër imamët më të famshëm, njëri prej tabi’inëve.

Shejh ul-Islam Ibn Haxher el-Askalani (773-852 H)

E Mėrkurė, 17 Korrik 2013; 13:15

Ibni Haxheri ndërroi jetë në vitin 852. Funeralin e tij e ndoqën ‘pesëdhjetëmijë njerëz’

Kerko:

 
Ju rekomandojmë :
 
Akaid dhe Fikh Islam:
 
Të përhershme:
 
Prezantime (Powerpoint)
 
Ilahi:
» Zeriislam.com nuk qëndron domosdoshmërisht pas çdo teksti të autorëve «
Copyright © ZeriIslam 2005-2009
Free counter and web stats