Lëvizja tradicionaliste vehabiste apo thirrja e Muhammed ibn Abdulvehhabit

Lëvizja vehabiste në fillim të shfaqjes dhe aktivitetit të tyre kishte çdo karakteristikë të lëvizjes së mirëfilltë. Ajo nuk karakterizohej me tipare sektariste, përjashtuese, anatemuese, urbicidale dhe gjenocidale. Ajo përbënte një vazhdim të shkollës hanbeliste në kohë dhe rrethana të reja. Por, ballafaqimi me jetën reale të lëvizjes dhe veprimet gjithnjë e më të ashpra kundër jobashkëmendimtarëve e futi këtë lëvizje në rendin e sekteve, si në rrafshin organizativ ashtu edhe në rrafshin fetar e politikë. Edhe pse shumë i propaganduar, ixhtihadi, ky mekanizëm i domosdoshëm në Islam, u shpërfill, duke ndjekur rrugën e formalizmit të skajshëm.

Vazhdo leximin!

E Hënë, 14 Prill 2014, 15:12Shkruan: Nexhat Ibrahimi

Gulagu i Zajeçarit & 2557 ditë burg nën dhunën serbe

Burgu i Dubravës para boshatisjes.

Vazhdo leximin!

E Hënë, 24 Mars 2014, 19:07Shkruan: Nexhat Ibrahimi

Pejgamberët e dalluar (أُولُو الْعَزْمِ - Ulu’l-azm )

Publikuar ne revisten EDUKATA ISLAME, nr. 99/2012, fq. 19-46.

Vazhdo leximin!

E Hënë, 10 Shkurt 2014, 21:01Shkruan: Nexhat Ibrahimi

Disa refleksione mbi sufizmin

Ky artikull është botuar në revistën “Hikmet”, nr. 3, Vjeshtë, Prishtinë 2013, organ i “Institutit për shkencat humane – Ibni Sina”.

Vazhdo leximin!

E Enjte, 26 Dhjetor 2013, 11:01Shkruan: Nexhat Ibrahimi

SI TA KUPTOJMË ÇËSHTJEN E TEKFIRIT

''Me i miri nga te gjithe ju eshte ai qe jeton gjate, kurse veprat e tij te mira jane te shumta.“ (Hadith)

Vazhdo leximin!

E Dielë, 20 Tetor 2013, 06:17Shkruan: Nexhat Ibrahimi

Alija Izetbegoviqi, njeriu që vuajtjet i përballoi më këmbë

Në një intervistë që ia dha gazetës spanjolle El-Mundo, Alija Izetbegoviq në pyetjen se ç’i lë në amanet popullit të vet, u përgjigj: “Besimin në Zotin dhe besimin në vetvete!” Tërë pesha dhe barra, por edhe korrektësia e jetës së tij mund të ndihet në fjalinë e shkurtër, me të cilën e ka përmbyllur autobiografinë e tij Kujtimet:“Sikur të më ofrohej që edhe njëherë të jetojë, do ta refuzoja. Por, nëse do të duhej sërish të lindesha, do ta zgjedhja jetën time.”

Vazhdo leximin!

E Shtunë, 19 Tetor 2013, 17:00Shkruan: Nexhat Ibrahimi

Shumëpërmasat e haxhit

Sikur që Qabeja që e simbolizon fillimin e haxhit, si ngjitja në mal (Arefat) që simbolizon një etapë drejt arritjes së dijes dhe suksesit, ashtu edhe kurbani, sakrifica në fund të haxhit, është rast i jashtëzakonshëm për vizualizimin e ngjarjes së kohës së vet, vizualizimin e mjeteve të veta, hapësirës së vet, shpirtit të vet, në dobi të sendërtimit të synimeve të larta kolektive.

Vazhdo leximin!

E Dielë, 13 Tetor 2013, 16:27Shkruan: Nexhat Ibrahimi

Paragjykimet ndaj Islamit dhe rrugëdalja ...!

Artikulli është publikuar në revistën Shenja, shtator 2013

Vazhdo leximin!

E Enjte, 19 Shtator 2013, 18:18Shkruan: Nexhat Ibrahimi

Allahu është i paperceptueshëm, përse?

Feja dhe shkenca në parim nuk kundërshtohen, madje shkenca në realitet çon drejt besimit.

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 18 Shtator 2013, 22:12Shkruan: Nexhat Ibrahimi

Përmasat tejkohore dhe tejhapësinore të Betejës së Bedrit (غزوة بدر)

Publikuar ne revistën ETIKA, qershor 2013

Vazhdo leximin!

E Hënë, 22 Korrik 2013, 14:37Shkruan: Nexhat Ibrahimi

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme