Kur edhe biondinat flasin kundër shamisë !

Në dekadën e fundit populli i Kosovës i sapo dal nga represioni serb , u trondit disa herë nga vendime arbitrare të disa drejtorëve të shkollave të mesme publike që përjashtonin vajzat me shami nga shkolla për shakë të mbulesës, duke na kujtuar edhe një herë traumat edhe dhunën psikologjike dhe politike të pushtuesit ‘paraprak’.
Të gjitha këto vendime arbitrare u kontestuan atëherë nga institucionet e përkohshme të atëhershme si dhe nga ndërkombëtarët ku drejtpërdrejt një nga vajzat kthehet në shkollë pas intervenimit të Kryeadministratorit të atëhershëm.
Duke parë që këto ligje nuk ua lejonin drejtorëve përkatës një veprim të tillë MASHT në nëntor të vitit të kaluar kishte vendosur tua lehtësonte pak më shumë punën duke futur një paragraf kontroversë që më vonë mbeti të kuptohet se juridikisht ky paragraf justifikonte mbajtjen e uniformave fetare term i ri në terminologjinë e jurispodences në aspektin kur u referohet nxënësve , por si duket qëllimi ishte që të ndalonin shaminë por të mos e thoshin drejtpërdrejt një gjë të tillë për të manipuluar më lehtë me opinionin .
Kur drejtorët e shkollave të mesmeve filluan të përjashtojnë njërën pas tjetrës vajzat me shami kjo gjë revoltoi gjithë popullin shqiptarë aq sa antipati ndaj drejtorëve .MASHT dhe shtetit të sapolindur të Kosovës krijuan gati gjithë shqiptarët gjithandej ku ndodhe dhe jo vetëm në trojet shqiptare por edhe në diasporë , për faktin që nuk arrinin të konceptonin në veprim të tillë të njerëzve të njëjtit lloj.

Në pamundësi për tu përshtatur me një padrejtësi të tillë , gjaku rinor pasuria më e madhe dhe krenaria e këtij kombi u ngritën në një protestë qytetare për të shprehur kundërshtinë re tyre për këtë paragraf që përkonte të jetë edhe anti – kushtetues , protestë që tronditi rehatinë e politikanëve por u injoruar tej mase siç bëhet zakonisht me gjitha protestat në Kosovë.

Por kur K.K. Prishtinës nxor në debat publik ligjin ku mes tjerash parashihej edhe ndalesat për mbulesë të zakonshme Islame , një gjë e tillë sigurisht që revoltoj jashtë zakonisht myslimanët e Kosovës. Ky debat po zhvillohej në komunën e Prishtinës e cila në mënyrë tradionale prej 11 vitesh ngulfatë çdo iniciativë të myslimanëve dhe BIK. Madje kjo e fundit ka humbu donacione me vlera jetike për shkak të mos lejes së K.K. Prishtinës për ndërtim. Në Prishtinë qytetarët e ‘Metropolit’ falen në rrugë e trotuare sepse kanë politika tjera më të mëdha ato, si për të rrënuar shkolla dhe për të ndërtuar Katedrale Politike për të kënaqur apetitet e disa fundamentalistëve që i qëndrojnë afër kësaj garniture politike që udhëheq Komunën e Prishtinës për kaq vite.

Duke u bërë bashkë këto dy , paragrafi i MASHT dhe diskutimi publik i ndalimit eventual nga K.K. Prishtina sigurisht që nuk mund të pritje AMINI i myslimanëve të Kosovës për një çështje që sa hër është thënë se prek çështjet më bazike të besimit.
Në organizim të më shumë se 20 organizatave të premten me 18 qershor 2010 në Prishtinë u mbajt një protestë madhështore për të kundërshtuar këto vendime.
Mbi 10 mijë njerëz po i rrëfenin K.K. Prishtinës opinioni e tyre në debat publik të iniciuar nga ta por ende të pa zhvilluar .

Mbi 10 mijë njerëz që kundërshtojnë do të thotë 1 deputet e gjysmë po kundërshtuaka dhe e kamë të qartë që një gjë e tillë mund që të i shqetësoj politikanët në fron.

Por nuk gjejë arsye logjike dhe qytetare që ateistja nga Tirana – Alma Lama një farë analiste pranë gazetës Kosova Sot që në të ashtu quajturën ‘analizë’ kishte përmbledhur të gjitha fjalët e rrugëve dhe thashethemet për shaminë në shkrimin ‘Shamia, ana tjetër e medaljes’ kur aty nuk ishte kurrfarë analize më shume fjalë dhe mendime boshe që shpesh i has në biseda private me ndonjë të pa informuar.
Interesant, gjysma e vajzave atë ditë në protestë ishin me shami, dhe ato secila me vet vullnet brohoriste për të drejtën e saj për të mbajtur shami , ndërkohë e painformuar Alma ende flet për to siç e kanë indoktrinuar atë se ‘ këto me shami i detyrojnë me vendos shaminë se nuk e bëjnë për bindje, apo se paguhen për një gjë të tillë).
Për përralla të tilla nuk duhet të harxhohet energji dha faqe gazete.
Shumë nga vajzat me shami janë në shkolla, universitete ose ndonjë pune, po të mos ishte bindja e tyre sigurisht moti do të kishin braktisur mbulesën e aq më tepër tani që po përballen me probleme të tilla, por ato veç po dëshmojnë se janë qytetar të formuar dhe me karakter të vendosur , të tillë çfarë i duhen kombit tonë.
Nëse atë ditë kanë qenë mbi 5000 vajza me mbulesë dhe po u paguakan nga 500 euro , kur shumëzohet ky numër i bien që për çdo muaj po u paguakan nga 2.500 000 Euro dhe shtrohet pyetja kush mund të paguaj një shumë të tillë për shaminë qe deri dje dhe sot nënat tona e mbajtën pa kurrfarë kompensimi. Sigurisht që vajzat me shami shpërblehen për mbajtjen e saj , ama shpërblimi i tyre është në Ditën e Llogaridhënies dhe nga Krijuesi Suprem dhe sigurisht shumë me shumë se çfarë mund ta merr mendja e njeriut(nuk po pres që ta besosh, e besove apo jo nuk e zvogëlon aspak probalitetin e saktësisë së qind për qind ).
Por gjykuar sipas logjikës tuaj, pyetja që mund të na vjen ndërmend tani është se sa ju paguajnë juve që të shkruani kundër shamisë , çfarë do të mund prisnit si shpërblim për këtë sjelljen e fjalëve të sokakëve në publicistikë. Ndoshta pyetje më me vend do të ishte kush u ka indoktrinuar juve kundër shamisë, aq sa je zbrazur e tëra nga vlerat intelektuale dhe për tu çartur e të shkruash bisedat e rrugëve të cilat nuk u përpinë deri tani , dhe kërkosh nuk e mori këtë detyrë që të shërbehet me insinuata të tilla e të i sjellë në publicistikë sepse çfarë shkruhet e ngelet e shkrimi yt do të ngelet përjetësisht dëshmi e analistes së dobët e cila inspirohet nga biseda me koleg gjatë pirjes së kafesë dhe ndërton artikull me ‘thash e më thave ‘ e këtë e quan analizë.

Histeria e juaj kishte shkuar aq larg aq sa për të lënë gjurmë në artikullin tënd se jeni ateiste keni përdorur logjikën e tyre, logjikë që është duke rrënuar të gjitha vlerat kombëtare tash e sa kohë , ku pa mëshirë sulmohen figurat kombëtare thjeshtë pse kanë qenë fetarë e shumica absolute e figurave të kombit kanë qenë të tilla . Juve nuk u bëhet vonë që të masakronin melosin dhe pasurinë kombëtare veç ta hiqni qafe për pak kohë ndërgjegjen tuaj. E kësaj logjika ishte ‘hedhja në erë e FORD DIX –it të cilës iu keni bër engjëll mbrojtës ju dhe disa ateistë në përpjekje të tërhiqni vëmendje e miqve ndërkombëtar dhe të i infiltroni dhe ti dresoni ndaj njerëzve të kombit tuaj. Ju dhe njerëzit si ju Alma Lama keni pre dispozita për të hedhë në ajër FORD DIX dhe ngjashëm kur pa dhimbtë , pa mëshirë , shumë pa nivel jeni të gatshëm të i hidhni në erë njerëzit e kombit tënd vetëm pse nuk mendojnë si ti dhe pse të është ofruar mundësia momentale të shkruash për një medie.

Ndër të tjera keni gënjyer pak si tepër kur keni thënë se laiciteti është vullnet i shumicës absolutet të kosovarëve. Jo po rreni, se gjithë e dimë se laiciteti ishte imponim, ndërkohë kosovarët e pranuar me të vetmin shpjegim se nënkuptonte neutralitetin e shtetit ndaj të gjitha besimeve . E kamë vërejt që ju ateistët jeni ngazëllyer keq me fjalën laicizëm madje kogja keni qu kry ama e keni kuptuar gabim kur keni menduar që 99.99 mysliman dhe të krishterë në Kosovë kanë vendosur me ua fal shtetin juve që e keni kënaq në kohën kur e keni pasur pushtetin. Laiciteti nuk kupton neutralitetin e shtetit ndaj të gjitha besimeve edhe atyre që e besojnë dhe si e besojnë Zotin dhe ndaj atyre që e mohojnë, për interpretime tjera atëherë mund ta nxjerrim në referendum e ngjashëm.

Shamia në Kosovë nuk mund të ndalohet, gabimi dhe veprimi i pa matur i MASHT dhe K.K. ‘Prishtinës’ duhet të ndryshohet madje decidivisht duhet të garantohet e drejta e shkollimit me shami , e drejt kjo që duhet të përfshijë edhe respektimin por edhe marrjen e masave ndaj atyre që nuk e respektojnë një gjë të tillë , në rrethana tjera çfarë do që do të veprojnë myslimanët e Kosovës do të jetë veprime të arsyeshme madje edhe veprimet më radikale të mundshme.
__________________________________
P.S. : Me termin biondin në titullin e këtij artikulli kemi menduar për logjikën e biondinave të barsoletave dhe jo domosdo për flokëverdhat , se ka sigurisht flokëverdhë por mendje artë por edhe të atilla ka flokëverdhë dhe mendje verdhë.

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme