Fotomontazhi që shokoi myslimanët në Serbi

Ky fotomontazh shkaktoi reagime të shumta brenda Bashkësisë Islame të Sanxhakut, në mesin e myslimanëve në Serbi dhe më gjerë.. Kështu dy ditë më vonë Bashkësia Islame në Serbi me seli në Novi Pazar, në krye të së cilës është myftiu Muamer Zukurliqi, fotomontazhin e botuar në gazetën “Blic” e cilësoi si akt provokues ndaj myslimanëve me qëllim të konvertimi të tyre në krishterizëm, si dhe vazhdimësi të politikës së gjenocidit ndaj tyre.
Në ndërkohë, Myftiu Muamer Zukurliq, kërkoi nga redaksia e “Blicit” t’i kërkoj falje atij dhe besimtarëve tjerë, kërkim falje kërkoi edhe nga presidenti Tadiq, kurse prej gazetës kërkoi një dëmshpërblim, të cilin e quajti “simbolik” prej 100 milionë eurosh. Derisa të realizohen këto kërkesa, ai kërkoi nga myslimanët ta bojkotojnë gazetën në fjalë, të filloj ngritjen e padisë penale, si dhe do të informojë të gjitha institucionet ndërkombëtare islame dhe përfaqësitë diplomatike të botës islame në Beograd.
Redaksia e “Blicit” me një herë doli me një deklaratë, ku i kërkonte falje Myftiut dhe myslimanëve për fotomontazhin. Por, në një intervistë që Myftiu Zukurliq pati me Radion B 92, nuk u pajtua me tekstin e redaksisë dhe si të tillë ai nuk e konsideroi se është në nivel të dëmit që i është shkaktuar atij si përfaqësues i Bashkësisë Islame si dhe besimtarëve të tij.
Për këtë, në vikendin e javës që shkoi ftoi në mbledhje të jashtëzakonshme Kuvendin e Bashkësisë Islame, organin më të lartë legjislativ, i cili aprovoi të gjitha masat që kishte ndërmarrë Kryesia e Bashkësisë Islame ditë më parë.
Myftiu, Muamer Zukurliq, përfaqëson njërin krah të Bashkësisë Islame në Serbi, i cili kohëve të fundit është në konfrontim të hapur me qeverinë serbe, për shkak të përkrahjes që ajo po i jep Bashkësisë tjetër Islame, në krye me reis-ul-ulemanë, Adem Zilkiq, me seli në Beograd, edhe pse kushtetuta serbe nuk lejon ekzistimin e dy bashkësive fetare paralele. Në zgjedhjet e fundit për Këshillat Nacionale që u mbajtën në Serbi, Myftiu Zukurliq sfidoi të gjitha partitë politike të Sanxhakut, duke fituar mbi 50% të votave.
Kështu rastin e fotomontazhit, ai po e shfrytëzon për të bërë presion në qeverinë e Beogradit, për njohjen e Bashkësisë Islame, të cilën ai e përfaqëson si bashkësi të vetme legjitime të myslimanëve në Serbi.
Përdorimi i letrës së internacionalizimit të problemit në aspektin islam, në kohën kur GJND-ja përgatitet të thotë fjalën e tij të fundit lidhur me çështjen e Kosovës, për Serbinë është një grusht i rëndë karshi botës islamike, ku politika serbe kishte mbështetjen më të madhe. Ndoshta kjo kishte bërë që presidenti Tadiq, dje të takohet me autorin e fotomontazhit, për të kërkuar shpjegime prej tij. Në ndërkohë myftiu, Zukurliq në të gjitha prononcimet e tij për media, nuk lëshon pe për 100 milionë eurot në shenjë dëmshpërblimi, duke i cilësuar si shumë tejet “simbolike”, sepse dëmi shpirtëror, që i është shkaktuar atij dhe besimtarëve të tij nuk mund të kompensohet.

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme