Revolucioni dhe njohja e Kosovës në botën arabe

Sipas analistëve, shkaku i mos njohjes së pavarësisë së Kosovës nga këto vende është elita politike e jo vullneti i popullit. Shumica e pushtetarëve të këtyre regjimeve janë në pushtet me  dekada të tëra. Ata kanë nostalgji ndaj Lëvizjes së Mosinkuadrimit dhe ajo që quhej Jugosllavia e Titos. Sipas tyre, rasti i  Kosovës ka të bëjë më tepër me secesionizmin se sa me një pavarësi të vërtetë të një shteti. Pranimi i një realiteti të tillë, sipas tyre do të thotë respektimi i vullnetit të popujve të tyre, për një sistem  demokratik, pranim i të drejtave të popujve tjerë deri në shkëputje dhe vetëvendosje, të cilin ata nuk mund ta pranojnë.

 

Që nga dhjetori i viti të kaluar bota arabe po ballafaqohet me  revolucionet që po dridhin fronet  e diktatorëve  të papara në historinë e saj më të re. Të gjitha lëvizjet e vendeve të ndryshme janë bashkuar  rreth agjendave për reformat  themelore të qeverisjes. Këto  lëvizje e   përmasave tejet të mëdha, deri më tani patën  sukses  në Tunizi dhe  në Egjipt, duke përmbysur dy regjime totalitare. Aktivitetet  e tyre  shumë shpejt depërtuan  edhe në vendet  si:  në Bahrejn, Jemen, Libi, Siri,  me tendencë të përhapjes  edhe në vendet tjera arabe.

 

Nuk ka dyshim,  se dështimi i regjimeve aktuale të korruptuara të vendeve arabe do të krijojë shanse të reja për afirmimin e çështjes së Kosovës dhe njohjen e saj. Në veçanti kur kemi parasysh  se pas këtyre ndryshimeve në skenën politike arabe do të dominojë spektri pan islamik, i cili në programin e vet ka solidaritetin dhe forcimin e bashkëpunimit  me botën islamike.

 

Këtë tendencë e kishte vërejtur kryeministri britanik, i cili në muajin shkurt  kishte paralajmëruar se “demokracia egjiptiane do të jetë bindshëm islamike”.

 

Benjamin Natanjahu, kryeministër i Izraelit, ka paralajmëruar ditë më parë se drejtimi i politikave egjiptiane është anti-izraelit. Ai në një takim me diplomatët e huaj të akredituar në Izrael kishte deklaruar se zyrtarët egjiptianë – përfshirë edhe Nabil al-Arabin,  ministër i jashtëm  i ri i Egjiptit- po u japin kënaqësi militantëve politikë duke e cilësuar shtetin e Izraelit si një “armik”.

 

Muhamed Bedi, udhëheqësi shpirtëror i “Vëllezërve Myslimanë”, javën  e kaluar parashikoi se kandidatët e lëvizjes myslimane do të fitojnë 75% të vendeve në zgjedhjet e reja që parashihet të mbahen në muajin shtator.

 

  Kjo vlen edhe për Tunizinë, ku kryetari i  Partisë pro islamike, “Nahda” (Rilindja), Rashid  Ganushit,  iu lejua  kthimi në vendin e vet vetëm pas 22 viteve që kishte kaluar në mërgim dhe atë falë revolucionit, i cili e detyroi ish-presidentin, Zejnul Abidin ben Ali ta lëshojë vendin pas dy dekadave të qeverisjes së tij.  Edhe Ganushi,  parasheh që partia e tij do të fitojë në zgjedhjet e para demokratike, që pritet të mbahen në korrik të këtij viti.

Bota arabe, në muajt që do të vijnë është e zënë me problemet e saja të brendshme. Andaj, nuk dijë sa do të ketë kohë të merret me Kosovën dhe njohjen e pavarësisë së saj, por diplomacia kosovare është mirë të përcjell zhvillimin e ngjarjeve dhe në momentin e duhur të jetë prezent aty ku e lypë nevoja.

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme