(Sh)krimi

Asokohe, mësuesit e rënë thellë në delirin e komunizmit e përdornin pa shumë drojë këtë kartë të ateizmit. Mohimi i Zotit ishte devizë e profetëve të komunizmit, Stalinit, Mao Ce Dunit, Xhaxhit... Tash, dy dekada pas shembjes së sistemit komunist në Evropë po rikthehen prapë sekuencat e atyre imazheve të mësuesve me gotën e ujit në duar. U trumbetua këto ditë se mësuesit e gjimnazit “Sami Frashëri” në Prishtinë kanë mbledhur tok komitetin e klasave dhe kanë vendosur të kundërshtojnë prishjen e trashëgimisë laike-kombëtare, në rast të futjes së lëndëve fetare në sistemin arsimor të shkollave publike.  E kësaj stihie iu bashkua edhe klubi i ‘Grave intelektuale të Kosovës”...i grave intelektuale...!!! Intelekti në kohë të komunizmit e pranonte me një lehtësi të padurueshme çdo veprim që çonte në mohimin e Zotit. 

Ateizmi ishte ‘budallaki e modës’, asokohe. Pas kolapsit të turpshëm të komunizmit, ateizmi mbetet prapë budallaki, por tash është më shumë, budallaki e dalë mode! 

 

Ateistët kosovarë të Amerikës fetare

 

  Kundërshtarët e lëndës fetare e kanë në majë të gjuhës arsyetimin se futja e lëndës fetare e cenon laicitetin. Në përhumbjen paranojake nuk e vërejnë faktin se nuk kërkohet ndërrimi i statusit të shkollave. Kërkohet vetëm futja e një lënde zgjedhore më shumë. Edhe në rastin e lëndës fetare, partizanët e ateizmit kundërshtojnë ‘orientalizmin e prapambetur’, duke u munduar ta paraqesin si gogol që ua përkeqë njësimin me vlerat perëndimore, e sidomos me ato amerikane. Por, harrohet fakti që parimet fetare janë të përfshira në institucionet publike  amerikane, edhe në ushtri dhe në burgje. A ju kujtohet imazhi i dorës së presidentëve amerikanë e vendosur mbi Bibël, duke bërë betimin për ta respektuar Kushtetutën. A është ky shtet laik?! Zelli me të cilin mbrohet laicizmi ose ma mirë, ateizmi, e shndërron këtë në religjion të veçantë, krahas feve të njohura. Partizanët e ateizmit, duke e shndërruar doktrinën e tyre në fe të veçantë, e trumbetojnë atë si të vetmen “fe” të denjë për të qenë palca e institucioneve publike.

 

Mëdyshja e profesorëve 

 

Është paksa i çuditshëm kundërshtimi që po i bëhet futjes së lëndës fetare në shkollat publike. Zërat kundërshtues janë spontanë, dalin nga një stihi kolektive. Ka pak logjikë në këtë vorbull kundërshtimesh verbale. Nëse do të kishte debat më të thellë, gjërat do të duhej të ishin ndryshe. Kjo më kujton disa përvoja personale. Diku në vitin 2006, më është dashur të bashkëbisedoj me profesorin e fizikës të Universitetit të Prishtinës, dr. Rasim Bejtullahu. Ai vlerësohej si njeriu më i përgatitur për të shpjeguar teorinë e krijimit inteligjent të gjithësisë (Big Beng).

Paraprakisht, disa prej studentëve të fikës më patën paralajmëruar se profesori kundërshtonte ashpër çdokënd që përkrahte variantin e krijimit të gjithësisë nga Zoti. Këtë frymë e kam ndjerë në momentet e para të muhabetit disaorësh. Por, qëndrimi kundërshtues i profesorit zbutej sa më shumë që muhabeti rrëshqiste në përsiatje shkencore. Në fund, profesori e mbronte me zell faktin se Teoria Big Beng, dhe disa prej realiteteve të tjera fizike, kishin bazë të fortë në Kur’an. Bile, ai pati deklaruar se libri i shenjtë islam ishte bazë e patjetërsueshme për secilin shkencëtar që synon të bëjë hulumtime të gjithanshme shkencore. Këto qëndrime të profesorit janë botuar në shkrimin  “Mesazhi i Ajshtajnit për fizikën kosovare”, të botuar në “Lajm”.

Rrëfim i ngjashëm ka ndodhur edhe në rastin e shkrimeve për teorinë e Darvinit. Dy profesorët e Universitetit të Prishtinës, dr. Qerim Selimi dhe dr. Isa Elezaj, nuk patën arritur të shpjegonin pse vazhdonin ta ligjëronin këtë variant ateist të krijimit të jetës, ndërsa vet deklaronin se jeta nuk kishte mundësi të kishte lindur rastësisht, por ishte krijuar nga Zoti.

 

Mesazhi i Ajnshtajnit për 'qorromanët dhe çalamanët'  

 

Është i çuditshëm ky hon ambiguiteti ku kanë rënë shumë intelektualë të nderuar të vendit. Edhe në rastin e profesorit të fizikës, Rasim Bejtullahu, më pat çuditur përmbysja e ideve fillestare. Pas dekadash të ligjërimit në universitet të teorisë ateiste të krijimit të rastësishëm të gjithësisë, profesori mbështeste hapur qëndrimin se pikëpamjet fetare islame për fizikën ishin të lidhura ngushtë me qëndrimet e shkencës moderne. Në këtë rast, fizikani më i njohur kosovar veçse përsëriste një fjali të fizikanit më të madh të të gjitha kohërave. Ajnshtajni kishte deklaruar: Shkenca pa fe është e gjymtë, feja pa shkencë është qorre 

Sintagma që përjetëson nevojën e ndërthurjes së këtyre realiteteve, del e qartë edhe kur është fjala për literaturën që mësohet në shkollat publike. Këtë e mbështesin edhe profesorët e nderuar, në momentet kur përfshihen në debate më të thella. Kundërshtimi ndodh kur nuk ka debat, kur logjika e shëndoshë  lihet në pauzë, ndërsa i lëshohet udha paragjykimeve, mitologjisë e pikëpamjeve nacional-ateiste. Për të kundërshtuar, duhet plotësuar dy premisa fillestare: Duhet të jesh qorr dhe i çalë. Në të kundërtën, është e qartë rruga.

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme