Andaluzia, e drejta që refuzon harresë 
 
520 vite mbas ramjes se Andaluzise, ne kohen kur spanjollet po festojne ne Garnada per largimin e muslimanve nga toka e tyre dhe dorzimi i qelsave nga mbreti i fundit “Ebu Abdurrahman Es-Sagir” pasi qe muslimanet e beren ate kandil diturie dhe burim drite per evropen, te rinjet musliman nuk deshen ta harrojne civilizimin e gjysherve te tyre, qe Spanja ende vazhdon t’i vjel frytet e tij. Vendosen ta amshojne perkujtimin e Andaluzise ne mendjet e muslimanve, qofte edhe me nje perkujtim elektronik neper mes internetit.

Kompanja “Fundi i pranveres tone”:

Aktivistat ne rrjetin social kan inauguru kompanjen “Fundi i pranveres tone”. Kjo është fushata e parë për të përkujtuar rënien e Andaluzisë dhe daljen e muslimanve prej saj.

Thirrja per kompanje ka filluar ne faqen "Al-Ándalus", e cila kujdeset per qeshtjen e Andaluzise dhe ben shperndarjen e informacioneve mbi Andaluzine. Nganjeher perdore gara per te motivuar te rinjet qe t’i kushtojne vemendje histories se saj dhe per t’bere dizajne dhe imazhe per te krijuar vrullin dhe aktivizuar qeshtjen e cila po thuajse eshte lene ne harrese.

Jehone e pa pritur:

Kompanja ka has ne nje mirkuptim te plote dhe te pa pritur ne per faqet e fteses islame, mendimtarve dhe davetgjive. Faqeja qe me se shumti ka kontribuar per ta ngjalle kompanjen ne rrjetin social eshte faqeja "اجعل صفحة النبي رقم 1 على الفيس بوك" (http://ar-ar.facebook.com/Rassoul.Allaah). Kjo eshte faqeja me e madhe islame ne Facebook, numri i fansave te saje arrine gati 5 milion.

Kjo faqe diten e hene 02.01.2012 e qe eshte perkujtimi i renjes, e ka vequar per t’paraqite historine e Andaluzise qe nga qlirimi, duke kaluar ne kohen e Vulateve, Imaretul Emevije, Muluk Et-Tavaif,, periudha e Muvahidinve e deri te renja e Andaluzise dhe dorzimi i qelsave te saj nga dora e Ebu Abdrrrahmen Es-Sagir ne vitin 1492 mbretit Ferdinand dhe mbretereshes Izabela. Gjithashtu kjo faqe e ka vequr shperblimin “Kalorsi i Andaluzise” per personalitetin qe me se shumti ka kontribuar ne qeshtjen e Andaluzise.

Perkujtimin e renjes se Andaluzise e kan diskutuar edhe shume thirres dhe mendimtar.

Prej tyre-thirresi Ragib El-Sergany, i cili thot: Historia e Andaluzise perfshine me shume se 800 vite nga historia islame, saktesisht prej vitit (92h-711m) deri ne (897h -1492m) dmth 805 vite henore. Kjo nuk eshte periudhe e shkurte ne historine Islame. Eshte e pa pranuar qe muslimanet mos t’i dine hollesite e 1/3 se histories se tyre. Nuk ka dyshim se studimi i gjerave te tilla ndihmon edhe ne kuptimin e te ardhshmes per muslimanet.

Dr. Muhammed Ali Jusuf –shkrimtare dhe hulumtues- ne perkujtimin e renjes, faqen e tij e ka vequar per te paraqite historikun e Andaluzise dhe permendjen e turpeve evropjane. Ai shkruan: kjo dit kalon, dhe shume prej vellezerve dhe bijve tane nuk e dine se ne kete dite para 500 viteve ka pase nje shtet Islam ne Evrop qe ndryshoj boten me historikun, civilizimin dhe shkencat e tij. Para ketij shteti, evropa ka jetuar ne nje periudhe injorace, ku padrejtesia ka qen ligji i tyre. Udhehesit kishin cdo gje ne duart e tyre, kurse populli jetonte ne gjendje te mjerueshme. Udheheqesit ndertonin pallate dhe fortifikata kurse populli nuk gjente as ushqim e as strehim. Biles u shiteshin dhe u blenin neper tregje. Morali ishte nen nivel, u shkilte e drejta dhe u merrte nderi. Banoret e a tyre vendeve nuk jetonin jete normale. U clirua Andaluzia dhe ndryshoj cdo gje. Ky vend u be kandil i fese, drejtesise, te drejtave, diturise dhe civilizimit. Pastaj ndodhi perqarja. Dynjaja u fut ne zemrat e udheheqesve, u perhap padrejtesia dhe ra Andaluzia. Keto fjale po i them qe ta ringjalle kete perkujtim dhe te marrim mesim qe mos te kete renje te ndonje Andaluzie tjeter ne vendet tona.

Edhe karikaturistja “Ummijet Xhuha”kontriboj ne perkujtimin e renjes se “Andaluzise” Me penden e saj vizatoj nje nene me birin e saje mbi nje gure duke aluduar kah vendet e Andaluzise dhe duke thene: “riktheje si burrat, mreterine e humbur, qe nuk e ruajten ata qe ju perngjajne burrave”. Kjo foto eshte shpernda me te madhe ne per faqet e internetit. Kjo foto eshte nje inspirim nga skena e renjes se Adaluzise, kur Abdurrahman Es-Sagir i drozoj qelsat e “Granades” dhe u ndal mbi nje gure duke qajtur. Nena e tij ia tha nje fjale qe ta rrenqethe trupin. I tha: “qaj si grate per mbreterine qe nuk dite ta ruash si burrat”

Ambicje kontraditore:

Te rinjet gjithashtu dhan kontributin e tyre ne aktivizimin e fushates se pervjetorit te renjes duke publikuar fletepalosjet cinike ndaj moshatarve te tyre, te cilet tifozojne ekipet spanjolle, ndersa nuk dine asgje per historine e e gjysherve te tyre. Njeri prej tyre shkruante: “sot, Granada ne jug te Spanjes feston debimin e muslimanve, torturat dhe tradhetine e tyre ne traktatin e akstradimit. Ata festojne per vrasjen tone, e ne vrasim njeri tjetrin kur fiton apo humb ndonje ekip Spanjoll.

Pranvera arabe ngjall kujtesën e Umetit:

Analistet mendojne se edhe perkunder shqetesimit te disa popujve arab per gjendjen e mbrendshme politike qe rezulton nga revulucioni i pranveres arabe, por ajo ringjalle ne kujtesen e tyre, cdo vit ne menyra te ndryshme perkujtimin e renjes se Andaluzise. Ka nje vrull te pa zakont ne perkujtmin e ketyre ndodhive. Nje gjendje e re e gzimit dhe lajmtimit per kthimin e saj ne oborrin Islam perseri. Suksesi I revulucionit ne realizimin e qillimeve te veta ka krijuar nje gjendje emocionale tek shumica, saqe qytetarit mesatare nuk i mjafton e arritura e revulucionit, pertej kesaj ai mendon rikthimin e asaj qe i eshte marre.Perktheu: Burim Dalipi

 

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme