NJË UDHËTIM NË BOTËN E KAFSHËVE

Përshëndetje fëmijë !

Oh,është tashmë pasdite,Jam bërë vonë këtë mëngjes. Shiko ! Ka shumë zogj në qiell…    

                                                                                                           

Ju,të gjthë duket jeni të habitur sesi zogjtë mund të fluturojnë në ajër. Shumë njerëz e kanë pyetur veten për këtë përgjatë gjithë historisë.Disa prej tyre studiuan për vite dhe njohën mënyrat për të fluturuar. Por ky qëllim është  arritur në këtë epokë.                                                                

Akoma, ne jemi  udhëzuesit e fluturimeve!Tani le të shohim sesi disa zogj fluturojnë:                                                                               

Të dashur fëmijë, Pëllumbat janë me sa duket lloji me I njohur I zogjve. Disa prej jush madje edhe I kanë ushqyer ato . Së pari,një pëllumb kërcen per t’u ngritur. Kur është ngritur nga toka, ai lëviz krahët e tij lart dhe e shtyn ajrin poshtë  sa më shumë të ishte e mundur.Pastaj ,ai ben te njëjtën gjë  me të gjithë forcën (fuqinë) e tij. Duke lëvizur përpara letësisht,tani është mjaftueshëm I lartë për të avancuar në ajër. A munden edhe zogjtë më të mëdhenj të bëjnë të njëjtën gjë ? Jo ! Një zog I madh p.sh një albatross nuk mund ta bëjë këtë .Por,ai perdor një metodë ndryshe  për të fluturuar,ai ecën me shpejtësi lart  përgjatë një piste të gjatë dhe pastaj largohet. Aetoplanet gjithashtu e përdorin këtë metodë ,të cilët njerëzit e kanë mësuar nga albatrosi .Për  pjesën më të madhe te zogjve,pjesa më e mërzitshme për ta është ngritja nga toka. Pastaj zogu mund të fluturojë lehtësisht në ajër.Si eshte e mundur që  zogjtë mund të fluturojnë në ajer kaq lehtë pa u rrëzuar  ndonjëherë? Falë strukturës përfekte të flartrave të tyre ! Krahët e tyre janë krijuar në mënyrë të tillë që lehtesojnë përdorimin më efektiv të  rrymes së ajrit.Disa njerëz nxjerrin presionin e ajrit që duhet te jetë poshtë krahëve të tyre. Për ta bërë këtë ,ata përplasin krahet e tyre. Shiko tek  ky zog I cili duket sikur është duke vozitur në ajer.Kur krahu I tij ështe ne  një lëvizje ngjitëse,gjysma e krahut është mbledhur  nga Brenda.Kur krahu është  përplasur në rënie, zogu zgjatet (shtrin)krahun e tij . Në cdo  lëvizje,puplat bashkohen më shumë bashke. Në këtë mënyrë,pavareshisht se forma e flatrave mund të ndryshojë  në ndonjë çast,pjesa më e ulët e flatrës mbetet e sheshtë. Zoti ka krijuar sistemin ideal të fluturimit pëe  çdo zog në  përputhje me nevojat e tij. Disa zogj  fluturojnë për muaj; ata ushqehen dhe flejnë në ajer. Ne mund të fluturojmë në qiell me shumë aftësi ,por kjo nuk do të thotë qe ne jemi gjithmonë në fluturim !çdo fluturim e ka një vend uljeje,apo jo ?A doni të dini sesi ne e bejmë këtë?Shiko me kujdes ! Një ulje e sigurt është po aq e rëndesishme sa edhe nje ngritje  nga toka. Zogjtë janë tepër të aftë në ngritje.  Këtë herë ata përdorin krahët e tyre në lëvizje të ngadaltë.Ky zog, I quajtur zog deti , mund të qëndrojë pezull në ajër falë presionit të lartë të ajrit. Ai gjithashtu e përdor edhe këtë talent edhe gjatë zbritjes në tokë. Një çast I pakujdesisë mund të rezultojë në pasoja të padëshiruara.Mjelmat,të cilat janë ndër zogjtë me flatrat më të mëdha ,zbresin në  ujë duke përdorur  këmbët e  tyre si frena.Fluturimi është shumë I lehtë për ne !Por,qeniet njerëzore kanë nevojë të prodhojnë  aeroplanë në mënyrë që të fluturojnë.Dhe kjo është një gjë e vështirë për t’u bërë.Shumë inxhinierë punojnë në mënyrë që të krijojnë një aeroplan.Ata bëjnë  llogaritje të komplikuara dhe punojne shume për muaj. Sidoqoftë, kontrolli I fluturimit dhe  teknologjia e një aeroplani asnjëhërë nuk mund të përputhet ne atë të një zogu.P.sh nuk ka shfaqe ajrore që mund të krahasohet me këto lëvizje akrobatike.Si mundet që forma perfekte e trupit të zogut vjen në ekzistence pastaj? Ndërko që ka qindra shkencëtarë dhe inxhinjere prapa dizenjimit të një aeroplani,puna e kujt është fakti që struktura e trupit dhe aftesite e zogjve janë më superior se ato të aeroplaneve? Zoteruesi I kesaj pune sigurisht që nuk mund te jetë vetë zogu.Një zog është I lindur në këtë botë si një zogth I pandërgjegjshëm dhe I përdor flatrat  që u krijuan për të ndërko që ishte akoma në vezë. Ai nuk mund të prodhojë flatra të tjera madje edhe nqs e don këtë.Në fakt, flatrat të cilat janë më të përshtatshmet ndaj nevojave të tyre I janë dhënë tashmë atij. Trupat e përsosur të zogjve janë natyrisht puna e krijuesit Madheshtor të këtyre krijesave.Ky është arti I shkelqyer I Zotit në krijimin e krijesave? Ai është Allahu I Plotëfuqishmi ,I cili krijoi njerëzit dhe të gjitha krijesat e tjera. Ajo është prej vullnetit të Zotit që zogjtë fluturojnë në mënyrë kaq perfekte në ajër.Ky fakt është shprehur në Kur’an ,udhëzim ,Zoti e dergoi në humanitet  si më poshtë: “A nuk i shikuan ata shpezët përmbi ta krahëhapur dhe kur krahët i palojnë, ato nuk i mban kush në ajër pos Fuqiplotit. Ai është që çdo send e sheh dhe e di.”(El-Mulk:19) .

A e dinit? Pinguinët .Një penguin është një zog.Por flatrat e tij të shkurtra I krijojnë atij mundësinë të avancojë nën ujë,jo në ajër.Në qoftë se mbahet një garë notimi midis  pinguineve dhe qënieve njerëzore, pinguinët   është e qartë që do të jenë fituesit.Pinguinet do te fitojnë garën  e notit sepse ato mund të notojnë tre herë më shpejt sesa një kampion I garës olimpike.Për më tepër,ato e bejnë këtë duke shpenzuar një sasi të vogël energjie.Një penguin e bën këtë sepse Allahu e krijoi trupin e tij ashtu që të t’ia lehtësoj atij të notojë shpejt.Pinguinët,të cilët mund të levizin në ujë ashtu si një motorskaf janë kampionët e vërtetë të notimit ndërmjet kafshëve të tokës.                                               

Milingonat punëtore                                                                                                            

Të dashur fëmijë.A keni parë ndonjëherë një milingonë duke ecur andej-ketej vetëm? Ka gjithmonë një milingonë tjetër ose disa të tilla afër saj. Në qoftë se I ndiqni këto milingona,ju do të numuroni shumë të tjera.  Ju vazhdoni të shikoni ,do të kthehem  shpejt… mirupafshim.  Këto krijesa të vogla jetojnë në familje të mëdha me popullsi me qindra,mijrash apo ndonjëherë milionash.Keto familje quhen koloni. Ka solidaritet,bashkepunim , vetë –sakrifikim dhe  ndarje gjërash  midis anëtarëvë të kolonisë.Madje edhe nje pike uji do të ndahet.Grumbullimi I ushqimit do të mbidhte në fole(çerdhe ) për t’u ndarë.                                                                                                                                           

U ktheva!                                                                                                                                                             

Nderko që po ecja në pyellin e Amazonës ,unë takova disa milingona bujqësore.Këto milingona e kultivonin vetë ushqimin e tyre. Le të shkojmë në pyell dhe të shohim sesi këto krijesa të vogla

kultivojnë. Këto krijesa të vogla janë milingona gjethe-këputëse.Keto milingona qerojnë gjethet e pemeve dhe bimëvë të tjera në pyell nate e dite.Pastaj duke mbajtur copat e gjetheve si velë,ato I çojnë ato tek çerdhja(foleja).Mbartja e gjetheve është një detyrë e vështirë ,për këto punëtore të vogla janë më të forta sesa ju mund ta mendoni.Detyra që milingonat përforëmojnë është si një vrapim I qënjes njerëzore për 1 km në 2.5minuta me 250kg mbi shpatullat e tij.Asnjë njeri nuk mund t’I përballojë këtë detyrë të vështirë.A mendoni ju se minlingonat I hanë këto gjethe ato gjethe që ato mbledhin? Jo ! Ato nuk I hanë vetë këto gjethe.Ato vetëm mund të ushqejnë një lloj të veçante kërpurdhe. Në qoftë se ato nuk I hanë këto gjethe,çfarë bëjnë milingonat me keto gjethe ?Le të shohim filmin…. Ato i  përdorin këto gjethe si lëndë të parë për bujqësinë e tyre. Ju doni të dini sesi ? Ata i  përdorin këto për të rritur kërpurdhat. Për ta bërë këtë ,milingonat vrapojnë me qindra ferma kerpudhash në  çerdhen e tyre  .Punëtorët  shpërndajnë pjesët e gjetheve te milingonat e tyre në fermat e kërpurdhave. Ato, të cilët i  marrin gjethet së pari i  pastrojnë ato. Pastaj, ato i  copëtojnë në copëza. Tani është rradha e milingonave te vogla.Keto milingona janë 2 mm në gjatësi , e cila është në madhësinë e një grimce rëre. Ato i  grijnë këto grimca në tul dhe e aplikojnë këtë  tul mbi dheun e fushës së kërpurdhave . Pastaj I fermentojnë kërpurdhat mbi këtë pulp. Oh ! Shiko te kjo ! Ngjyra jeshile e gjetheve u zhduk në një ditë të vetme . Të nesermen , shtrati I bardhë I kërpurdhave  të rritura shtrihet mbi puplën e gjetheve . Dhe ushqimi që milingonat hanë përfundimisht u prodhua. Tani, atom und të korrin kërpurdhat. Këto milingona-korrëse të  kërpurdhave,së pari kujdesen për milingonat e tjera dhe e mbartin kërpurdhat e grumbulluara të punëtorëve. Ka një milingonë që grumbullon kërpurdhat . Ajo ofron lëngun që I mban gjallë nga kërpurdhat te një punëtore që punon në një vend të ndryshëm të çerdhes .Në këtë mënyrë të gjitha milingonat,nga ajo që qëron gjethet e deri tek ajo që I përtyp janë të paisura me ushqimin që I nevojitet. Pasi të gjitha kërpurdhat vrasese  janë grumbulluar të mbeturat qëndrojnë ato që kanë nevojë të fshihen . Punetoret mbartin çdo copë ,një nga një , dhe pastrojnë dhomën e prodhimit. Ka milingona të tjera që bëjnë punë të tjëra në koloni . p.sh mbrojtja e çerdhes merret përsipër nga milingona të forta ,të zonja dhe vetë sakrifikuese.   A ke dëgjuar për të? Kush mund të jetë ajo ? Milingonat ushtar duhet ta kenë dëgjuar këtë tingull. Unë  habitem çfarë do të bëjnë ! Ju mund të mos e besoni që milingonat ushtar mund të pickojnë madje  edhe këpucët dhe corapet e një njeriu që I afrohet çerdhes së tyre. Ato mbërthejnë diçka me kthetrat e tyre , asnjëherë nuk kthehen te lira . Madje edhe në qoftë se pjesa e trupit të tyre është e plagosur ,ato nuk I tërheqin kthetrat e tyre  por sakrifikojnë jetët e tyre për te mbrojtur koloninë. Kjo është një sakrificë serioze. Milingonat themelojne një urdhër perfekt. Por akoma ,nuk ka as një division (ndarje) në punë asnjë milingonë që të mbikqyrë punën e kolonisë . Pavarësisht kësaj ,cdo milingonë mrekullisht e dinë çdo detyrë që duhet te bejë.Ndarja e punës është bërë para se ato të lindin dhe milingonat e kryejnë shërbimin e tyre në mënyrë perfekte . Është Allahu , Krijues i të gjithë gjërave,I cili ia mundeson milingonave të kryejne të gjithë këto detyra. Ky fakt tregohet në Kur’an:”E Tij është ç’ka në qiej e në tokë dhe të gjithë vetëm Atij i përulen.(Err-Rrum:26) . 

A e dinit? Koalat. Kjo një krijesë  e këndshme e cila flen paqësisht në një degë të pemës eukalip është koala,e cila është një kafshë australiane . Arsyja që koalat I ndërtojnë shtëpitë e tyre në këto pemë është se ato ushqehen me këto  gjethe. Këto gjethe përmbajnë kikikate të veçanta . Kto kimikate janë helmuese për të gjitha kafshët përvec koalave.Por qysh kur Allahu I krijoi koalat,ato nuk mund të dëmtoheshim nga kjo bimë ,kjo koala jeton një jetë të lumtur në gjethet eukalipt.

Deveja.

Deveja është një kafshë që ka qenë simbol I shkretetirave të pafundme . Nevoja më e rëndësishme e një deveje në ajrin e thatë të shkretëtirës është uji . Por është shumë e vështire të gjesh ujë në shkretëtirë . Pastaj ,devetë e mbajnë rezervë atë kurdoherë që gjejnë një burim uji . Një deve mund të konsumojë deri në 130 litra ujë njëherë! Për më tepër thuajse e pamundur të gjesh ushqim në rërërat e pafund. Allahu ka krijuar një depo (akumulimi) speciale ushqimi në trupin e deveve kështu qe t’I  rezistojë urisë. Ky akumulim është në gungën në kurrizin e saj . Afërsisht ,40 kg dhjamë ruhet në gungë. Falë kësaj akumulimi ,deveja mund të mbijetojë për dite me rradhë pa u ushqyer . Këto sistemë perfekte në trupin e devesë janë pjesë e deshmive të pafundme të njohurive të pakufizuara dhe urtësisë së  Allahut. Allahu na nxit ne të relflektojmë mbi këtë fakt dhe na urdhëron në Kur’an  si më poshtë:”A nuk i shikojnë devet se si janë krijuar?(El-Gashije:17)                                                                                                                                              

                      Te duash Allahun dhe ta falenderosh atë.    

Ne e dimë që ne dhe të gjithë krijesat e tjera jetesore janë krijuar nga Allahu. Veç kësaj,Allahu  i di të gjitha nevojat e të gjithë qënieve .Falë mëshirës dhe se dhembshurisë së Tij   të pakufijshëm ,ne jetojmë në këtë dotë në paqe dhe lumturi. Allahu krijoi diellin ashtu që me të ngrohemi. Është Allahu,Ai që krijoi ushqime të panumërta për ne,prej të cilëve në të mund të ushqehemi.p.sh një nder to janë dhe perimet ;frutat janë gjithashtu bekim I Allahut. Për më tepër, Allahu krijoi shumë bekime të tjera për ne. Allahu e krijoi shiun ashtu që ne të kemi ujë të freskët për të pirë. Uji është jetik për ne sepse njeriu mund të mbijetojë pa ujë vetëm për disa ditë. Uji ka një shije të veçantë e cila është e lehtë për t’u pirë . Allahu thotë në kur’an që Ai e krijoi ujin që ne pimë veçanërisht për ne:  A keni menduar për ujn që ju pini?”

A e shihni ujin që po e pini?A ju e lëshoni atë prej reve, apo Ne jemi që lëshojmë? Sikur Ne të dëshirojmë, e bëjmë atë të njelmët, përse nuk falënderoni?(El-Vakia:68-70) .   Allahu  krijoi ujin e freskët për ne që ta pimë. Uji I kripur I deteve është  I favorshëm për peshkun dhe krijesat e tjera detare . Këto krijesa janë krijuar me sistemet dhe organet e nevojshme për të jetuar në ujrat e kripura .Allahu ka vendosur një sistem imunitar në trupat tanë për të na mbrojtur ne nga mikrobet . Pa këtë sistem ne  do të  vdisnim nga një mikrob I thjeshtë që shkakton të ftohtët. Allahu I ka bërë zemrat ton ate rrahin vazhdimisht. Zemra vazhdimisht pompon gjak. Qelizat e kuqe te gjakut në gjak na mundesojnë të marrim oksigjen. Allahu I krijoi syte per të parë,veshtet për të dëgjuar,hundën për të  nuhatur dhe gjuhën për të shijuar ushqimet. Këto janë vetëm disa nga begative  qe Allahu na ka dhuruar ne. Në një ajet, Allahu ,I cili është shumë dhembshurisë dhe mëshirës na tregon:”Dhe Ai ju dha gjithatë që e kërkuat (që kërkoi nevoja juaj) dhe, edhe në qoftë se përpiqeni t’i numëroni të mirat e All-llahut, nuk do të mund të arrini t’i përkufizoni (në numër). Vërtet, njeriu është i padrejtë dhe shumë përbuzës.( Ibrahimi:34).  Në këmbim të begative të tij ,ne duhet ta duam dhe te jemi mirënjohës ndaj tij  e falenderojmë Atë .

Të dashur fëmijë!Kurrë mos e harroni këtë fakt. Është Allahu ,Ai I cili ju mdron dhe ju ushqen ju, nënën tuaj, babanë tuaj,të gjithë njerëzit  dhe krijesat . Ne të gjithë kemi nevoje për Allahun dhe duhet t’I jemi mirënjohës Atij. Të qenurit I ndershëm dhe I sinqertë. Allahu është i plotfuqishëm. Ai dëgjon çdo fjalë qe ne shqiptojmë   dhe shikon çdo veprim që ne bëjmë.Ai është i  informuar për çdo mendim që kalon në mëndjen tonë. Prandaj ,është e pamundur për një njeri të fshehë dicka prej tij. Ky fakt thuhet në Kur’an:”Thuaj: “Edhe nëse e fshehni atë që keni në zemrat tuaja ose e publikoni, All-llahu e di atë, Ai di gjithçka ka në qiej e ç’ka në tokë; All-llahu është i plotfuqishëm për çdo send.(Ali’Imran:29 ) kjo sjell shembullin ,që ne duhet të jemi gjithmonë të ndershëm dhe të sinqerte ndaj Allahut. Ne duhet të jetojmë  në rrugën që Ai na kërkon ne. Allahu ia ka ndaluar njerëzve të jenë përbuzë, snob   të pandershëm  dhe arrogant .Cilësitë e moralit me të cilat Allahu është I kenaqur janë ndershmëria,bindja (nënshtrimi) ,modestia,bujaria,dhembshuria dhe drejtesia. Ne, gjithashtu ,duhet të pajtohemi me keto cilesi gjatë jetëve tona për të kënaqur Allahun . Me fjalë të tjëra , ne duhet të mendojmë dhe të veprojnë në rrugën që Ai na tregon ne Kur’an :O ju njerëz, ruani me mirënjohje të mirat që All-llahu u dhuroi! A ka ndonjë zot tjetër që ju furnizon juve nga qielli e toka? Nuk ka zot tjetër përveç Tij, e si pra, e ktheni shpinën?  

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme