Sunitët dhe shiitët: kontradikta dhe rivaliteti

Mospajtimet në mes Iranit dhe botës arabe në fillim  ishin më tepër të karakterit nacional se sa fetar. Kështu  mund të përshkruhet periudha e perandorit iranian Reza Pahlavit, ndërkohë që periudha pas Revolucionit Islamik e Ajatullah Humejnit e vitit 1979 do të merr karakter fetar. Ishte hera  e parë  në kohën më të re, që  Iranit po i jepej rasti të jetë prijës i Botës Islame.    Për këtë edhe bëri çmos që ta shrijë ndikimin e vet kudo në vendet islame. Por, aty ku dëshironte ta  bënte  më së shumti  ishte Egjipti.  Në Egjipt ishte themeluar shteti i parë shiit i Fatimijëve  gjatë viteve ( 969 – 1171 ).  Mirëpo,  Egjipti për shkak të një miqësie të kahershme ndaj Pahlavit, ishte i martuar  me princeshën Fevzije, motrën  e mbretit Faruk  të Egjiptit. Në momentin kur ai ra nga pushteti, aleatët e tij perëndimorë nuk i siguruan qoftë edhe vend strehimi për të dhe familjen e tij. Për të Egjipti ishte vendi i vetëm, në krye të cilit ishte presidenti  i atëhershëm, Muhamed Enver Es-sadat, i cili  e strehoi, por për një hap të tillë atij iu desh t’i ndërpriste marrëdhëniet diplomatike me Teheranin dhe regjimin e Humejnit.

Kështu pra ardhja në pushtet e Lëvizjes Islamike e “Vëllezërve Myslimanë” në Egjipt, pas Revolucionit të 25 janarit të vitit 2011, për Teheranin ishte  një lajm i gëzueshëm, për realizimin e interesave të tij në një vend ku përveç tjerash gjenden një numër i konsiderueshëm i monumenteve shiite. Për këtë pra dhe hapi i parë që ndërmori Teherani ishte nënshkrimi i marrëveshjes për shkuarjen  e turistëve iranian në mënyrë të organizuar në Egjipt.  Kjo   marrëveshje ishte e mirëseardhur për  Egjiptin në kohën kur numri i turistëve nga bota është reduktuar në maksimum për shkak të gjendjes jo stabile pas revolucionit të 25 janarit të vitit 2011.

Marrëdhëniet e acaruara dhe humbjen e besimit në mes sunitëve de shiitëve më së miri e ilustron, analisti iranian, Ataallah Muhaxherani, në  të përditshmen saudite, “Asharqal Avsat”, të datës 13 mars, i cili e përshkruan përvojën e  qëndrimit të tij të shkurtër  në Kajro. Në rrugën time për në pjesën e vjetër të Kajros në lagjen Han el-Halili mora  një taksi, shoferi  i të cilit më pyeti  se a mos isha irakian. Unë ia ktheva , jo unë jam iranian. Pastaj më pyeti me një theks pak  sa të lartë: sunit apo shiit? Ia ktheva: unë jam mysliman!  Mirëpo  ai ma ktheu: shiitët nuk janë mysliman ! Iu përgjigja: unë jam mysliman, besoj në profetin Muhamed, paqja dhe shpëtimi i Zotit qofshin mbi të. Ai ma ktheu: mirëpo ai ishte profet sunit!.

Kështu pra vazhdoi diskutimi ynë,  që herë pas here ishte i nxehtë  dhe i ashpër, gjatë rrugëtimit tanë prej aeroportit e deri në lagjen e Kajros së Vjetër në  Han el-Halili, gjatë së cilës unë u  përpoqa   ta bind bashkëbiseduesin tim se shiitët janë myslimanë dhe se unë jam  mysliman po ashtu.

I njëjti refren i taksisistit  të nesërmen u përsërit në hotelin  e vjetër “Vindsor” në rrugën “Mbreti Fuad i Parë” ku pas sa e sa peripecish mezi sa gjeta një dhomë. Në mëngjes u zgjova dhe shkova të pijë çaj në verandën e  hotelit ku po pinin çaj një numër i madh i njerëzve.  Pranë meje ishte ulur një njeri në moshën mesatare.  Hyra në bisedë me të, duke  e përshëndetur me përshëndetjen  tradicionale  islame. “Esselamu  alejkum !” Po ashtu e njoftova edhe me përkatësinë time kombëtare. Në fytyrën e tij  u shfaqen disa emocione. Kuptova se filloi të mendojë diçka dhe me një herë më pyeti: “A je sunit apo shiit ?” Iu përgjigja:”unë jam mysliman !”  Ma ktheu: “A është kjo përshëndetja e juaj?” Për të vazhduar: “Mirëpo, shiitët  nuk janë mysliman”! Megjithatë, unë vazhdova  diskutimin tim me këtë të ri, i cili quhej Ebu Bekr,  deri në orën 11 të paradites. Në fund më puthi dhe më tha: “Dashtë Allahu që  në një të ardhme  të afërt të bëhesh  sunit, sepse ti paske njohuri për Kur’anin”!.

Bashkëbiseduesi im pastaj vazhdoi: “Mirëpo,   shiitët  nuk  besojnë në  Kur’an  e as në profetin, përveç kësaj ata  ofendojnë shokët  e profetit si dhe Aishen, njërën prej grave të profetit”. Kurse  unë iu përgjigja: “Shiitët  besojnë në Kur’an, mirëpo secili vend dhe secili popull ka ekstremistët e vet”. Po ashtu  pyeta nëse ka dëgjuar për njërin nga komentet më të mirë të Kur’anit, autor i të cilit është dijetari i madh iranian  Tabatabai. Ky koment mbështet në tre aspekte: filozofik, mistik dhe komenti i haditheve . Po ashtu e pyeta nëse ka njohuri se afër 500.000 ekzemplarë të Kuranit shtypen në Iran për çdo vit, të  cilët janë identik   me ekzemplarët e Kur’anit që shtypen në Egjipt si dhe në  vendet tjera islame.

Për këtë njerëzit e fesë, qofshin ata sunitë apo shiitë,   duhet të japin kontributin e tyre  për  afrimin e besimtarëve të dyja grupeve për tejkalimin e këtyre problemeve të rrezikshme, të cilat janë prezentë në shoqërinë myslimane. Njerëzit e fesë  kanë  përgjegjësi para Allahut për  jetët e myslimanëve të pafajshëm, të cilët bien viktima të përçarjeve sektare si në Irak,  Afganistan, Pakistan si dhe në vende tjera, sepse këta njerëz  janë  viktima të injorancës. Andaj, duhet ta dimë se vrasësit dhe individët, të cilët marrin  aksione vetëvrasëse janë njerëz të rëndomtë,  nga se ata janë të bindur  se në atë mënyrë ata janë në shërbim të kauzës së tyre. Për këtë  është obligimi i dijetarëve  t’i  korrigjojnë mendimet   e tyre ndaj Islamit.

Andaj,  ashtu siç thotë Muhamed Arkuni, ne kemi nevojë për “humanizimin dhe racionalizimin e Islamit më tepër  se asnjë herë  më parë”. Apo  ashtu siç thotë Jusuf el-Kardavi   ne kemi nevojë për “selefizmin e mistikëve dhe misticizimin e selefijve”. Është obligim i dijetarëve tanë t’i kundërvihen këtij ekstremizmi dhe fundamentalizmi, sepse kultura  urrejtjes dhe e  keqkuptimit  do të jetë  shkatërrimtare për të  gjithë ne.

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme