E majta e re e globalizimit

Nën hijen e rritjes së klasës së mesme globale, qëndron një realitet tjetër: planeti i lagjeve të varfra. Shkurtimi i buxheteve publike, çrregullimi i tregjeve dhe liberalizimi i tregtisë mund të kenë gjeneruar pasuri të re në shkallë globale, veçanërisht në Azi. Por, siç thekson Mike Davis, këto "rregullime strukturore" që kërkohen për t'u bashkuar me tregun global shpesh kanë nxitur po aq mjerim sa edhe prosperitet. Ndërsa zvogëlojnë rolin e shtetit, ata nuk kanë qenë në gjendje të prodhojnë vende pune ose strehim të mjaftueshëm në mega-qytetet metastazuese të Botës së Tretë për të thithur "popullsinë e tepërt" ose të shtyrë nga fshati ose të tërhequr nga joshja iluzive e shanseve urbane që zhduken. Kështu, "mbijetesa joformale" është bërë mënyra e jetesës për 1 miliard njerëz në mbarë botën. Nga Lagos në Sao Paulo deri në Daka, banorët e lagjeve të varfra jetojnë jashtë ekonomisë formale, mes ujërave të zeza të papërpunuara dhe përgjatë lumenjve toksikë, duke ndërtuar kasolle në kodra të paqëndrueshme ose në rrafshnalta të përmbytura, duke mbledhur mbeturina ose pajisje elektronike të hedhura për të fituar një dollar në ditë.

Ivan Illich dikur e përshkroi këtë popullsi si "turmën teknofagjike" - njerëz që ushqehen me mbeturinat e zhvillimit si mjetin e tyre të vetëm të mbijetesës. Ai u mrekullua me zhelexhinjtë në deponinë e madhe të plehrave në skajet e qytetit të Meksikos, të cilët i shihte si "të mbijetuar që ripohojnë shpresën e pashuar me karakterin drithërues të bandës".

Për Davisin, këto lagje të varfra nuk janë vetëm një fyerje morale për botën e pasur, por edhe zona të nxehta të globalizimit. "Lagjet e varfra përgjigjen me bomba vetëvrasëse," paralajmëron Davis, duke vënë në dukje se Gaza është një nga lagjet e varfra më të mëdha në botë. Për shkak të densitetit të tyre, kushteve josanitare dhe afërsisë së ngushtë me kafshët, ata janë gjithashtu inkubatorë të sëmundjeve ngjitëse si gripi i shpendëve dhe SIDA. "Ajo që HIV kërkonte për të marrë masën kritike për t'u bërë një pandemi botërore," thotë Davis, "ishte Kinshasa."

Kjo sfidë e lagjeve të varfra, së bashku me rritjen e vazhdueshme të varfërisë dhe pabarazisë, po ushqen shfaqjen e së majtës së re të globalizimit. Në NPQ-në e fundit, edhe Milton Friedman ndihej i detyruar të pranonte se, me kombinimin e përhapjes së demokracisë dhe varfërimit të shumicës në vendet e Botës së Tretë, "shteti mund të rikthehet", veçanërisht kur lëvizshmëria sociale është e bllokuar.

Në Kinë, lëvizja e re e majtë, e cila ka ndriçuar shumë privatizimin e korruptuar dhe pabarazinë në rritje, vitet e fundit ka fituar vrull të mjaftueshëm për ta çuar çështjen e varfërisë së migrantëve në zonat rurale dhe urbane në krye të një axhende të Partisë Komuniste që deri më tani kishte të bënte vetëm me rritjen e shpejtë. Por Amerika Latine, e cila pret shumë nga lagjet më të mëdha të botës, është testi nëse e majta e shekullit të 21-të mund të gjejë zgjidhje.

Jorge Castañeda, ish-ministri i jashtëm meksikan, e ndan Amerikën Latine në të majtën populliste "të papërgjegjshme" të Venezuelës, Bolivisë dhe Argjentinës dhe të majtën "sensible" të Brazilit dhe Kilit. Sipas tij, grupi i mëparshëm u bën premtime të varfërve, shpesh me para që nuk i ka dhe duhet të printojë (megjithëse Hugo Chavez duket se për momentin po mjafton me të ardhurat nga nafta), duke çuar kështu sërish në ciklin e inflacionit, stanjacionit dhe sundimit autoritar. Ndërsa përpiqet të reduktojë varfërinë, grupi i fundit megjithatë i përmbahet disiplinës fiskale të nevojshme për të tërhequr kapitalin global. Pasuria e re mund të krijohet nëpërmjet investimeve, duke thyer kështu pashmangshmërinë një hap përpara, dy hapa mbrapa të politikës rishpërndarëse të ndërtuar mbi arkat e zbrazëta. "Globalizimi është një realitet," thotë ish-presidenti i Brazilit Fernando Henrique Cardoso. “Dhe kjo i bën shumicën e liderëve sot të kuptojnë se iluzionet populliste nuk mund të mbahen përpara se të shemben në stanjacion dhe t'i lënë mbështetësit e tyre politikë të zhgënjyer thellë. Ju nuk mund t'i fryni problemet tuaja ose të lejoni që të krijohen male me borxhe nëse, si vend, ju duhet të siguroni jetesën tuaj në një mjedis konkurrues globalisht... Ndërtimi i prosperitetit kërkon kujdes dhe durim. Kërkon kohë. Popullizmi është një rrugë e shkurtër që nuk funksionon.”

Pyetja e madhe në dekadat e ardhshme është nëse kjo e majtë e re e ndjeshme mund të korrë përfitimet e globalizimit për më të varfrit e të varfërve. Siç e bën të qartë Mike Davis, lënia e një miliardë njerëzve pas nuk është një opsion. Globalizimi nuk është i qëndrueshëm për pak njerëz, nëse gjithashtu nuk funksionon për të gjithë.

 

Përktheu: N. Ibrahimi

 

Burimi: Tarik Ramadan, Globalization's New Left, New Perspectives, Wiley Online Library, 2008.

 

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme