KUJDESU PËR “BISHËN” E MODERNITETIT - QASJA ISLAME -

Profesor Abdul Hakim Murad, i njohur edhe me emrin paraprak si Profesor Timothy Winter, është një nga intelektualët kryesorë muslimanë të kohës sonë. Ai ka qenë i përfshirë në shumë projekte si drejtimi i Kolegjit Musliman të Kembrixhit në MB, duke dhënë leksione në mbarë botën dhe duke paraqitur aktivitete dhe artikuj kërkimorë. Në vitin 2016 Murad mbajti një leksion mbi modernitetin dhe sfidat e tij. Pra, ai përdori frazën "kujdesu për bishën" për të argumentuar se në vend që të tërhiqej nga moderniteti, ai do të përballej me një qasje armiqësore ose miqësore.

 

Gjendja aktuale e shoqërisë moderne

 

Modernizimi çmontoi hierarkinë e së kaluarës dhe zëvendësoi monarkinë dhe ndërgjegjen e bazuar në fe me republikanizëm dhe detyrime civile. Epoka moderne, e promovuar nga Iluminati dhe ata që mbështesin kauzën e saj, i hapi rrugën situatës aktuale. Tregu i lirë premtoi se të gjithë do të kishin sukses me forcat e tyre dhe shteti-komb u dha qytetarëve një vend publik për të shprehur bindjet e tyre.

Por në një shoqëri pluraliste dhe në dukje të hapur, njerëzit po bëhen më të neveritshëm dhe të përçarë. Populizmi dhe globalizmi po luftojnë në Shtetet e Bashkuara dhe Britani, njujorkezët kundërshtojnë ndërtimin e selisë së Amazon dhe Britania ka braktisur Evropën. Një numër në rritje disidentësh po mbrojnë ksenofobinë dhe po idealizojnë "tradicionalizmin". Nga ana tjetër, reagimi i establishmentit liberal ndaj forcave të ekstremit të djathtë është një imponim paradoksal i “shtypjes së ideologjive joliberale”.

Modernizimi i udhëhequr nga iluminizmi nuk është një fenomen i veçantë për botën perëndimore. Kina është autoritare dhe jo-liberale, por shpërbërja e shoqërisë dhe strukturës familjare po përparon dhe pritet që Twitter të bëhet platforma dominuese në zgjedhjet indiane të 2019-ës. Në mënyrë të ngjashme, të njëjtat koncepte, sfida kulturore dhe teknologjia po përshkojnë botën islame, duke festuar Krishtlindjet e komercializuara të Perëndimit në kryeqytetet e vendeve të dominuara nga muslimanët dhe qytetarët në internet nëpërmjet mediave sociale. Ai po krijon një identitet të ri komuniteti më lart. Ekziston shqetësimi në rritje se ideologjitë liberale do të riformësojnë diskurset e ndryshme dhe se moderniteti më në fund do të depërtojë mes njerëzve. Cila duhet të jetë “përgjigjja islame” ndaj kohëve moderne?

 

Julius Evola dhe e djathta ekstreme

 

Murad fillon me një pasqyrë të mendimtarëve disidentë evropianë që kundërshtuan kohët moderne, të udhëhequr nga Julius Evola, autori i librit kontrovers "Riding the Tiger". Muradi fillimisht përmend lidhjen e Evolës me racistët dhe fashistët, por në frymën islame se "urtësia u përket besimtarëve", shmangni njohuritë e dëmshme dhe fokusohuni në njohuritë e dobishme. Unë predikova. Ai beson se disa pjesë të mendimit të Evora në përgjithësi ndihmojnë në kuptimin e modernitetit islam.

Këtu Muradi i referohet idealizmit modern mbizotërues të liberalizmit dhe "intolerancës" paradoksale të tij që ka liberalizmi, pavarësisht pretendimit të tij në dukje "tolerancë". Ai shpjegon se kjo intolerancë është bërë më e theksuar vitet e fundit si reagim ndaj ksenofobisë në rritje në Evropë. Sipas Muratit, ai vë në dukje dhunën e qenësishme të liberalizmit, i cili është plotësisht intolerant ndaj idealizmit joliberal. Nëse jo vetëm ideologjitë moderne të rivalëve si racizmi dhe komunizmi, por edhe traditat e vjetra si Islami nuk transformohen në jokërcënuese, ato nuk do të jenë "të mirëpritura" në botën liberale liberale. Me fjalë të tjera, "toleranca" që mbrojnë liberalët është kryesisht vetëm një vello që maskon presionin e homogjenizimit që ka liberalizmi.

Duke iu rikthyer historisë së Evora, Murad e quan atë "një person si profet, por tragjik". Vështrimet e tij për modernitetin janë të dobishme dhe parashikimet e tij janë jashtëzakonisht të sakta, por të kontaminuara nga idetë fashiste dhe indiferenca tragjike ndaj Islamit, "trashëgimia e tretë e Evropës". Idealizmi i Evoras, i njohur si tradicionalizëm, është një pesimizëm anti-modern që nuk merr paralajmërim për të ardhmen e botës moderne. Sipas Muratit, Evora e shihte veten si profet. Ai ishte një "aristokrat shpirtëror" dhe pa nga këndvështrimi i tij se bota e butë dhe e pavlerë e kohëve moderne ishte "tërhequr nga graviteti" dhe ra me shpejtësi. Evora dhe mendimtari i tij përkatës, René Guénon, besonin se njerëzimi kishte arritur në epokën e tij të fundit. Tradicionalistët, të cilët parashikuan fundin e ditës, përçmuan qëndrimin pasiv të bishës moderne ndaj bishës dhe krenoheshin që ishin në gjendje ta kundërshtonin atë. Ky vetëbesim i tradicionalistëve mbështetet në themelin e modernitetit, brishtësinë e natyrshme të vlerave materiale dhe aftësinë njerëzore për të aksesuar burimet e fuqisë shpirtërore nëpërmjet njohurive tradicionale. Prandaj, ata donin të "shkulnin bishën" e modernitetit, çfarëdo qoftë.

Murad përshkruan shkurtimisht lidhjen midis ideve tradicionaliste dhe të djathtës ekstreme të Evropës moderne. Sipas tij, të djathtët ekstremë besojnë se zhgënjimi me modernitetin dhe humbja e shenjtërisë në zemër të traditës, së bashku me motivimet ksenofobike, është një gabim i tmerrshëm për njerëzimin. Fjala kyçe që lidh qëndrimin anti-emigrant dhe racist të ekstremit të djathtë me mallin për traditë është humbja e identitetit. Ashtu si qeveria mbretërore është demokraci, sistemi i klasave është i barabartë dhe heronjtë historikë shkëmbehen me yje të famshëm, identiteti i tyre si anëtar i shtetit-komb po gërryhet. Iluminizmi lindi një shtet-komb laik dhe mbretëroi si pasardhës i rendit të lashtë të krishterë për shekuj. Por sot shteti-komb i Evropës po përballet me një krizë identiteti. Murad shpjegon se ky është rezultat i një sulmi postmodern ndaj frikës së subjektivitetit njerëzor që Iluminizmi miratoi në emër të Zotit. Me fjalë të tjera, ai kuptoi se alternativat e shtet-kombit të paraqitura ndaj botëkuptimit fetar që ishin privuar nga modernizimi ishin gjithashtu të cunguara në vetvete. Dhe Murad argumenton se ky ndërgjegjësim qëndron pas baticave jodemokratike që po shfaqen jo vetëm në të djathtën ekstreme të Evropës, por në mbarë botën. Moderniteti duket se nuk mund të kthehet në shpirtërore.

 

Muslimanët modernë: Obsesioni me gjërat sipërfaqësore

 

Këtu Muradi fokusohet në marrëdhëniet mes njerëzve islamë sot dhe modernitetit të tyre. Ai beson se njerëzit modernë islamikë janë materialistë, nuk e dinë se çfarë do të thotë të jesh musliman dhe nuk janë të ndryshëm nga të tjerët në kërkimin e tyre për identitet. Si rezultat, islamistët u fiksuan me të sipërfaqshmen në kurriz të themelores. Për shembull, njerëzit islamikë të konvertuar në Evropë shpesh veshin veshje dhe çallma të Lindjes së Mesme dhe praktikojnë Islamin që nuk përputhet me kulturën vendase, duke krijuar pamje të çuditshme. Studimet neurologjike të kryera nga studentët e Murad tregojnë se islamistët evropianë nuk e përvetësojnë realisht atë që ata pretendojnë se besojnë, dhe njerëzit modernë islamikë mbështet pretendimin e tij se ai i qëndron vetëm sipërfaqësores.

Kjo situatë është jashtëzakonisht e veçantë në historinë e Islamit. Për shembull, Murad merr si shembull procesin e islamizimit të Javas, në Indonezi. Islami u soll në Java nga tregtarët muslimanë, jo përmes ekspeditave ushtarake, pasi u nda nga bota muslimane e Azisë Jugore dhe Lindjes së Mesme nga Oqeani Indian. Midis tyre ishte "Nëntë Shenjtorët Islamë (Wari Songo)", i cili gjithashtu përfshinte një element mitik dhe ishte një predikues shenjt që kontribuoi në përhapjen e Islamit në mesin e njerëzve indigjenë të Java. Murad vëren se Wari Songo po shikonte në zemër të Islamit. Wari Songo ndryshoi veshjen dhe madje emrin e tij për t'iu përshtatur kulturës lokale. Ata përdorën gjuhën vendase dhe vendosën mesazhin islam në poemë, duke huazuar formën e poezisë ekzistuese që ishte përcjellë në Java. Deri më sot, këto poezi janë dhënë nga javanezët islamikë. Sipas Muratit, kjo është metoda e duhur e "misionit" dhe mund të përcjellë thelbin e Islamit me shqetësimin më të vogël.

Jo vetëm që obsesioni me formalizmin sipërfaqësor nuk është i mençur kulturalisht, por ka krijuar disiplinë formale që na privon nga mundësia për të kuptuar etikën thelbësore të Islamit. Murad ka argumentuar vazhdimisht se duke studiuar Islamin me një fokus të brendshëm në çdo gjë, islamistët mund të mësojnë se si të merren me çështjet e reja etike të ngritura nga epoka aktuale, të paktën në nivel individual. Sipas tij, Islami ishte "tradicionalisht i huaj" në radhë të parë dhe është mirë të jesh i huaj, dhe njerëzit islamikë sot fokusohen në bazat dhe jo në ato formale. Duhet të kthehen.

Murad prezanton Islamin e konvertuar të francezit Vincent Mansour Monteille, i cili shkroi librin "Pesë ngjyrat e Islamit" dhe se si Islami është një kulturë me ngjyrë ylberi i mbledhur në një prizëm të bardhë të quajtur Tevhid (monoteizëm). Shpjegon nëse është drita e Monteilit besonte se të kuptuarit se "Islami është adaptues, por jo transformues" është çelësi i Islamit në Evropë. Ai gjithashtu propozon se si islamistët evropianë e kuptojnë këtë mirëkuptim në shoqërinë evropiane. Gjenerata e parë e emigrantëve janë të mbërthyer në një Islam indigjen, një Islam të papërpunuar dhe një rreth mashtrues të modernitetit të rrënjosur në atdheun e tyre. Në të kundërtën, islamistët e tjerë janë në dialektikën e thjeshtë të Islamit të papërpunuar nga njëra anë dhe modernitetit nga ana tjetër. Murad argumenton se si ai kundërshton një tërheqje radikale nga bota moderne, pas besimit të Monteille se ky konflikt identitetesh është një sfidë e zgjidhshme.

 

Marrëzia e pranimit të modernitetit

 

Muradi gjithashtu kundërshton pranimin e modernitetit. Një pjesë e vështirësisë së "kalërimit të bishës" së modernitetit është se ai po ndryshon vazhdimisht. E vetmja siguri për moralin modern është se vlerat e pranuara tani do të jenë të ndryshme pas 20 vjetësh, gjë që e bën të vështirë për njerëzit islamikë të pranojnë vlerat moderne. Murad jep një shembull të "reformatorëve" modernë egjiptianë që përjashtuan gratë kur hapën për herë të parë një universitet të stilit perëndimor. Në realitet ishte në përputhje me normat evropiane, jo me Islamin. Duke pasur parasysh se tendencat e ndryshme moderne e kanë origjinën në Perëndim, populli islam, i quajtur "modernizëm", besojnë se evropianët kanë një avantazh moral mbi veten e tyre dhe janë të përkushtuar ndaj imitimeve të pafundme të majmunëve. Murad argumenton se islamistët duhet të vendosin një normë morale më themelore (arabisht për Usul) në mënyrë që të shpëtojnë nga një imitim i tillë i majmunëve. Muradi duket se ka frikë se “qasja islame” ndaj modernitetit do të bjerë në disiplinë të tepruar dhe do të bëhet sipërfaqësore. Një qasje e tillë nuk është gjë tjetër veçse një terapi shpirtërore si ajo e bërë në një kafene, dhe është vetëm një konsideratë sipërfaqësore nëse ligji islam është në rregull, "A është hallall kjo?" Muradi thotë se një qasje e tillë ndaj modernitetit karakteristik për shumë islamë sot krijon shumë konflikte në mendje dhe vetëm largon kompleksin e inferioritetit.

Megjithatë, Muradi nuk është vetëm pesimist për situatën aktuale islame. Kjo është ajo që e bën atë të ndryshëm nga Evora dhe mendimtarët tradicionalistë. Murad i kujtoi audiencës se islamistët në mbarë botën vazhdojnë të falen pesë herë në ditë dhe të agjërojnë Ramazanin pa u hutuar nga situata moderne. Kur’ani vazhdon të recitohet dhe njerëzit islamikë vazhdojnë ta drejtojnë xhaminë. Por më e rëndësishmja, tevhidi mbetet, gjë që dëshmon se idhujt modernë nuk mund ta shtrembërojnë tevhidin që jeton te muslimanët. Pavarësisht se sa i keq është Islami, Islami është ende i gjallë dhe Islami mund të rifillojë lehtësisht jetën fetare.

 

Izolimi shpirtëror

 

Murad e përfundon analizën e tij duke vlerësuar tërheqjet islame nga shoqëria moderne. Sidoqoftë, "tërheqja" këtu nuk do të thotë fjalë për fjalë, por më tepër një izolim i mendjes. Duke marrë si shembull mohimin e izolimit në Islam dhe përfshirjen aktive të Pejgamberit Muhamed në shoqëri, ai gëlltiti profecitë e profetëve apokaliptikë dhe u përpoq të izolohej lehtësisht. Ju inkurajoj të ndaloni dhe të mendoni. Ai propozon një qasje të quajtur "hermit në shoqëri" (Harvath dal Anjuman në persisht). Kjo nënkupton pranimin e gjërave të konsumuara në kulturën dhe jetën moderne pa kompromentuar praktikën islame.

Meqenëse Murati ka një realitet të brendshëm për njerëzit islamikë (d.m.th. Zoti gjendet në qetësinë e brendshme), ne duhet të eksplorojmë thellësitë e zemrave tona për besimin. Kërkimi vë në dukje se në mënyrë paradoksale hap derën për një jetë shoqërore shpirtërore që ne nuk mund të përjetojmë ndryshe. Në sipërfaqe, ne e pranojmë se moderniteti nuk është njerëzor dhe duhet të distancohet, por braktisja e komunitetit tonë nuk është gjithashtu ajo që kërkon tradita.

Mesazhi i Muratit mund të përmblidhet si më poshtë: Islami mbetet ende, pavarësisht shqetësimeve për të ardhmen e sjellë nga moderniteti. Besimet dhe praktikat bazë të Islamit janë të pashtrembëruara. Moderniteti është një kërcënim dhe nuk mund të jetë një mik i ngushtë, por nuk është e mençur ta kundërshtosh atë kokë më kokë. Përkundrazi, ne duhet të mësojmë të jetojmë përkrah kësaj bishe.[2]

 

Përktheu:

N. Ibrahimi

 [1] Rreth Autorit: Sami Omais është i diplomuar në shkencat politike dhe historinë evropiane. Interesat e tij përfshijnë shkencat tradicionale islame, gjeopolitikën, historinë e Lindjes së Mesme dhe Islamin në Amerikë.

Ky artikull u përkthye me bujari nga Qayyim Naoki Yamamoto, Doktor Profesor Asistent në Institutin e Studimeve Turke, Universiteti Marmara. Kontakt: naoki.yamamoto@marmara.edu.tr.

[2] Burimi i përkthimit:

https://traversingtradition.com/2022/03/11/%e8%bf%91%e4%bb%a3%e6%80%a7%e3%81%a8%e3%81%84%e3%81%86%e3%80%8c%e7%8c%9b%e7%8d%a3%e3%80%8d%e3%82%92%e6%89%8b%e6%87%90%e3%81%91%e3%82%8b%e2%80%95%e3%82%a4%e3%82%b9%e3%83%a9%e3%83%bc%e3%83%a0%e7%9a%84/.

 

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme