Artemisa e Andy Weir: Muslimanët në trillimet shkencore

Një numër filmash në vitet e fundit si Dune, Interstellar dhe The Martian e rikthejnë fantashkencën në ndërgjegjen amerikane të konsumatorit mediatik. Andy Weir, autori i The Martian (në të cilin u bazua filmi) është bërë një emër i njohur për fansat më të zjarrtë, dhe ashtu siç duhet. Martiani dhe Projekti i tij i fundit Hail Mary janë histori të shkëlqyera fantastiko-shkencore të përpjekjeve të fundit të një njeriu për të mbijetuar kundër të gjitha gjasave. Të dyja paraqesin një komplot të ngushtë që mishëron luftën kundër forcave të natyrës dhe transmetuesve humoristikë. Ai shkruan me zgjuarsi dhe i thurin këto përralla me një rrjedhshmëri të jashtëzakonshme, duke vënë në kontrast humorin me dënimin e afërt, dhe sipërfaqet e gjera të hapësirës dhe natyrës me dobësinë e njeriut në sfondin e zgjuarsisë së lartë teknike. Në krahasim me romanin e tij të vitit 2017 Artemis dështoi. Megjithatë, shtimi i një karakteri musliman kërkon analiza të mëtejshme dhe potencialin e fantashkencës muslimane.

 

Sfondi

 

Komploti i Artemidës zhvillohet në qytetin titullar të vetëm hënor Artemis, i krijuar nga një korporatë keniane. Personazhi kryesor Jasmine "Jazz" Bashara dhe babai i saj emigruan atje nga Arabia Saudite kur ajo ishte e re. Ndërsa babai i saj i larguar portretizohet si një musliman i vëmendshëm, ajo vetë nuk është, duke punuar si kontrabandist. Një ditë, një biznesmen i pasur i ofron asaj një shumë të majme parash për të dëmtuar mihësit e mineraleve të një kompanie tjetër, kështu që ai mund ta lidhë qytetin në një kontratë fitimprurëse me mihësit e tij. Kjo nis një zinxhir ngjarjesh që paraqesin një ekip leckash, një sindikatë kriminale dhe një garë për të shpëtuar qytetin.

I kombinuar me elemente fantastiko-shkencore, përmbledhja fillimisht tingëllon tërheqëse. Por shpejt, elementët teknikë të tregimit bëhen të panevojshëm. Ndryshe nga "The Martian" ose "Project Hail Mary", ku eksperimentimi dhe teknologjia janë jetike për tregimin dhe personazhet duhet të përfshihen për të mbijetuar, shtjellimi i shkencës dhe mekanikës këtu e pengon historinë që të ecë përpara.

Përveç kësaj, Jazz është shkruar në një mënyrë që sjelljet e saj seksuale të lira dhe qëndrimi sardonik duken më shumë të kujtojnë një djalë adoleshent stereotip (një çështje e zbatueshme gjerësisht - disa autorë luftojnë me shkrimin e personazheve femra që nuk janë thjesht personazhe meshkuj, por me një hiperfokus të shtuar mbi seksualitetin). Në një intervistë, ai e karakterizon zgjedhjen e tij për trashëgiminë e saj si një vendim "në vend": "Unë jam si, cili është një vend që nuk e kam përdorur ende?—Arabia Saudite."[1] Ndoshta ishte një vendim me qëllim të mirë nga Weir për të diversifikuar zhanrin e fantashkencës, por duke e bërë këtë, ashtu si Artemis është amerikane në çdo mënyrë përveç emrit, Jazz është mishërimi tipik i modernitetit laik perëndimor në çdo mënyrë, por emri (në fakt edhe pseudonimi i saj). Në një moment, ajo pyet veten se pse një mik mashkull nuk ndjehet rehat me rekomandimin e saj për të kurvëruar me kurvëri dhe pothuajse çdo ndërveprim është i ashpër me gjuhë vulgare të panevojshme ose përmendje të shfrytëzimeve të saj të mëparshme seksuale.

Ndryshe nga protagonistja në The Martian, qëndrimi i të cilit ndonjëherë është shumë fantastik, por pa dyshim ka kuptim në kontekstin e një njeriu të vetmuar miliona milje larg shtëpisë, humori dhe qëndrimi i Jazz-it është mbizotërues dhe e bën atë një protagoniste josimpatike. Nuk është e vështirë të analizosh karakterin e saj si idealizimin e një 'trope të gruas së fortë', një gjoja korrigjuese për personazhet stereotipe femërore, por për ironi të fatit një stereotip në vetvete: një karikaturë me një personalitet të padurueshëm e të egër.[2] Në fund të fundit, një histori fantastiko-shkencore nuk është thjesht element teknik, dhe të kuptuarit e Artemidës përmes Jazz-it doli i patolerueshëm.

 

 

Islami, muslimanët dhe trillimet shkencore

 

Ndërsa unë nuk e rekomandoj librin, ka prekje unike të ndërtimit të botës së Weir-it që garantojnë analiza shtesë. Në vend që të teoretizojë se si fetë do të evoluojnë dekada nga tani përmes një lente antropologjike, ai shton pak prekje se si të jetuarit në një koloni hënore mund të ndikojë në jetën e përditshme. Për shembull, ky shkëmbim midis Jazzit dhe babait të saj duke shfaqur të dy aftësitë e tyre inxhinierike: "E saktë", tha ai. "Unë e quaj atë një mur lutjesh."

Hëna drejton gjithmonë të njëjtën fytyrë drejt Tokës. Pra, edhe pse jemi në orbitë, nga këndvështrimi ynë, Toka nuk lëviz. Epo, teknikisht, ajo lëkundet pak për shkak të çlirimit hënor, por mos e shqetësoni kokën tuaj të vogël për këtë. Pika është: Toka është e fiksuar në qiell. Rrotullohet në vend dhe kalon nëpër faza, por nuk lëviz.

Rampa drejtohej nga Toka në mënyrë që babai të mund të përballej me Mekën ndërsa falej. Shumica e muslimanëve këtu sapo u përballën me perëndimin - këtë e kishte bërë babai gjatë gjithë jetës sime.

"Si do ta përdorni?" Unë pyeta. “Rripat e veçantë apo diçka? Dua të them - është pothuajse vertikale."

"Mos u bëni qesharak." Ai vuri të dy duart në murin e lutjes dhe u përkul përpara mbi të. “Si kjo. E thjeshtë dhe e lehtë. Dhe është më shumë në përputhje me Kiblen sesa me fytyrë nga perëndimi në hënë.”[3]

Duke pasur parasysh problemet e fikhut (jurisprudencës islame) që rrezikojnë vlefshmërinë e namazit duke u falur në mënyrën se si babai i saj tregon se do ta bëjë në fund të fragmentit, fragmenti ofron një vështrim të shkurtër në një të ardhme të mundshme muslimane. Si do ta aktualizonin muslimanët realitetin hyjnor në lëvizjen e rukusë në një mjedis me gravitet zero apo të ulët? Si do të jetonin, do të organizoheshin në komunitete dhe do të qeverisnin veten e tyre? Shejh Musa Furber shkruan për fantashkencën që mund të shërbejë si një mjet për të eksploruar të ardhme të tilla të mundshme:

“Të menduarit rreth çështjeve hipotetike u sjell dobi specialistëve të disiplinave islame pasi u jep atyre një kënd lojërash për të zbatuar njohuritë e tyre dhe për t'i zhvilluar ato për t'iu përshtatur çështjeve të reja. Ndonjëherë ajo që ata fitojnë kur mendojnë për një çështje hipotetike të largët ka zbatime praktike në çështjet aktuale ose në zhvillim. Në El-Gijath?, Imam ‘ul-Haramejn Xhuvejn? shkroi rreth skenarëve të mundshëm të së ardhmes ku muslimanët kanë pakësuar aksesin në Sheriat dhe burimet e tij. Skenarët e tij ishin të largët në kohën e tij. Disa prej tyre tashmë janë pjesë e realitetit tonë të përditshëm. Falë paramendimit të Imam ‘ul-Xhuvejn?ut, El-Gijath? është një nga burimet për zhvillimin e kornizave abstrakte ligjore (përfshirë mak??idin) dhe për filozofinë politike… Dikush vuri në dukje se shumë studiues vërejnë veten në çështjet spekulative dhe hipotetike. Ndërsa është e vërtetë që zakonisht dekurajohet të kërkosh dhe të përgjigjesh fetva për çështje të largëta ose të pamundura, kjo priret të jetë më pak shqetësuese kur bëhet fjalë për fikhun.”[4]

Ndonëse të dallosh se si dikush do të falet në rënien e hënës është ndoshta çështja më e ulët e shqetësimit për 'ulematë, është me vend të theksohet se tashmë ka studime në lidhje me muslimanët në hapësirë. Për shembull, një këshill në Malajzi në përgatitje për nisjen e astronautit të tyre në hapësirë, publikoi 'Një Udhëzues për Kryerjen e Ibadetit në Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor (ISS)' në 2007.[5] Në vitin 2014, kishte pasur bujë në mediat perëndimore në lidhje me refuzimin e supozuar të Emirateve të Bashkuara Arabe për të udhëtuar në Mars, me gjasë për shkak të rreziqeve që lidhen me të, në dritën e theksit të Islamit mbi ruajtjen e jetës (për lexuesit e interesuar, Shejh Musa ka një postim që kontekstualizon polemikën).[6]

Pavarësisht, ndërsa këto çështje kalojnë nga sfera e imagjinatës në realitet, ne e kuptojmë rëndësinë e diskutimit të kujdesshëm nga 'ulematë. Udhëtimi në Mars është në fakt një mundësi gjatë jetës sonë. Astronautët tani jetojnë me muaj të tërë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës. Kthehu në Tokë, kompanitë e teknologjisë po zhvillojnë më tej teknologji të ngjashme me fantashkencë si kriopservimi, realiteti virtual dhe nanoteknologjia. Ato nuk janë aq të përhapura në shoqërinë e zakonshme sa do të na kërkonin të besojmë historitë e trilluara, por ashtu siç mendohej më parë teknologjitë e pamundura si redaktimi i gjeneve tani janë të mundshme në një nivel fillestar, ne duhet të jemi të përgatitur për përfitimet dhe kostot e lojës me trupin e njeriut dhe natyrën në një nivel kaq invaziv. Këtu sfera e imagjinatës ka potencialin për të eksploruar çështje të tilla përpara se ato të realizohen.

Për më tepër, meqë përpjekja është në fillimet e saj (dhe nuk ekziston në gjuhën angleze), shkrimtarët dhe kritikët muslimanë mund të fillojnë të përcaktojnë se çfarë përbën një zhanër letrar fantastiko-shkencor islam, në krahasim me romanet fantastiko-shkencore që paraqesin personazhe muslimanë. Një vend ku mund të fillojë një përkufizim i tillë është kthimi te qëllimi i trillimit përtej kënaqësisë dhe shpërqendrimit të thjeshtë. Një vit më shumë se kurrë botohen libra dhe njerëzit shpenzojnë një sasi gjithnjë e më të madhe kohe duke u lidhur me tregime të trilluara nga një shumëllojshmëri mediumesh.[7] Kjo kohë mund të bëhet e vlefshme nëse si shkrimtarët ashtu edhe lexuesit e riorientojnë mendësinë e tyre në prodhimin/konsumimin e tregimeve ushqyese. Dr. Samir Mahmud, Ligjërues në Kolegjin Musliman të Kembrixhit, e nis një vit të tillë diskutimi duke prezantuar fiksionin e vlefshëm si më poshtë:

“Ajo që [kulturat lindore dhe perëndimore] kanë të përbashkët është numri një, imagjinata dhe numri dy, një dëshirë e vërtetë për të eksploruar përtej botës së dukshme në shumë mënyra. Tradita islame është një nga traditat më të pasura në planet. Ai zhvilloi një nga teoritë më të sofistikuara të imagjinatës të prodhuar ndonjëherë. [Në] eksplorimin e tij të sferës së përtejme dhe…alam ‘ul-mithal, botës së imagjinatës…Islami ofron një kornizë të jashtëzakonshme për të kuptuar natyrën e imagjinatës dhe rolin thelbësor në të kuptuarit e përtejmë, duke përfshirë Zotin.”[8]

Ai vazhdon të përmend veprat e Tolkein dhe CS Lewis, veprat e të cilëve u përpoqën "të rikuperonin rëndësinë e dimensionit shpirtëror të ekzistencës sonë duke u mbështetur në rolin e imagjinatës" në një kontekst ku shumë të rinj të krishterë po luftonin me besimin. Tregimi mund të jetë dhe është një mënyrë për të gjallëruar ndjenjën e besimit, virtytit dhe nënshtrimit të një lexuesi ndaj Zotit. Detyra jonë, pra, është të sigurojmë kriteret ndërmjet letërsisë që është e dobishme dhe e dëmshme për shpirtin tonë dhe të prodhojmë vepra të ndërtuara mbi këtë kriter themelor.

Ndërkohë që një numër autorësh në vitet e fundit janë shfaqur për të zgjeruar praninë e muslimanëve në letërsi artistike, shumë histori janë shkruar ende për dhe duke përdorur gjuhën e një audienceë kryesisht laike-liberale. Ndonëse ato mund të zënë një vend të domosdoshëm, ka ende një mungesë historish unike dhe krijuese të rrënjosura në një botëkuptim islam, me përdorim krijues të teknikave dhe temave letrare. Shkrimtarët e talentuar muslimanë duhet ta marrin këtë në detyrë, Insha'Allah.[9]

 

rktheu:

N. Ibrahimi


 [1] Greenemeier, L. (2017, Nov. 14). A Saudi heroine, a big score and the first city on the Moon, Scientific American.

[2] Weir, A. (2018). Artemis, kapitulli 4. Random House UK.

[3] Id. kapitulli 3.

[4] Furber, M. (2014, Mar. 5). Science fiction as a vehicle for Islamic didacticism and Better Futures.

[5] Garis panduan pelaksanaan ibadah di International Space Station, ISS (Stesen Angkasa Antarabangsa).

[6] Furber, M. (2014, Mar. 4). The Mars One Fatwa that Never Was.

[7] Mahmoud, S. (guest). “Episode 22 – Aesthetic Islam.

[8] Dr. Samer Mahmoud”, starting from 7:01.

 

 

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme