EKONOMIA AKTIVISTE

Një numër i famshëm, duke përfshirë aktoren indiane Priyanka Chopra, u ftuan së fundmi në një serial të ri televiziv të quajtur "Aktivisti", ku gjashtë individë konkurrojnë kundër njëri-tjetrit për të promovuar një kauzë të veçantë. Këto përfshijnë shëndetin, arsimin dhe mjedisin. Angazhimi online ishte një nga metrikat me të cilat do të matej ndikimi i shkaqeve të ndryshme; megjithatë, pas reagimit të ashpër, CBS njoftoi ndryshime në format. Pavarësisht kësaj, ekzistenca e një shfaqjeje të tillë ngre pikëpyetje rreth mënyrës sesi të famshmit dhe markat kryesore përdorin aktivizmin e mediave sociale për të rritur profilin e tyre.

Për muslimanët e njohur me Chopra, ironia e pjesëmarrjes së saj në një shfaqje të përqendruar rreth drejtësisë sociale nuk humbet. Pjesëmarrja e saj në serial tregon mënyrën se si të famshmit janë në gjendje të përdorin aktivizmin dhe mediat sociale për të pastruar reputacionin e tyre dhe për të mbuluar veprimet e tyre të dëmshme. Për publikun perëndimor, Priyanka Chopra e paraqet veten si një kampione për të shtypurit, duke punuar si ambasadore e OKB-së dhe duke folur kundër racizmit në SHBA në dritën e vrasjes së George Floyd. Megjithatë, Chopra ka mbështetur hapur Modin dhe markën e tij të nacionalizmit hindu. Në vitin 2018 ajo falënderoi publikisht Modin për pjesëmarrjen në dasmën e saj. Më pas në shkurt 2019 – në kulmin e tensioneve midis Indisë dhe Pakistanit – Priyanka Chopra shkroi në Twitter, “Jai Hind #IndianArmedForces.” Në një vend ku Modi ka lejuar dhe madje inkurajuar shënjestrimin e muslimanëve, mbështetja e saj e hapur për një burr bie ndesh me tablonë që ajo dhe ekipi i saj i marketingut kanë bërë si dikush i përkushtuar ndaj drejtësisë.

Në një kohë ku fokusi është vënë në ndikimin negativ të kulturës së anulimit, duhen bërë pyetje serioze në lidhje me mungesën e shqyrtimit që u jepet personave të famshëm dhe markave që përfitojnë nga ideja e drejtësisë sociale. Në rastin e Priyanka Chopra, ajo është në gjendje të përdorë injorancën e publikut amerikan për politikën indiane për të pretenduar se po lufton padrejtësinë. Në SHBA, ajo po përdor pozicionin e saj të privilegjuar për të thirrur shtypjen në vendet ku ajo konsiderohet pakicë. Megjithatë, në Indi, ku ajo mund të përdorte pozicionin e saj për të thirrur shtypjen e muslimanëve nga Modi dhe BJP, ajo në vend të kësaj e mbështet hapur Modin dhe ideologjinë e tij nacionaliste pasi mbron interesat e saj personale.

Ndërsa ky fenomen nuk ka një emër të zyrtarizuar, ai mund të quhet më së miri "Ekonomia Aktiviste", e përshkruar si "një ekosistem në zhvillim i përbërë nga forma të ndryshme të aktivizmit ekonomik - duke përfshirë (por pa u kufizuar në) aktivizmin e markës, aktivizmin e konsumatorit, aktivizmin mediatik, aktivizmin e punonjësve, aktivizmin e mediave sociale dhe aktivizmin e zëdhënësve.” Sipas një studimi nga Accenture me pothuajse 30,000 konsumatorë në vitin 2018, 63% e të anketuarve preferuan të blinin nga kompanitë që qëndrojnë për një qëllim të përbashkët që pasqyron vlerat dhe besimet e tyre.

Kombinimi i kapitalizmit dhe mediave sociale tani do të thotë që të famshmit dhe markat mund të përdorin gjuhën e aktivizmit për të rritur lidhjen mes tyre dhe publikut që paguan për të maksimizuar fitimet e tyre. Personat e famshëm dhe markat janë në gjendje të përdorin video të prodhuara shumë dhe ekipe të tëra reklamash për të nisur fushata të koordinuara me kujdes për çështje të zgjedhura sociale që tërheqin fansat dhe konsumatorët e tyre. Nga ana tjetër, aktivistët bazë shpesh duhet të punojnë me kohë të plotë, duke sakrifikuar kohën e tyre të lirë pa kompensim, duke kaluar qindra orë punë bazë, abuzim dhe dhimbje përpara se të jenë në gjendje të bëjnë ndryshime. Kjo do të thotë se në vend që të durojnë të gjitha vështirësitë me të cilat përballen aktivistët e zakonshëm, të famshëm dhe markat mund të përfitojnë nga mjerimi i grupeve për të cilat ata pretendojnë se po flasin.

Nike është shembulli kryesor i një marke që përdor konceptin e një "Ekonomi Aktiviste" për të rritur popullaritetin dhe përfitimin e tyre, ndërkohë që vazhdon të sillet në një mënyrë që dëmton jetën e shumë njerëzve. Në vitin 2018, kur Nike publikoi fushatën e tyre me lojtarin e NFL Colin Kapernick, i famshëm për gjunjëzimin gjatë himnit kombëtar të SHBA-së, shitjet e tyre në internet u rritën me 17%. Duke u shoqëruar me luftën e fushatës Black Lives Matter kundër brutalitetit të policisë, Nike ishte në gjendje të apelonte bazën e saj kryesore të konsumatorëve dhe të rriste fitimet e tyre. Realiteti nuk mund të jetë më larg nga imazhi që ata portretizojnë. Pavarësisht nga reklamat e fushatës së tyre se Nike qëndron në krah të komuniteteve të margjinalizuara që përballen me shtypjen nga një shtet abuziv, një raport nga Instituti Australian i Politikave Strategjike sugjeron se në janar 2020 rreth 600 punëtorë ujgurë po bënin atlete Nike në Qingdao në një fabrikë ku sjellja dhe ideologjia e punëtorëve u monitoruan nga afër.

Ndërsa Nike është përpjekur t'i mohojë këto akuza, ishte ndër kompanitë dhe grupet e biznesit të mëdha që lobuan në Kongres për t'u dobësuar. Realiteti është se fushata e Colin Kapernick kishte pak të bënte me aktivizmin, në vend që të shërbente si një deklaratë e vlerave të Nike, ishte një mënyrë për të shfrytëzuar një lëvizje për drejtësi sociale për të përmirësuar vlerën e tyre përfundimtare.

Përktheu[1]:

N. Ibrahimi

 

[1] Burimi i përkthimit: Abubakr Nanabawa, The Activist Economy, në: https://traversingtradition.com/2021/10/11/the-activist-economy/.

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme