KAPËRCEJENI ATË

Vitet e ardhshme do të tregojnë nëse ndërhyrja e Shteteve të Bashkuara në Irak solli demokracinë e parë moderne kushtetuese në botën arabe apo nxiti një luftë të gjatë civile dhe shpërbërje. Shpresa është që, falë ndërhyrjes së SHBA-së, toleranca etnike dhe fetare do të lindë përfundimisht në të gjithë Lindjen e Mesme si reagim ndaj dekadave të mizorisë nga regjimet arabe, ashtu siç lindi dikur nga lufta brutale tridhjetëvjeçare midis sekteve të krishtera në Evropë. Rreziku është se hakmarrja dhe politika e kapjes së viktimës nga të sapofuqizuarit do të çojë në një cikël tjetër dhune dhe shtypjeje. Për të qenë të sigurt, sulmi amerikan deri më tani ka qenë një debakël për interesat strategjike të SHBA-së, duke e izoluar atë nga aleatët e saj historikë dhe po ashtu se Kina po ngrihet me shpejtësi në skenën botërore. Ajo krijoi një prani terroriste simpatike ndaj Al Kaidës në Irak, ku nuk ishte më parë. Fokusi i gabuar mbi Irakun ka dobësuar kapacitetin e SHBA-së, ushtarakisht dhe diplomatikisht, për të bllokuar ndjekjen e armëve bërthamore nga regjimi radikal iranian. Nëpërmjet mbrojtjes së torturës dhe praktikave të veta në burgun e Ebu Gurejb, SHBA ka humbur nivelin e lartë moral global mbi të drejtat e njeriut. SHBA mund të ketë mësuar edhe një herë se demokracia nuk mund të eksportohet; se nuk ka rrugë të shkurtra drejt fundit të historisë përmes ndërhyrjes ushtarake. Çfarëdo pozitive që të dalë nga episodi, do të vijë për një kohë të gjatë.

Megjithatë, çdo vlerësim i ndershëm duhet të marrë parasysh zërat në terren në Lindjen e Mesme, si aktivisti demokratik egjiptian Sa’duddin Ibrahim: "Përgjigja më e sinqertë dhe bujare nëse pushtimi i SHBA-së në Irak nxiti prirje të re demokratike në rajon," thotë ai, "është se George Bush ishte mami i ndryshimeve që po ndodhin sot. Por ai nuk është përgjegjës për shtatzëninë. Nuk dua ta krahasoj Bushin me Napoleonin, por ekziston analogjia e ekspeditës franceze në Egjipt në 1790. Ajo shkaktoi një tronditje të jashtme. Gjatë 200 viteve të fundit, duket se zakonisht janë lëkundje të tilla të jashtme që mundësojnë materializimin e farës së ndryshimit, që shtatzëna të lindë.“

Tani që goditja u eksportua në Irak, çfarë po lind saktësisht? Në vitin 1996, NPQ e ftoi mërgimtarin irakian Kanan Makiya në mbledhjen themeluese të Intellectuels du Monde në Nju Delhi për të diskutuar librin e tij të fundit në atë kohë, Frika Republikane (The Republic of Fear), rreth krimeve të Sadamit. Në atë takim, Makiya u bëri thirrje intelektualëve arabë që të hidhnin poshtë pikëpamjen mbizotëruese se të drejtat e njeriut dhe demokracia liberale ishin ide perëndimore që nuk i përshtateshin një bote arabe të viktimizuar nga kolonializmi. Ndërsa arabët luftuan pa të drejta për identitetin e tyre fisnor, etnik ose fetar, Libani u copëtua nga lufta civile, miliona vdiqën në luftën Iran-Irak dhe Sadami torturoi dhe goditi me gaz popullin e tij. Gjaku dhe mizoria ranë nëpër rërat e Arabisë. Ishte koha, argumentoi Makiya, që bota arabe të mësonte mësimin e tolerancës që Evropa kishte mësuar në shekujt e 16-të dhe të 17-të.” Volteri e shprehu bukur”, tha Makiya. “Tolerimi lind si pasojë e domosdoshme e të qenit tonë njerëzor. Ne jemi të gjithë produkte dobësie, të gabueshme dhe të prirë për gabime. Pra, le të falim reciprokisht marrëzitë e njëri-tjetrit. Ky është parimi i parë i të gjitha të drejtave të njeriut.”

Deri në vitin 2003, këto pikëpamje e shtynë Makiya, një shi’it laik, të këshillonte zëvendëssekretarin e atëhershëm të mbrojtjes Paul Wolfowitz dhe zëvendëspresidentin Dick Cheney ndërsa përgatiteshin të pushtonin Irakun dhe të rrëzonin Sadamin.

Tani Makiya është i zhgënjyer. Ai shkroi një ese të gjatë për New York Times në prag të zgjedhjeve parlamentare të dhjetorit në Irak me titull "Të pranishëm në shpërbërje" (Present at the Disintegration). Në këtë NPQ, ai është më i drejtpërdrejtë. Duke folur për dominimin shi’it të sjellë nga zgjedhjet demokratike në Irak, Makiya thotë: “Udhëheqja shi’ite ka vepruar në mënyrë të papërgjegjshme pikërisht duke mos u ngritur mbi ndjenjën e viktimizimit. Ky dështim i imagjinatës do të thotë se ata do të humbasin më shumë se kushdo në Irak, sepse nuk do të jenë në gjendje të korrin përfitimet e statusit të tyre demokratik të shumicës. Në vend që të konsolidojnë pozicionin e tyre, ata rrezikojnë të provokojnë luftë civile. Iraku është në greminë.”

“Kërcënimi për jetën dhe mirëqenien irakiane tani nuk vjen nga nacionalizmi arab i Ba’thit, i cili e nënshtroi Irakun ndaj mitologjisë së një kombi të vetëm arab që supozohet se është ende i bashkuar. Ai vjen nga trashëgimia e atij totalizimi ideologjik: politika irracionale dhe vetëshkatërruese e të gjitha grupeve që zvogëlon shqetësimet e tyre në faktin e viktimizimit të tyre.”

Kryengritja sunite nuk mund të shtypet, sipas Makiyas, pa një shtet qendror, nëse jo federal, të unifikuar që garanton të drejtat e të gjithë qytetarëve në mënyrë të barabartë. Frika e tij është se kushtetuta e lirshme, e papërcaktuar e Irakut i jep pushtet shumicës shi’ite që të bëjë si të dojë pa mbrojtjen e duhur për sunitët dhe të tjerët. "Duke pasur parasysh fuqinë politike, një udhëheqje që e ngre viktimizimin në të gjithë dhe në fund të politikës, nga ana tjetër do të viktimizojë, duke sjellë vuajtje dhe mjerim të palejueshëm mbi popullin e vet."

Toleranca erdhi pas Luftës Tridhjetëvjeçare në Evropë, sepse shteti kombëtar sovran u krijua në këmbim të tolerimit të pakicave fetare në mesin e tij. Për këtë arsye, një shtet i fortë dhe jo i dobët në Irak është kritik për një të ardhme paqësore pasi nuk ka gjasa.

Dikush mund të pyesë më tej nëse një kornizë fetare që thekson drejtësinë, siç bën Islami, do të jetë po aq e aftë në krijimin e tolerancës sa besimi i krishterë që thekson faljen. Ky është veçanërisht një shqetësim për shi’itët, të cilët kanë bërë përndjekjen dhe viktimën e tyre një nen besimi që kur Aliu, martiri i tyre themelues, u vra në vitin 661 e.s.

Ndoshta liderët shi’itë në Irak sot do të bënin mirë të dëgjonin Tarik Ramadanin, dijetarin islamik në qendër të konfliktit mbi muslimanët dhe integrimin në Evropë.

Ramadani, ashtu si Makiya, argumenton se politika e viktimizimit është një rrugë pa krye. I këshillon muslimanët anembanë botës sot që të "edukojnë veten shpirtërisht". Duke marrë një faqe nga historia amerikane, ai shkruan se "Udhëheqësi amerikan i të drejtave civile Martin Luther King Jr., duke ndjekur teologun protestant Reinhold Niebuhr, e kuptoi se ishte shumë e lehtë të shihje dikë komunitetin ose kauzën e vet si vlerë universale. Ai vazhdimisht i paralajmëroi ndjekësit e tij që të mos përdorin justifikimin e padrejtësisë që u është bërë për të hequr dorë nga përgjegjësia për jetën dhe detyrimet e tyre ndaj të tjerëve, duke bërë thirrje për 'disiplinë shpirtërore' kundër pakënaqësisë ose vetë-drejtësisë.”

Në fund, më shumë se armë apo tanke, mjete shpërthyese të improvizuara apo zgjedhje, kjo disiplinë shpirtërore është ajo që Lindjes së Mesme i duhet më shumë sot.

 

Përktheu[1]:

N. Ibrahimi

 

 [1] Burimi i përkthimit: Tariq Ramadan, Get Over It - Winter 2006, New Perspectives Quarterly, 2008. (https://www.academia.edu/4418310/Get_Over_It_Winter_2006?email_work_card=thumbnail)

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme