Historia e muslimanëve në Ukrainë, Bjellorusi dhe Rusi NËPËRMJET SYVE TË IBN FADLANIT

Më shumë se njëmijë vjet më parë, ndërsa flotat e sulmuesve vikingë po ngjallnin frikë në zemrat e banorëve të brigjeve dhe lumenjve në të gjithë Evropën perëndimore, skandinavët e tjerë me prirje më tregtare po bënin rrugën drejt lindjes. Me jo më pak guxim dhe qëndrueshmëri, duke mbajtur gëzofë luksoz dhe nyje joshëse prej qelibari, ata depërtuan në stepat e gjera të asaj që sot është Ukraina, Bjellorusia dhe Rusia dhe hynë në Azinë Qendrore. Atje ata takuan tregtarë muslimanë që paguanin mallrat norvegjeze me monedha argjendi, të cilat vetë vikingët nuk i prenë dhe që ata i lakmuan.

 

Rrugët e tyre ishin të ndryshme, dhe në shekujt e nëntë dhe të dhjetë, një rrjet i rregullt tregtar ishte ngritur. Disa norvegjezë udhëtuan tokës dhe lumenjve, ndërsa të tjerë lundruan përmes Detin e Zi dhe Kaspik, u bashkuan me karvanët dhe hipën me deve deri në Bagdad, i cili atëherë ishte nën sundimin abasid dhe i populluar nga gati një milion shpirtra. Atje, tregtarët skandinavë gjetën një pasuri përtej ëndrrave të tyre më të egra, sepse atdheu i tyre i rrethuar nga fiordet kishte parë vetëm kohët e fundit shfaqjen e disa qyteteve rudimentare.

Për arabët e Bagdadit, prania e nordikëve ndoshta nuk ishte aq e papritur, sepse arabët ishin mësuar prej kohësh të takoheshin me njerëz nga kultura dhe qytetërime të ndryshme. Ata ishin gjithashtu vëzhgues të zgjuar dhe të shkolluar. Historianët abasidë dhe të dërguarit e halifëve hedhin në letër rrëfimet e dëshmitarëve okularë të skandinavëve shetitës, duke lënë një trashëgimi historike që po hedh dritë të re si mbi historinë e vikingëve, ashtu edhe mbi një kapitull pak të njohur të historisë së hershme islame.

Që nga koha e sulmeve të para të vikingëve në Angli, në fund të shekullit të tetë, epoka 300-vjeçare e njohur si Epoka e Vikingëve i gjeti skandinavët të dilnin më larg se çdo evropian tjetër. Ata kolonizuan pothuajse të gjithë Atlantikun e Veriut, madje duke krijuar një vendbanim jetëshkurtër në Amerikën e Veriut rreth fundit të mijëvjeçarit. Ishin kryesisht vikingët nga Norvegjia dhe Danimarka që bënë këto udhëtime perëndimore, por valët e të ashtuquajturve "Vikingë lindorë", kryesisht suedezë, u drejtuan në juglindje për të krijuar qendra tregtare në Kiev dhe Novgorod, ku elita midis tyre u bënë princa dhe sundimtarë. Pikërisht në këto vende ata u vëzhguan nga disa historianë muslimanë.

Shkrimtarët arabë nuk i quanin "Vikingët" tregtarët e gjatë dhe biondë, por i quanin me etnonimin Rus (shkruhet ne anglisht: "Roos"). Origjina e këtij termi është e paqartë, dhe megjithëse disa pretendojnë se rrjedh nga emri finnik perëndimor për Suedinë, Ruotsi, ka pak dakordim. Megjithatë, vazhdimisht, shkrimtarët bizantinë dhe arabë iu referuan tregtarëve dhe kolonëve suedezë, si dhe popullsive lokale mes të cilave ata u vendosën dhe u martuan, si Rus, dhe ky është burimi i emrit modern të Rusisë.

Ky emër u përdor vetëm në Lindje. Në Francë dhe Sicili, vikingët njiheshin si normanë. Një roje elitare e perandorëve bizantinë, e përbërë nga skandinavët lindorë, njiheshin si Varangianë, por ky term nuk u përdor kurrë jashtë rajonit. Në Andaluzi, ose Spanjën Islame, ata njiheshin si el-mexhus, ose "adhuruesit e zjarrit", një adresim poshtërues për paganizmin e tyre.

Përveç vetë skandinavëve, vetëm britanikët i quajtën grabitësit "Vikings", dhe kjo fjalë mund të vijë nga vik, ose gji, dhe Viken, siç quhej Oslo Fjord, nga i cili dolën anijet më të hershme vikinge. Autoritete të tjera pohojnë se emri “viking” erdhi nga termi i vjetër norvegjez i viking, i cili është ekuivalenti i "a-bastisjes", si në "ata shkuan një bastisje poshtë bregut të Atlantikut". Por "Viking" nuk ishte kurrë një term i përgjithshëm për të gjithë njerëzit e rajonit derisa u bë një keqpërdorim popullor dhe modern. "Ne mund t'i referohemi shoqërisë së epokës së vikingëve, por jo të gjithë skandinavët ishin vikingë," thotë Jesse Byock, i cili është profesor i letërsisë së vjetër norvegjeze në Universitetin e Kalifornisë në Los Anxhelos. "Ata vetë e përdorën termin për t'iu referuar sulmuesve nga rajoni, por sigurisht që nuk përshkruante fermerët vendas që ishin kthyer në tokë."

Në Evropën Perëndimore, shënimet në ditar rreth bastisjeve vikinge shkruheshin shpesh nga murgjit dhe priftërinjtë, interesat e të cilëve qëndronin në pikturimin e tyre me ngjyrat më të errëta dhe më të egra. Por në Lindje, historia ishte ndryshe. Atje, rusët ishin kryesisht eksplorues, kolonizatorë dhe tregtarë, dhe megjithëse ishin të armatosur mirë, rrëfimet muslimane i përshkruajnë ata si tregtarë-luftëtarë, biznesi kryesor i të cilëve ishte tregtia.

Rusët ishin pas dirhemëve të lëshuar nga Abasidët që vërshuan rajonin, dhe megjithëse ndonjëherë, në rajonet më të largëta, ata i blinin këto duke kërkuar haraç, ata kryesisht bënin tregti me muslimanët që kishin marrë guximin në veri dhe në perëndim për të gjetur mundësi për tregti.

Në fakt, ne do të dinim pak për këta rus, këta norvegjezë në Lindje, po të mos ishin kronistët muslimanë, Ibn Fadlan, Risala (Trajtesa) e të cilit është tregimi më i pasur i shekullit të nëntë, mbajti një ditar që detajon takimet e tij me Rusë përgjatë Vollgës, si dhe me shumë popuj të tjerë. Një shekull më vonë, Tartushi, një tregtar nga Kordoba, përshkroi një qytet tregu danez, duke na përcjellë një pamje të rrallë të norvegjezëve në mjedisin e tyre të brendshëm. Tregime të tjera, të tilla si Livadhet e Arta të Mas'udit, të shkruara në vitin 943, dhe Organizimi më i mirë i njohurive të rajoneve të Mukaddasi, të krijuar pas vitit 985, ishin më të shkurtra në përmendjen e tyre të Rusisë, por së bashku ata ishin të gjithë pionierë, në atë që atëherë ishte fusha e lulëzimit të gjeografisë islame, një përgjigje ndaj etjes për njohuri rreth botës së gjerë islame dhe rajoneve përtej saj.

Ndryshe nga evropianët, kronistët arabë nuk mbanin mëri kundër rusëve, dhe kështu raportet arabe janë më të shkëputura dhe, në sytë e shumë studiuesve sot, më të besueshme. Shumica e ekspertëve pranojnë se vikingët ishin, në përgjithësi, viktima të një "shtypi të keq" mesjetar, sepse ekskursionet ushtarake të Karlit të Madh dhe evropianëve të tjerë të asaj kohe nuk ishin më pak të pamëshirshme se ato të tyre. Prapëseprapë, skandinavët kishin vetëm një alfabet runik, i përshtatshëm vetëm për të shkruar gurët e varreve dhe shënuesit e vendeve, dhe vështirë se ishin në gjendje të rregullonin vetë rekordin. Sagat e tyre gojore të heronjve dhe perëndive nuk do të shkruheshin deri në shekullin e 12-të.

Shumë prej rrëfimeve muslimane janë përkthyer në gjuhët evropiane gjatë dy shekujve të fundit dhe ato po rezultojnë të vlefshme në interpretimin e dëshmive arkeologjike që vazhdojnë të shfaqen. Me sa duket, qindra varre të epokës së vikingëve dhe gropa të varrosura përmbajnë depo dirhemësh arabë që shkëlqejnë ende, "monedha që ndihmoi në epokën e vikingëve", sipas Thomas S. Noonan nga Universiteti i Minesotës. Noonan është një nga ekspertët kryesorë në botë për lidhjet mesjetare skandinave me botën myslimane dhe një specialist në historinë numizmatike vikinge.

Ishte kryesisht dirhemi ai që i kishte joshur skandinavët drejt lindjes në radhë të parë, thotë Noonan. Argjendi ishte bërë mjeti i tyre i preferuar i shkëmbimit, por pa burime indigjene të metalit të çmuar në pyjet veriore, ata shkuan në ndjekje të tij shumë e gjerë. Tregtarët arabë kishin filluar të qarkullonin monedha argjendi në rajonin e Vollgës në fund të shekullit të tetë dhe tregtarët skandinavë, duke synuar të gjenin burimin e fitimit, vendosën një rrugë përgjatë Balltikut me varkat e tyre të gjata me tërheqje të cekët.

Në Rusi, ata u përballën me sistemet e paeksploruara të lumenjve, duke u zhvendosur nga një degë në tjetrën, duke gjuajtur pragje dhe duke u mbrojtur nga nomadët armiqësorë derisa arritën në qendrat e para tregtare lindore, ato të hazarëve turq. Hazarët ishin bërë fuqia dominuese në stepën Kaukaziane nga mesi i shekullit të shtatë dhe ata luajtën një rol të madh në tregtinë midis rajonit dhe botës islame për 300 vitet e ardhshme. Këtu, në rrjetin e stacioneve tregtare përgjatë lumenjve të fuqishëm, suedezët do të kishin kryer tregti aktive me arabët, persët dhe grekët. Prej andej, disa nga skandinavët lundruan drejt Detit të Zi, drejt rajoneve që ata i quajtën "Sarkland", një emër që mund t'i referohet ose tokave të saracenëve (sot Azerbajxhani dhe Irani verior); në kalanë Hazare të Sarkelit, në grykën e Donit në bregun e Detit të Zi; ose të serkut, fjala norvegjeze për mëndafsh, e cila tregtohej gjerësisht në rajon në atë kohë.

Referenca më e hershme nga shkrimtarët muslimanë për skandinavët shetitës u bë në fillim të shekullit të nëntë nga Ibn Hurradadhbih, një bon-vivant Horasani që drejtonte shërbimin postar dhe të mbledhjes së inteligjencës të Halifit Mu'tamid. Në vitin 844 ai shkroi për udhëtimet e sakalibëve, një term që përdoret përgjithësisht për evropianët me flokë të hapur dhe të kuq. Ata erdhën me varkat e tyre, shkroi ai, "duke sjellë lëkura kastor, lëkura dhelprash të zeza dhe shpata, nga skajet më të largëta të tokave sllave deri në Detin e Zi". Tregtarët rusë, shkroi ai, i transportonin mallrat e tyre me deve nga Xhurxhani, një qytet në skajin juglindor të Detit Kaspik, në Bagdad, ku shërbëtorët e sakalibëve, të cilët kishin mësuar arabishten, vepronin si përkthyes.

Bagdadi, në atë kohë një qytet rrethor me diametër rreth 19 kilometra (12 mi), ishte zbukuruar bujarisht me parqe, pallate mermeri, kopshte, shetitore dhe xhami të ndërtuara mirë. Tregtari, gjeografi dhe enciklopedisti i Gjirit Arabik Jakut Rumiu përshkruan se si të dy anët e lumit përballeshin nga pallatet, kioskat, kopshtet dhe parqet e fisnikëve, me shkallët prej mermeri që të çonin në buzë të ujit, ku mijëra gondola ishin të zbukuruara me flamuj të vegjël lundruan pranë.

Kjo ishte një krijesë shumë e ngushtë, e ngushtë poshtë gjurit - një stil që pasqyronte ndikimin lindor në veshjet e tyre. Ata, sipas tij, ishin burra heroikë që shfaqnin besnikëri të madhe ndaj njëri-tjetrit. Por interesi i tyre parësor në rajon ishte fitimprurës: "Profesioni i tyre i vetëm është tregtia me lëkura sable dhe ketri dhe lloje të tjera lëkurash, të cilat ua shesin atyre që do të blejnë prej tyre," vuri në dukje ai. “Në pagesë marrin monedha, të cilat i mbajnë në brez”.

Por një kontakt i tillë i pakët nuk ndihmoi shumë për të kapërcyer boshllëqet e mëdha kulturore. Juristi i Toledos, Sa'id, arsyetoi se norsemenët paganë u prekën nga origjina e tyre dimërore: "Për shkak se dielli nuk i lëshon rrezet e tij drejtpërdrejt mbi kokën e tyre, klima e tyre është e ftohtë dhe atmosfera e turbullt. Për rrjedhojë, temperamentet e tyre janë bërë të ftohtë dhe humori i tyre. i vrazhdë, ndërsa trupi i tyre është rritur, çehreja e tyre është e lehtë dhe flokët e gjatë."

Që nga vitet e hershme të epokës së vikingëve, arabët e al-Andalusit iu referuan skandinavëve si al-majus, një fjalë që do të thoshte "paganë adhurues të zjarrit" dhe zakonisht u drejtohej Zoroastrianëve. Fakti që këto dy grupe u grumbulluan në të njëjtin term, i shtyn disa studiues modernë të spekulojnë mbi kontaktet e hershme midis tregtarëve norvegjezë dhe zoroastrianëve në Persi dhe Mesopotami.

Andaluzia nuk u kursye nga sulmet vikinge që kishte përjetuar pjesa tjetër e Evropës. Historiani Ahmad al-Ja'qubi, duke shkruar në 843-844, tregon për sulmin ndaj Ishbiliyya (Sevilje) nga "majus që quhen Rus". Ibn Kutiya, një historian kordoban i shekullit të 10-të, shkroi se sulmuesit ishin ndoshta; Piratët danezë që kishin lundruar deri në lumin Guadalquivir. Ata u zmbrapsën nga forcat andaluziane, të cilat përdorën katapultë për të hedhur topa flakë nafta që fundosën 30 anije. Amir 'Abd al-Rah-man II më pas arriti të organizojë një armëpushim. Vitin tjetër, sipas legjendës, ai dërgoi si të dërguar te mbreti i al-majus një poet të pashëm, Jahja ibn Hakam al-Bakri, i njohur si al-Ghazal ("gazela") për hirin e pamjes së tij dhe vargjeve të tij. , i cili mbante një dhuratë për mbretin dhe gruan e tij, Mbretëreshën Noud. Udhëtimi supozohet se e çoi al-Ghazal në Irlandë ose Danimarkë, ku ai shkroi se mbretëresha "qëndron diellin e bukurisë nga errësimi". Në fakt, misioni i al-Ghazal-it nuk ishte aspak te norsemenët, por te perandori bizantin, dhe mbijetesa e legjendës deri në ditët e sotme tregon se sa të mëdhenj ishin vikingët në imagjinatën popullore të kohës.

Pavarësisht armëpushimit, danezët u kthyen për të sulmuar përsëri Spanjën në 859 nën komandën e Hastein dhe Bjorn Ironsides, dy nga udhëheqësit më të famshëm vikingë. Por 62 anijet e tyre të dragoit nuk ishin të krahasueshme me forcat Umajad. Pas përleshjes, të mbijetuarit rrëshqitën nëpër ngushticat e Gjibraltarit për të sulmuar përgjatë bregut maroken, gjë që bëri që një vëzhgues tjetër mysliman të regjistronte se "al-Majus - Zoti i mallkoftë! - pushtoi shtetin e vogël maroken të Nakurit dhe e plaçkiti atë. Ata mori në robëri të gjithë banorët me përjashtim të atyre që shpëtuan jetën me arratisje”. Flota plaçkitëse vazhdoi më pas drejt jugut të Francës dhe Italisë, ku plaçkitën qytetin e Lunës në bregun veriperëndimor, duke besuar se ishte Roma. Disa burime arabe thonë se ata arritën në Greqi dhe madje edhe në Egjipt. Kur u kthyen në bregdetin Iberik dy vjet pas sulmit të tyre të parë, ata u mundën përsëri dhe vikingët nuk u kthyen më në Mesdhe.

Kështu ishte edhe në Lindje. Epoka e Vikingëve, kaq e varur nga argjendi arab, nuk i mbijetoi pakësimit të rrymës së dirhemëve në fund të shekullit të 10-të, ndërsa shteti samanid u shemb, minierat e tij të argjendit gati në rraskapitje. Noonan thekson se monedhat e argjendit po zhvlerësoheshin gjithnjë e më shumë me kalimin e kohës: "Një përmbajtje argjendi prej afërsisht 90 përqind në vitin 1000 kishte rënë në një përmbajtje argjendi prej rreth pesë përqind gjysmë shekulli më vonë. Kuptohet, tregtarët rusë nuk e donin më një gjë të tillë monedha."

Rusia që kërkonte argjendin u tërhoq në perëndim. Ata që nuk e kishin krijuar plotësisht jetën e tyre në mesin e popullsive vendase të Rusisë lundruan për në shtëpi, ku kombet e tyre kristalizuese u bënë Norvegjia, Suedia, Finlanda dhe Danimarka e sotme.

Një mijëvjeçar më vonë, studiuesit do t'i drejtoheshin Ibn Fadlanit, Tartushit, Mas'udit dhe shkrimtarëve të tjerë arabë për të gjurmuar vendbanimet e tyre dhe për të kërkuar në varrezat dhe tumat e varreve dirhemët që norsemenët kishin marrë në shtëpi. Sipas Noonan, rreth 100,000 monedha dirham, shumica e depozituar midis viteve 900 dhe 1030, janë zbuluar deri më sot vetëm në Suedi, dhe ka më shumë se një mijë rezerva individuale të regjistruara prej pesë ose më shumë monedhash të regjistruara në të gjithë Skandinavinë, vendet baltike dhe Rusia. Përveç mbishkrimeve, monedhat muslimane mbajnë vitin dhe vendin e prerjes—detaje jetike për numizmatistët dhe arkeologët modernë. Një gjetje e shkëlqyer në Uppland, Suedi përmbante një përzierje monedhash të prera në Bagdad, Kajro, Damask, Isfahan dhe Tashkent.

Së shpejti, më shumë nga këto njohuri do të jenë gjerësisht të disponueshme. Katalogu i Noonan-it i grumbullimeve të dirhamit nga e gjithë Euroazia perëndimore do të botohet nga Instituti i Numizmatikës i Universitetit të Stokholmit. Libri i tij i parë mbi këtë temë, një koleksion artikujsh të titulluar Bota Islamike, Rusia dhe Vikingët, 750-900: Dëshmia Numizmatike, u botua nga Ashgate në 1998.

Në mënyrë të ngjashme, në monedha argjendi Norwfic të gjetura në Norvegji, shumë prej të cilave janë aktualisht të ekspozuara në Muzeun Universitar të Trashëgimisë Kulturore në Oslo. "Ne kemi filluar të shohim interesim të ri për këtë temë," thotë Hazaei, puna e të cilit do të publikohet së shpejti. Relike të tjera të tregtisë vikingo-arabe janë gjetur gjithashtu në Skandinavi: rruaza të holla prej guri kristali ose karneliane, qelqi persian, mëndafsh, enë dhe zbukurime. Veç kësaj, tregtia me arabët la gjurmë në gjuhët nordike, me fjalë të ngjashme si kaffe, arsenal, kattun (pambuk), alkove, divan dhe kalfatre (asfalt, që përdoret për mbylljen e varkave). Madje, një historian sugjeron se frymëzimi për velat e anijeve vikinge erdhi nga anijet arabe që tregtarët norvegjezë vëzhguan fillimisht në Detin e Zi.

Por borxhi më i madh që skandinavët u kanë muslimanëve qëndron në faqet e dorëshkrimeve të konsumuara nga koha. Atje ngrihen zëra prej kohësh të heshtur për të ndihmuar historianët, arkeologët dhe gjuhëtarët të sqarojnë një të kaluar shumë të keqtrajtuar. Haakon Stang, në disertacionin e tij të vitit 1996 në Universitetin e Oslos, The Naming of Russia, falënderoi arabët që "në rrugën e tyre, na lanë të dëgjojmë, të shohim dhe të ndiejmë atë që dikur ka ndodhur - dhe ishte e kaluar, përndryshe humbi në mënyrë të pakthyeshme".

 

Përktheu[2]:

N. Ibrahimi

 [1] Judith Gabriel është një gazetare norvegjeze-amerikane që shkruan për Lindjen e Mesme si dhe për Skandinavinë. Ajo është një redaktore kontribuese e të përjavshmes së Los Anxhelosit Al Jadid dhe të së përjavshmes së Nju Jorkut Norway Times.

[2] Burimi i përkthimit: Judith Gabriel, Historia e muslimanëve në Ukrainë, Bjellorusi dhe Rusi, : Aramco World, 7 mars 2022, në: https://www.islamicity.org/80153/history-of-muslims-in-ukraine-belarus-and-russia/.

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme