KUSH E INKURAJON KORRUPSIONIN?

80% e popullsisë në BeH rregullisht i korrupton mjekët

 

Mosbesimi i qytetarëve të Bosnjës dhe Hercegovinës ndaj strukturave qeverisëse po bëhet gjithnjë e më i theksuar dhe po rritet vazhdimisht. Arsyet janë të shumta dhe akoma më të justifikuara. Mbyllni sytë dhe bëni sikur nuk e vini re, vetëm se mund të ngjall edhe më shumë këtë mosbesim. E gjithë kjo na tregon përsëri dhe në të njëjtën kohë paralajmëron se diçka nuk është në rregull në shoqëri, domethënë se janë shkelur vlerat morale dhe shoqërore. Problemi është edhe më i madh sepse jo vetëm që qeveria ka humbur reputacionin e saj në mesin e qytetarëve, por fakti se në fakt qytetarët dhe publiku i gjerë kanë humbur interesin për politikën. Nga njëra anë, partitë politike nuk kanë treguar vendosmëri për zgjidhjen e këtij problemi, dhe nga ana tjetër, institucionet shtetërore nuk kanë fuqi të mjaftueshme për t'iu kundërvënë prirjeve negative dhe për të ndërtuar një shoqëri të drejtë. Dhe, gjithsesi, një shoqëri e tillë duhet të forcohet dhe të ndërtohet mbi parimet që mundësojnë të drejtat dhe liritë e njeriut dhe në fund fitimin e besimit të vetë qytetarëve. Duke qenë se korrupsioni është armiku më i madh që kërcënon stabilitetin dhe zhvillimin e çdo shoqërie, në këtë mënyrë do të tërheqim vëmendjen ndaj këtij problemi global, me rastin e 9 dhjetorit – Ditës Ndërkombëtare Kundër Korrupsionit. Përkatësisht, ngritja e vetëdijes për nevojën e luftimit të korrupsionit dhe vënia në dukje e autoriteteve të veprimtarisë së tyre në këtë fushë është jashtëzakonisht e rëndësishme për prosperitetin dhe të ardhmen e çdo vendi, përfshirë Bosnjën dhe Hercegovinën, i cili është shumë i ndjeshëm ndaj korrupsionit. Aq më tepër që i dëmtohen themelet nga vendet fqinje dhe si shtet është në çdo mënyrë e pamundur të qëndrojë në këmbë.

 

Me humbjen e besimit, korrupsioni rritet

 

Pa dyshim, korrupsioni gërryen dhe do të gërryejë themelet e çdo shteti. Është një fenomen global që është njohur si një nga problemet dhe pengesat më të mëdha në një botë demokratike. “Korrupsioni është një kancer që vjedh të varfërit, ha qeverisjen dhe fijet morale dhe shkatërron besimin”, tha Robert Zoellick.

Sipas Konventës së Këshillit të Evropës për Korrupsionin, korrupsioni i referohet "një marrëdhënieje ndërmjet dy personave në të cilën ata veprojnë në mënyrë të paligjshme ose të ndaluar, duke shkelur normat ligjore dhe morale, duke shkelur interesin publik dhe duke shkatërruar besimin në sundimin e ligjit dhe të tij. organeve." TI) nënkupton "shpërdorim të besimit në pushtet për përfitimin e dikujt." Të dhënat e publikuara nga kjo organizatë (TI) më 28 janar 2021 për vitin e kaluar 2020 tregojnë se nga 180 vende në botë, Bosnja dhe Hercegovina është në Vendi i 111-të. Në raport thuhet se këto të dhëna, me pandeminë COVID 19, kanë komplikuar dhe “ekspozuar më tej fytyrën më të errët të korrupsionit, çmimin e të cilit qytetarët fatkeqësisht e paguajnë me jetën e tyre.” xhepa privatë dhe në kurriz të sigurimit të kujdesit adekuat shëndetësor. . “Këto, si dhe shumë raste të tjera të korrupsionit, në të cilat gjurma kriminale të çon në majë, dhe që tronditi publikun e BiH, nuk kanë marrë një epilog deri më sot, gjë që minoi më tej besueshmërinë tashmë pothuajse inekzistente të gjyqësorit. dhe besimin e publikut”, thuhet në raport. Kur kësaj i shtojmë se disa zyrtarë janë në konflikt interesi sepse janë në pozita të dyfishta, atëherë ai besim humbet edhe më shumë. Gjithashtu, vihet re mosdeklarimi i pasurisë së zyrtarëve që punojnë në poste përgjegjëse, privilegje të ndryshme etj. Për të mos folur për traditën e ryshfetit që ka qenë e pranishme në vendin tonë që të vegjël. Ajo është rritur në rrënjët e saj dhe është bërë pothuajse një formë normale e sjelljes. Madje është në mentalitetin e shumë kombeve të ndajnë, pra ryshfet për çdo gjë dhe për gjithçka. Dhënia e dhuratave apo shumave të vogla të parave për mjekë, profesorë, biznesmenë, zyrtarë e të tjerë është kthyer në një dukuri pothuajse normale. Hedis për një punë të kryer, një punë, apo një dasmë, gjithashtu. Rreth 50% e qytetarëve të anketuar në BeH besojnë se është e nevojshme t'i ofrohen para ose një dhuratë një zyrtari për të zgjidhur një rast të caktuar (të dhënat e Bankës Botërore). Kjo lloj tradite e ryshfetit në mundësi dhe kohë të reja vetëm sa po rritet dhe bëhet justifikim për ata që e përdorin atë. Për më tepër, nuk ka shoqëri në të cilën nuk përdoret ky lloj korrupsioni, ku pozicioni dhe funksioni politik në shërbimin publik përdoret për të fituar pasuri. Këtu në Bosnje dhe Hercegovinë, korrupsioni është veçanërisht i theksuar në procesin e punësimit, i cili është i vështirë të arrihet pa ndikim dhe ryshfet. Sipas këtij parimi, punësohen njerëz më të përshtatshëm se sa të aftë. Korrupsioni gjithashtu krijon vende pune për kompanitë dhe shitjen e produkteve. Normalisht, në këtë mënyrë, për shkak të pabarazisë dhe konkurrencës, është më e vështirë të bësh biznes dhe të zhvillohet ekonomikisht, që do të thotë se shteti nuk përparon. Lufta kundër këtij dhe atij lloj biznesi, pra lufta kundër korrupsionit, është diçka që konsiderohet e nevojshme. Nëse shteti dëshiron të ecë përpara, duhet të parandalojë manipulimet e të gjitha llojeve dhe të udhëhiqet nga transparenca dhe llogaridhënia.

"Ne duhet të sigurojmë që transparenca më e madhe të nxisë parandalimin dhe zbulimin e korrupsionit në vitet në vijim," paralajmëron Jim Yong Kim. Një hap në drejtim të reduktimit të korrupsionit është i domosdoshëm në ndryshimin e kulturës si të kompanive publike ashtu edhe të shoqërisë më gjerë. Është e nevojshme të ndryshoni si veten ashtu edhe marrëdhënien tuaj dhe të raportoni pasurinë e zyrtarëve në pozicione që janë në konflikt interesi. Në këtë mënyrë, ne forcojmë llogaridhënien dhe ndihmojmë institucionale qeverinë, gjyqësorin, policinë, shëndetësinë dhe institucionet e tjera publike.

 

Trajtimi i korrupsionit 

 

Pa dyshim, korrupsioni është një problem madhor ekonomik dhe politik i të gjitha vendeve në zhvillim dhe në tranzicion. Është një pasqyrim i mungesës së normave morale dhe juridike, në të cilat, duhet ta pranojmë, jemi disi të përfshirë edhe ne vetë. Kjo natyrë ilustrohet nga kjo shaka: Duke vozitur nëpër një semafor të kuq në semafor, një polic ndaloi shoferin dhe shoferi i tha: “Më jep një shok, të lutem më lër të shkoj. Vëllai im është gjithashtu polic në Tešanj, kështu që nëse mund të më ndihmoni për ndonjë gjë."

Nga ana tjetër, për të falënderuar dikë për një shërbim, veçanërisht mjekët, ne priremi të bëjmë një lloj dhurate. Megjithatë, vetë sistemi shoqëror na shtyn në atë rregull të pashkruar për të mos shkuar duarbosh. Të dhënat tregojnë se 80 përqind e qytetarëve të BiH japin rregullisht ryshfet për mjekët, por askush nuk e raporton këtë. Pyetja e dytë është - pse nuk e bëjnë? Arsyeja nuk është vetëm në kujdesin shëndetësor që na shqetëson më shumë. Frika nga pasojat është shumë më e dukshme, pasi nuk ka besim te sistemi i mbrojtjes. Sepse, ata që denoncojnë korrupsion, në bazë të eksperiencave të mëparshme, jo vetëm që nuk kanë mbrojtje, por kanë pësuar presione të ndryshme në punë, e për pasojë shumë pushohen nga puna. Ne do të thoshim - më i dobëti - i pari që vuan. Të tjerat, ato skandalet më të mëdha do t'i gjykojë publiku. Në fund të fundit, korrupsionin nuk mund ta parandalojë politika aq sa vetë njerëzit, dmth. publiku. Për një kurë të tillë është e nevojshme përfshirja e gjithë shoqërisë dhe sistemit. Të mos harrojmë, korrupsioni është thjesht “një formë tjetër tiranie” (Joe Biden) dhe një tjetër “krim pa ndërgjegje”. (George Richard Marek). Si "humbësi më i madh i shoqërisë sonë sot" (Olusegun Obasanjo) - korrupsioni është "armiku i zhvillimit dhe qeverisjes së mirë". Ne duhet të heqim qafe atë. Si qeveria ashtu edhe populli në tërësi duhet të bëhen bashkë për të arritur këtë synim kombëtar.” (Pratibha Patil). Prandaj, për të ndryshuar gjendjen e imponuar, është e nevojshme të kundërshtohet kjo e keqe. Nëse qëndrojmë indiferentë, na mëson mençuria, do të jemi bashkëfajtorë në krim. Albert Ajnshtajni paralajmëron me të drejtë: “Bota nuk do të shkatërrohet nga ata që bëjnë keq, por nga ata që i shikojnë të mos bëjnë asgjë”. Prandaj, nëse në zgjedhjet e 2022 do të jemi sërish indolent, nuk do të bëjmë mirë. Fjalët e Sukanta Ratnakar janë të qarta: “Nëse zgjedhim të njëjtët politikanë të korruptuar si gjithmonë, është një mesazh shumë i qartë se ne nuk duam ndryshim”. Fatkeqësisht, ndryshimi nuk mund të ndodhë vetvetiu. Ata do të kërkojnë një luftë të vazhdueshme midis atyre që e duan dhe atyre që nuk e duan, midis së mirës dhe së keqes, midis drejtësisë dhe padrejtësisë, midis përparimit dhe prapambetjes.

Nxitja e së mirës dhe largimi nga e keqja është e pashmangshme, diçka që është prioritet për çdo qenie njerëzore. Mbi të gjitha, ata inkurajohen ta bëjnë këtë nga vlerat dhe parimet islame që thonë se ai që pranon ryshfet mund të arrijë nivelin e kufrit (pabesi). Këtë e tregojnë edhe shumë ajete ku ndalohet padrejtësia e marrjes së pasurisë së njerëzve të tjerë. Megjithatë, nuk mjafton vetëm largimi nga e keqja, duhet vënë në dukje kjo sëmundje sociale për të ditur se si të mbrohemi prej saj. Nëse nuk e theksojmë këtë, atëherë jemi ne ata që nxitim drejtpërdrejt korrupsionin.


Përktheu[1]:

N. Ibrahimi

 [1]Burimi i përkthimit: Selman Selhanovi?, Ko poti?e korupciju?, në:

https://www.preporod.com/index.php/sve-vijesti/drustvo/teme/item/11798-ko-potice-korupciju.                  

 

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme