NJË QYTETËRIM QË LAVDËRON MATERIEN ËSHTË I DËNUAR

Në fund të filmit "Luani i shkretëtirës" (“Lion of the Desert”, 1980) ka një dialog ndriçues ndërmjet të kapurit Omer Muhtar, liderit të rezistencës kombëtare në Libi kundër pushtimit italian, dhe Rodolfo Grazianit, një nga gjeneralët më të shquar italianë të njohur për fushatat e tij ushtarake në Afrikë.

Gjenerali Graziani i tha Omer Muhtarit se italianët ishin kthyer aty ku e kishin vendin. Libia ishte pjesë e Perandorisë së lashtë Romake dhe tani duhet të jetë pjesë e Perandorisë Italiane në zhvillim. Imperializmi italian nën fashizëm kishte për qëllim të rivendoste, të paktën pjesërisht, lavdinë e humbur të Romës. Si pjesë e projektit, Libia do të merrej mbrapsht.

Graziani i justifikoi pretendimet e tij duke i treguar Omer Muhtarit një monedhë të gërmuar nga koha e Jul Cezarit, e cila ishte prerë në Libi. Ai theksoi: “Italia ka po aq sa çdokush tjetër këtu. Kemi qindra vite këtu. Ne jemi rikthyer këtu; kjo është e gjitha. Nuk mund të na mohojë askush”

Pa i bërë përshtypje, Omer Muhtari iu përgjigj me qetësi pohimeve të gjeneralit - ndërsa në të njëjtën kohë përsëriti se asnjë komb nuk ka të drejtë të pushtojë një tjetër, gjë që ishte thelbi i çështjes: “Do të gjeni edhe monedha greke, turke, fenikase e tjera, në tërë Libinë, të groposura në rërën tonë… Monedha e Cezarit  (Caesar’s coin) ka një të kaluar interesante, por mos u përpiqni të blini shumë me të sot. Paratë tuaja, ashtu si lavdia juaj, nuk janë të përhershme. Por unë e respektoj të kaluarën tuaj, dhe ju duhet të respektoni të kaluarën tuaj. Edhe ne kemi një histori, shkencë, matematikë, mjekësi… Në epokat tuaja të errëta, ne e udhëhoqëm botën në mësim.”

Përgjigja e Omer Muhtarit ishte sa befasuese aq edhe ndriçuese, gjë që u shfaq në fytyrë dhe në reagimin e menjëhershëm të gjeneralit.

Omer Muhtar dëshironte të çonte në shtëpi kuptimin e një qytetërimi të vërtetë dhe të një kombi të vërtetë të qytetëruar nga këndvështrimi i mesazhit të shpallur islamik. Do të ishte nënvlerësim të thuash se kontrasti midis paraqitjeve, sjelljeve dhe pikëpamjeve të Omer Muhtarit dhe gjeneralit Graziani ishte i ashpër. Ajo që u shfaq, në fakt, ishte ajo që Basil Mathews në vitin 1928 dhe Samuel Huntington në vitin 1992 interpretuan si "përplasja e qytetërimeve".

 

 

MARRËDHËNIA NDËRMJET TË VËRTETËS DHE QYTETËRIMIT

 

Një qytetërim i vërtetë është ai që nuk vdes dhe nuk mund të vdesë, pavarësisht nga ulje-ngritjet e tij të përsëritura. Nuk është e lidhur me agresionin, mizorinë, shfrytëzimin dhe çdo formë tjetër të sjelljes çnjerëzore. As nuk duhet të imponohet me forcë, frikësim dhe kërcënime, duke lënë gjurmë shkatërrimi pas saj.

Për më tepër, një qytetërim i vërtetë nuk mund të ketë gjak të pafajshëm në duart e tij. Nuk mund të jetë ekskluziv, shfrytëzues dhe diskriminues, që i përket vetëm një klubi të klasit të lartë. Përkundrazi, është të jesh integrues dhe bujar. Marrëdhënia midis qytetërimit dhe njerëzve duhet të jetë instinktive, organike dhe reciproke, në vend të prishjes, e çrregullt dhe e pavullnetshme. Martesa e tyre nuk mund të jetë një martesë e leverdishme.

Një qytetërim i vërtetë, për më tepër, nuk duhet të ndalet kurrë së dhuruari, ftuari, promovimi dhe lehtësimi i mirësisë universale. Ajo është për t'u dëshiruar dhe kërkuar nga të gjithë, nëse asgjë tjetër, atëherë për hir të ruajtjes së humanizmit të brendshëm të njerëzve dhe të drejtave të tyre themelore, për shkak të humanizmit dhe prirjeve pozitive të vetë atij qytetërimi.

Qytetërimi duhet të jetë i lidhur ngushtë me të vërtetën, kjo e fundit është shkaku dhe pika referimi e së parës. Jetëgjatësia e së vërtetës është të sigurojë jetëgjatësinë e një qytetërimi dhe merita e tij është merita e këtij të fundit. Të dy duhet të krijojnë një kornizë të frikshme brenda së cilës do të hidhen të gjitha iniciativat dhe aktivitetet njerëzore. Fuqizimi i ndërmarrjeve qytetëruese të një populli do të jetë në përpjesëtim me fuqinë e kornizës.

Kjo do të thotë se ajo që shpesh ofrohet në emër të qytetërimit nuk është gjë tjetër veçse forma të sofistikuara të barbarisë, prapambetjes dhe egërsisë. Për shembull, italianët mbërritën në Libi me pohime civilizuese që në rastin më të mirë ishin të thella. Duke mos u larguar kurrë nga mburrja për shkëlqimin e standardeve të tyre të gjoja qytetëruese, italianët në fakt nuk ishin të barabartë me thellësinë dhe sofistikimin e substancës ekzistenciale të libianëve. Prandaj, lufta në vend ishte një përplasje e pagabueshme midis qytetërimit dhe kulturës indigjene dhe një barbarie pushtuese.

Duke qenë fokusi i vetëm i përpjekjeve dhe betejave të njerëzve, përparimi i ekzagjeruar material synon përsosjen dhe avancimin e veseve të lakmisë, egoizmit dhe kënaqësisë. Materializmi në fund bëhet një kurth. Ai bëhet rëra e gjallë e pasionit dhe besimit të një qytetërimi. Ai bëhet shfarosës i gjithë qytetërimit autentik.

Që këtej e tutje, qytetërimi shndërrohet në një instrument të mëkatit. Në këto rrethana, një njeri mbetet një ujk për një njeri tjetër dhe mund të përcaktojë dhe është kriteri i vetëm për atë që është e drejtë. Arsyeja e ekzistencës së një qytetërimi metamorfozohet në një mekanizëm më të avancuar për të pushtuar, dominuar dhe kontrolluar "tjetrin" thjesht sepse "tjetri" është i ndryshëm, i prekshëm dhe "tundues". Një qytetërim shndërrohet më pas në një forcë frenuese. Ajo bëhet e rrezikshme.

Duke përforcuar mjetet për të dobësuar dhe shkatërruar, një qytetërim kontribuon kështu në dobësinë e tij dhe në rënien përfundimtare. Ai e përshpejton vdekjen e vet. Arnold Toynbee kishte të drejtë kur arriti në përfundimin se “qytetërimet vdesin nga vetëvrasja, jo nga vrasja”.

Duke iu rikthyer dialogut midis Omer Muhtarit dhe gjeneralit Graziani, nëse qytetërimi romantik do të ishte shembullor, ai nuk do të varrosej në nekropolin e historisë. Nuk do të fshihej në rërë dhe do të harrohej për sa i përket popullit musliman të Libisë – dhe muslimanëve të tjerë.

Të mirat e atij qytetërimi ishin të kufizuara dhe të përhershme, dhe përgjithësisht u hoqën nga teatri i historisë dhe proceset e tij qytetëruese, sapo pamjaftueshmëritë e tyre u ekspozuan ose nga peripecitë e kohës dhe historisë ose nga aspirantë të tjerë qytetërues. Nga pikëpamja e ndjekjes së skenarit ideal qytetërues, qytetërimi romak - ashtu si homologët e tij mesopotamianë, grekë, egjiptianë, persianë e tjerë - përfaqësoi një eksperiment të dështuar, megjithëse pa u përpjekur të minojë sadopak kontributet e dobishme të qytetërimeve të tilla.

Romakët ishin viktimë e dështimeve të tyre. Ata ishin viktimë e fatit të tyre qytetërues. Krijimi i një qytetërimi është diçka, por mbajtja dhe përjetësimi i tij është diçka tjetër. Më shpesh sesa jo, e para është një vepër mashtruese, ndërsa e dyta, për shkak të vështirësive të saj pothuajse të botës tjetër, shndërrohet në një fantazi. Flitet për termat e legjendës.

Sikur Omer Muhtar pyeti për romakët ku kishin qenë dhe për trashëgiminë e tyre qytetëruese ku kishin shkuar. Ai pyeste veten se përse dikush duhej t'i kërkonte dhe t'i gërmonte nga rrënojat e varrezave të pafundme të historisë. Qytetërimet e lashta të skaduara ishin shenja të cenueshmërisë dhe dështimeve të njeriut, në vend të fuqive dhe sukseseve të tij. Ata nxorën mësime se si gjërat në të vërtetë nuk duhen bërë në lidhje me konceptimin dhe përmbushjen e misionit ontologjik të njeriut.

Cilësia e një qytetërimi nuk mund të mbarojë dhe të fshihet nga paqëndrueshmëria e "rërës". Libia i parapriu dhe u mbijetoi romakëve. Ata erdhën dhe u larguan, por Libia dhe njerëzit e saj mbetën. Pushteti i plotë dhe shtypja mund të pushtojnë, por nuk mund të zotërojnë. Ata mund të pushtojnë tokat përkohësisht, por nuk mund të pushtojnë zemrat përgjithmonë. Shkrimi në mur ishte për fashistët pushtues italianë.

 

 

DUNAT RANORE DHE "DUNAT QYTETËRIMORE"

 

Kishte një farë simbolizmi në referencën e Omer Muhtarit për rërën dhe shkretëtirën e Saharasë, e cila është shkretëtira më e madhe e nxehtë në botë. Shkretëtira Libiane është pjesa verilindore e Saharasë.

Meqenëse shkretëtirat janë shtëpia e fenomenit natyror të dunave ranore, kokrrat e rërës së të cilave nuk qëndrojnë në një vend për një kohë të gjatë për shkak të efekteve të elementeve të natyrës, duke formuar mjedise vazhdimisht në ndryshim, qytetërimet gjithashtu vazhdojnë të zhvendosen nga një mjedis në tjetrin kudo që të jenë kushtet, sepse lulëzimi i tij rezulton më i favorshmi.

Karakteristika e vetme e përhershme e qytetërimeve është përkohshmëria e tyre. Ashtu si në lidhje me dunat ranore, nuk mund të thuhet kurrë se çfarë do të ndodhë me "dunat qytetërimore". Askush nuk mund të parashikojë kurrë zhvillimin ose modelin e ardhshëm të një qytetërimi. Ashtu si në lidhje me dunat ranore, nuk mund të thuhet kurrë se çfarë do të ndodhë me "dunat qytetërimore". Asnjëherë nuk mund të parashikohet zhvillimi apo modeli i ardhshëm i një qytetërimi.

Në lidhje me këtë ligj të veçantë në lidhje me ngritjen dhe rënien e qytetërimeve, Kur’ani thekson në kontekstin e qytetërimit të lashtë egjiptian: "Sa prej kopshteve dhe burimeve lanë ata, dhe sa fusha me misër dhe vende fisnike (ndërtesa) dhe gjëra të mira (pasuri dhe rehati) ku u gëzuan! Kështu (ishte fundi i tyre) dhe Ne ua dhamë atyre si trashëgim një populli tjetër (i bëmë të tjerët t'i trashëgojnë ato gjëra). Dhe as qielli e as toka nuk lanë asnjë lot mbi ta, as nuk iu dha afat” (Ed-Duhan, 25-29).

Kjo mund të ketë qenë arsyeja pse rajoni i Adit, popullit djallëzor të Pejgamberit Hud, u quajt El-Ahkaf (dunat ranore). Ata e refuzuan Pejgamberin e tyre dhe, si pasojë, u ndëshkuan nga një stuhi me bubullimë që përmbante një erë të fortë dhe shterpë “të cilën Allahu ua imponoi për shtatë netë e tetë ditë me radhë” (El-Hakkah, 7).

Populli Ad dhe bëmat e tyre në dukje qytetëruese u fshinë nga faqja e dheut. Ashtu si dunat ranore në rajonin e tyre, edhe ato u "shqetësuan", "ndryshuan" dhe "zhvendosën" nga elementët natyrorë. Kur’ani përshkruan se pasi Adi iu vu dënimit, njerëzit e tij shtriheshin të rrëzuar sikur të ishin trungje të zbrazëta të palmave. Ata u ndryshuan nga një kusht, si dhe konfigurimi, në një tjetër. Kur'ani më pas shpall: "Atëherë a shihni ndonjë mbetje prej tyre?" (El-Hakkah, 8).

 

 

RASTI I QYTETËRIMIT ISLAM

 

Megjithatë, rasti i qytetërimit islam është krejtësisht i ndryshëm. Ishte mishërimi i së vërtetës qiellore që i ishte shpallur Pejgamberit Muhamed a.s. Ajo ishte plotësisht në shërbim të kësaj të vërtete. E vërteta ishte qëllimi, qytetërimi islam mjeti. E vërteta ishte thelbi dhe forca jetësore, qytetërimi musliman ishte bartës dhe vendqëndrimi.

Njerëzit e së vërtetës e gjejnë veten brenda juridiksionit të qytetërimit të së vërtetës. Ata pa mundim e identifikojnë veten me dhe për njëri-tjetrin. Populli i Libisë – dhe i pjesës tjetër të botës muslimane – e përqafuan të vërtetën vullnetarisht, ku përqafimi i qytetërimit islam ishte një akt spontan. Të bësh këtë, në realitet, ishte një efekt anësor.

Megjithatë, mund të thuhet se pas mirëseardhjes dhe pranimit të Islamit dhe qytetërimit islam, muslimanët kudo në botë janë të mirëpritur dhe të pranuar nga Islami dhe qytetërimi islam. Ata janë mbështjellë në këtë mënyrë, duke u ndjerë të sigurt në gjirin e këtij të fundit. Marrëdhënia është e ndërsjellë.

Prandaj, kur muslimanët përçmojnë traditat e tjera civilizuese – disa tradita më shumë e të tjera më pak – ata nuk e bëjnë këtë për shkak të këtyre traditave në vetvete, por sepse nuk e shëmbëlltyrojnë të vërtetën, ose nuk janë në përputhje me të. Me fjalë të tjera, muslimanët nuk e refuzojnë trashëgiminë qytetëruese, por një shfaqje të gënjeshtrës. Ata nuk kërkojnë për mangësi në to për hir të mangësive, por kërkojnë pengesa potencialisht të dëmshme që mund të rezultojnë midis tyre dhe së vërtetës, dhe kështu, pengojnë ndjekjen e së vërtetës dhe adhurimin e Zotit të së vërtetës.

Qytetërimi islam nuk skadon dhe nuk mund të skadojë, përderisa burimi i tij është i përjetshëm dhe fryma e tij e përjetshme. Për sa i përket shfaqjeve të tij materiale, si dhe manifestimeve, qytetërimi islamik mund të përjetojë ndërprerje. Pa dyshim, ndërprerjet mund të jenë të gjata, megjithatë, ka gjithmonë një dritë të ndezur në fund të tunelit.

Qytetërimi islam mund të përtërihet në çdo moment të duhur. Muslimanët e dinë këtë. Kështu, muslimanët nuk fiksohen pas detyrave të reformimit të themeleve dhe kuptimit real të qytetërimit islam, por me mjetet dhe strategjitë për t'i dhënë jetë aspekteve rezultante dhe dytësore shprehëse të qytetërimit islam.

Përpjekjet për qytetërimin islam nuk kanë të bëjnë me mbijetesën e tij, por me rehabilitimin e tij. Dhe për ta bërë këtë, muslimanët nuk kanë nevojë për të tjerët, apo të huajt. Ata kanë nevojë për veten e tyre. Kur luftojnë pushtimet dhe kolonizimin, muslimanët luftojnë me të metat e tyre të brendshme. Kolonizuesit ishin aty vetëm për shkak të gatishmërisë së muslimanëve për t'u kolonizuar, dhe për shkak të dobësive të tyre, muslimanët kishin ftuar kolonizatorët dhe i kishin lejuar ata të zbatonin skemat e tyre të pa shenjta.

E thënë ndryshe, ringjalljet e mundshme civilizuese islame nuk prekin rrënjët dhe trungun, por degët dhe gjethet. Rigjallërimi i qytetërimit islam nuk ka të bëjë as me Islamin dhe as me qytetërimin si të tillë, por me muslimanët dhe modelet e tyre të përgjithshme të sjelljes dhe të mendimit. Dhe kjo është ajo që e ndan qytetërimin islam nga trajektoret e tjera qytetëruese.

Problemi është më shumë brenda, sesa jashtë. Për më tepër, problemi nuk ka të bëjë me errësira, por me mungesën e dritës. Drita është gjithmonë e detyruar të largojë errësirën, të vërtetën e gënjeshtrës dhe qytetërimin e barbarisë. Parimi kur’anor është:

“Vërtet, Allahu nuk do ta ndryshojë gjendjen e një populli derisa ata të ndryshojnë atë që kanë në vetvete. E kur Allahu dëshiron për një popull të sëmurë, nuk ka pengesë. Dhe për ta nuk ka asnjë mbrojtës përveç Tij” (Er-Rra’d, 11).

Qytetërimi islam nuk ka të bëjë me materien e vdekur, por me njerëzit; jo për fantazitë, por për shqetësimet reale të ditës. Qytetërimi islam lidhet me suksesin në këtë botë dhe në botën tjetër, dhe ka të bëjë me një përzierje të matur të interesave të trupit dhe shpirtit. Materia luan violinën e dytë pas frymës.

Nëse Allahu i Plotfuqishëm u zotua se do ta ruajë të vërtetën e Tij islame (që gjendet në Kur’anin e Tij të shpallur), kjo do të thotë gjithashtu, indirekt, se Ai do të ruajë konceptin dhe fenomenin e qytetërimit islam kundër rrezikut të shuarjes. Pavarësisht përpjekjeve të pafundme të kundërshtarëve të dritës hyjnore të Islamit dhe paaftësisë së rastësishme të shumë muslimanëve, Allahu premton se, kundër të gjitha gjasave, Ai do ta përsosë dritën e Tij “edhe pse jobesimtarët mund ta urrejnë atë” (Es-Saff, 8)

E dënuar me vdekje është një histori civilizimi që lavdëron materien - ndërtimi i monumenteve ikonike, monumenteve të kota dhe faltoreve, shfaqja e pushtetit brutal, akumulimi i pasurisë materiale me çdo kusht, për shembull - në vend që të përqendrohet në zhvillimin e njerëzve, përsosjen e karakterit të tyre dhe grumbullimin e individit shpirtëror dhe moral, së bashku me pasuri kolektive. Qytetërimi islam lulëzoi sa herë që qëndroi në kursin e përcaktuar të drejtë dhe zvogëlohej sa herë që filloi të shfaqte shenja të animit drejt një modeli të modeleve të eksperimenteve të dështuara civilizuese me të cilat historia – si rëra e shkretëtirës së Libisë – ishte e ndotur.

Historia është një libër i hapur, i cili duhet lexuar, kuptuar dhe trajtuar siç duhet, në mënyrë që të diagnostikohet e tashmja dhe të planifikohet një e ardhme vërtet e suksesshme. Njerëzit e mençur mësojnë nga gabimet dhe dështimet e të tjerëve, ndërsa budallenjtë mësojnë nga të tyret.

 

Përktheu[1]:

N. Ibrahimi[1] Omer Spahi?, Doomed is a Civilization that Glorifies Matter, në:

https://www.academia.edu/79283648/Doomed_is_a_Civilization_that_Glorifies_Matter.

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme