FUTBOLL APO PËRPLASJE VLERASH

Gjashtëdhjetë e pesë për qind e popullsisë së botës do të shikojë 32 kombe të garojnë në ngjarjen sportive më prestigjioze në botë, Worldcup Football, të organizuar nga Katari.

Me një popullsi prej 2.6 milionë banorësh, duke përfshirë 800,000 kataras, vendi është rreth 1.25 herë më i madh se Qiproja dhe Porto Riko.

Shumica e 1.2 miliardë tifozëve që ndjekin lojërat janë nga SHBA, Arabia Saudite, Anglia, Meksika, Emiratet e Bashkuara Arabe, Argjentina, Franca, Brazili dhe Gjermania. Katari ka mbi 100 hotele ku do të qëndrojnë tifozët.

Ekipet do të luajnë në tetë stadiume të ndryshme, duke përfshirë Stadiumin Al Bayt, Stadiumin Lusail, Stadiumin Ahmad Bin Ali, Stadiumin Al Janoub, Stadiumin Al Thumama, Stadiumin Education City, Khalifa International Stadium dhe Stadium 974.

Katari ka shpenzuar 220 miliardë dollarë në 12 vitet e fundit për t'u përgatitur për këtë kompeticion, i pari i këtij lloji në një vend me shumicë muslimane. Shuma prej 220 miliardë dollarësh është 14 miliardë dollarë që shpenzoi qeveria ruse në përgatitjen e Kupës së Botës 2018 ose 11 miliardë dollarët që brazilianët shpenzuan për Kupën e Botës 2014.

Në një ngatërrim të rrallë të konservatorëve perëndimorë, liberalëve dhe ksenofobëve, Katari po sulmohet për çështje të ndryshme si liria e konsumimit të alkoolit, punëtorët emigrantë, kodi i veshjes së grave, të drejtat e homoseksualëve dhe vlerat e përgjithshme islame.

Ligjet e Katarit lejojnë pika të veçanta shitjeje për pije alkoolike dhe hapësira të caktuara për tifozët që të kthjellohen në rast të teprimit. Në përgjithësi, Katari lejon shitjen dhe konsumimin e alkoolit për personat mbi 21 vjeç në hotele, restorante dhe bare që kanë një leje, por jo në rrugë apo vende të tjera publike. Megjithatë, të qenit i dehur në publik është një krim i dënueshëm nga ligji i Katarit. Përveç kësaj, reklamuesit nuk mund të shfaqin pije alkoolike në pjesë të caktuara të shtetit. Katari ndalon pirjen e duhanit në të gjitha vendet publike, duke përfshirë muzetë, klubet sportive, qendrat tregtare dhe restorantet.

Katari mund të kishte fituar miliona duke lejuar reklamimin e pijeve dhe birrës, por ai preferoi të mbante sistemin e tij të vlerave dhe të përdorte opsionet e promovimit për të shfaqur fjalë të urta dhe thënie të mençura të heronjve dhe udhëheqësve të tij.

Kjo qasje ndaj konsumit të alkoolit nuk është e ndryshme nga ajo që mund të shihet në shtetin e Utah në Shtetet e Bashkuara, i cili ka rregulla strikte për konsumimin e alkoolit.

Katari dënon me burgim nga një deri në tre vjet marrëdhëniet seksuale ndërmjet personave të të njëjtit seks; Kodi i tij penal thotë se: "Udhëzimi, nxitja ose joshja e një mashkulli në çfarëdo mënyre për të kryer sodomi ose shpërdorim është krim". Megjithatë, Katari do të shfaqë edhe flamurin e ylberit në ndeshjet e Kupës së Botës.

Në udhëzuesin e saj zyrtar të tifozëve të Katarit 2022, FIFA nuk përmend gratë që kërkojnë të mbajnë mbulesën tradicionale islame të kokës. E vetmja referencë për kodin e veshjes në dokumentin prej 76 faqesh është: "Mendoni se çfarë do të vishni ditën e ndeshjes! Paketoni kostumet, bluzat e ekipit dhe flamujt, por sigurohuni që t'i dini rregullat përpara se të shkoni në stadiume”. Ai rekomandon që burrat dhe gratë të sigurojnë që shpatullat dhe gjunjët e tyre të jenë të mbuluara.

Katari është një vend sovran i pavarur i rrënjosur thellë në kulturë, tradita dhe vlera fetare. Prandaj, ajo ka çdo të drejtë të ndjekë ligjet dhe rregullat e saj. Asnjë vend nuk i lejon të huajt të shkelin ligjet dhe rregulloret e tij.

Janë rreth 70 vende në mbarë botën që kanë ligje specifike që ndalojnë sodominë, mashtrimin dhe homoseksualitetin. Më poshtë është një listë e vendeve.

Amerika: Barbados, Dominika, Grenada, Guajana, Xhamajka, Shën Kitts dhe Nevis, Shën Lucia, Shën Vincenti dhe Grenadinet

Afrikë: Algjeri, Burundi, Kamerun, Çad, Komore, Egjipt, Eritre, Etiopi, Gambia, Gana, Guinea, Kenia, Liberi, Libi, Malavi, Mauritania, Mauritius, Marok, Namibi, Nigeri, Senegal, Sierra Leone Jugore, Somali, Sudan, Sudan, Swaziland, Tanzani, Togo, Tunizi, Ugandë, Zambia, Zimbabve.

Azia dhe Lindja e Mesme: Afganistan, Bangladesh, Butan, Brunei, Indonezi, Iran, Irak, Kuvajt, Liban, Malajzi, Maldive, Myanmar, Oman, Pakistan, Katar, Arabi Saudite, Singapor, Sri Lanka, Siri, Turkmenistan, Emiratet e Bashkuara Arabe , Uzbekistan, Jemen.

Oqeani: Ishujt Kuk, Kiribati, Papua Guinea e Re, Samoa, Ishujt Solomon, Tonga, Tuvalu.

Hungaria dhe disa zona të Polonisë kanë ligje që kufizojnë aktivitetet LGBT.

Disa nga vendet e përmendura më sipër po konkurrojnë në Kupën e Botës. Prandaj, është hipokrite t'i kërkohet Katarit të ndryshojë statutet e tij duke lejuar vendet e tjera me rregulla të ngjashme të konkurrojnë. Bota duhet të respektojë ata që nuk e shohin orientimin seksual si një çështje të shfaqjes publike. Ata me një pikëpamje alternative nuk duhet të presin që bota të ndjekë diktatet e tyre. Nëse duan të jetojnë stilin e tyre të jetesës, nuk duhet t'ua imponojnë atë të tjerëve. Në mënyrë të ngjashme, ata që nuk e pëlqejnë këtë mënyrë jetese nuk duhet të shfaqin një qëndrim homofobik.

Njerëzit duhet të kuptojnë se Kupa e Botës nuk është një ngjarje për të treguar orientimin seksual. Në vend të kësaj, është një garë për të provuar aftësitë dhe qëndrueshmërinë e dikujt në një nga sportet më rigoroze.

Lidhur me çështjen e punëtorëve emigrantë, në vitin 2017, qeveria e Katarit hyri në një partneritet me Organizatën Ndërkombëtare të Punës për të sjellë ligjet dhe praktikat e punës të Katarit në përputhje me standardet ndërkombëtare. Mandati i ILO përfshin përmirësimin e pagesës së pagave, përmirësimin e sistemeve të inspektimit të punës dhe shëndetit dhe sigurisë, zëvendësimin e sistemit tradicional të sponsorizimit të kafalës dhe përmirësimin e procedurave të rekrutimit të punës, parandalimin e punës së detyruar dhe promovimin e "zërit të punëtorëve". Katari ka rritur pagën minimale nga 750 QAR në 1,000 QAR (275 dollarë / 211 £), plus shtesat prej 300 QAR për ushqim dhe 500 QAR për strehim.

Që nga viti 2010, rreth 6500 punëtorë emigrantë kanë vdekur në Katar për shkaqe të ndryshme. Katari punësoi rreth 30,000 punëtorë emigrantë për të ndërtuar tetë stadiume, prej të cilave 37 vdekje të lidhura drejtpërdrejt me ndërtimin e stadiumeve.

Konsideroni shembullin e ndërtimit të Digës Hoover në Nevada, 21,000 punëtorë u punësuan dhe numri "zyrtar" i viktimave ishte 96, të klasifikuara si "vdekje industriale nga shkaqe të tilla si mbytja, shpërthimi, rënia e gurëve ose rrëshqitjet, rrëzimet nga kanioni. muret, duke u goditur nga pajisjet e rënda, aksidente kamionësh etj.

Ironikisht, shumë nga njerëzit që ngrenë çështjet e punëtorëve emigrantë janë në ballë të lëvizjeve që u mohojnë të drejtat e emigrantëve në vendet e tyre.

Kjo nuk do të thotë se Katari është mbi çdo kritikë. Gjendja e vështirë e punëtorëve emigrantë në mbarë botën kërkon vëmendje. Ashtu si shumë vende, ajo ka mangësi dhe merita, por ka bërë një përpjekje për të trajtuar këtë çështje ndërsa përgatitet të presë një lojë të madhe të kampionatit botëror që jo shumë vende kanë kapacitetin për ta organizuar.

Le të shijojmë Kupën e Botës, e cila mund t'i bashkojë njerëzit në unitet dhe paqe për festën e futbollit, dhe jo ta bëjë atë një përplasje mes futbollit dhe vlerave të vendit pritës.

 

Përktheu[1]:

N. Ibrahimi[1] Burimi: Aslam Abdullah,  Football or Clash of Values, në: https://www.islamicity.org/81866/?referer=ecast.

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme