SHQIPTARET DHE TURQIA

Ne kete menyre si ne shume shtete te tjera Ballkanike trashegimia Osmane minimizohet dhe mohohet nga nacionalistet dhe librat e tyre. Periudha Osmane paraqitet si nje periudhe e erret e cila precedonte Rilindjen Kombetare. Ajo paraqitet si nje periudhe shtypjeje dhe obskurantizmi qe eshte pergjegjese per prapambetjen e shteteve Ballkanike ne krahasim me pjesen tjeter te Europes. Kjo shprehet qarte dhe mesohet ne librat shkollore dhe shkrimet historike. Ne shume libra dhe fjalime publike islamizimi i shqiptareve quhet AKSIDENT DHE FATKEQESI qe nuk duhet ti beje shqiptaret te harrojne se ata jane nga natyra e tyre te krishtere. Ne arkivat dhe librat e Perandorise Osmane ndodh e kunderta , ku shqiptareve i atribuohet nje vend i lavdishem dhe flitet per ta me shume lavdi dhe admirim. Nje liber i publikuar ne Tirane ne vitin 1997 qe jep per shembull nje liste te 35 vezireve( kryeministrave) ne perandori nga shekulli i 15 deri ne 1922. Shqiptaret insistojne ndonjehere ne ngjashmerine e gjuhes shqipe dhe asaj turke dhe thone se 50 perqind e gjuhes shqipe ka fjale turke dhe se shqiptaret mund te ndjekin pa problem programet ne televizionet turke. Shume fjale kane nje etimologji turke edhe pse disa nga ata kane origjine greke.

Shqiptaret e Turqise kujtojne me nostalgji se ata zinin nje vend te veçante ne Perandorine Osmane dhe sidomos ne administraten e saj fale besnikerise se tyre ndaj perandorise dhe zotesise se tyre e cila admirohej dhe respektohej nga turqit. Shqiptaret e Turqise tregojne nje histori qe ka partikularitetin te lidhi dy aspektet , pozitive dhe negative te trashegimise Osmane: Nje shqiptar i ankohet nje turku se 5 shekujt e Perandorise Osmane e kishin lene vendin ne nje prapambetje te mjeruar. Si i thote turku? Pse qaheni ju ? Gjate pese shekujve pjesa me e madhe e ministrave te edukimit ishin shqiptare, pra ju i bete vete te gjitha. dhe llogarine tani kerkojani vetes. Duhet marre parasysh gjithashtu permanenca e asimilimit Turk-Musliman qe funksionon edhe ne ditet tona ne disa zona te Shqiperise. Te dyja fjalet merren njera per tjetren dhe perkatesia ndaj nje komuniteti fetar kuptohet shpesh si perkatesi kombetare. Asimilimi Grek-Ortodoks funksionon ne te njejten menyre. Ne disa zona rurale shqiptare muslimanet vetparaqiten si turq edhe pse dine ta bejne mire dallimin nderrmjet kuptimit fetar dhe kombetar te etnonimit. Ky fakt-konfuzion shfrytezohet nga te krishteret qe nese vene minimalisht ne dyshim perkatesine e tyre ndaj kombit , maksimalisht vene ne dyshim besnikerine e tyre ndaj kombit shqiptar. Te krishteret radikale e perdorin kete fakt ne ditet tona si akuze publike neper mediat e tyre duke i vene muslimanet shqiptare ne banken e te akuzuarve per ti bere ata te ndihen fajesore qe kane pranuar islamin.

Ata e paraqesin muslimanin shqiptar ose si prapambetje Turke ne Ballkan ose si musliman modern qe ska lidhje me vendet e tjera muslimane dhe qe ka nje islam shqiptar duke e bere ate gati laik ose me nuanca te varfra islamike. Te dyja keto ndarje ne grupe i sherbejne ideologjive perçarese qe duan ti ndajne muslimanet shqiptare ne grupacione duke i larguar ata nga njeri tjetri dhe sidomos nga muslimanet e tjere qofshin ata turq apo ballkanike. Nga ana tjeter krishterimi paraqitet si feja e te pareve te tyre dhe si krenari kombetare duke perdorur slloganin se çdo shqiptar ne brendesine e tij ka nje botekuptim te krishtere. Duke perdorur figura te krishtere si heronj kombetare vihet theksi mbi themelimin e nje ideologjie per brezat e ardhshem qe konsiston ne paralelizimin e kombit dhe heronjve te tij me krishterim dhe te krishtere. Kjo ideologji po zhvillohet prej nje shekulli dhe i ka rrenjet e saj ne rilindjen kombetare shqiptare me njerez si Vincenzo Dorsa , Kostandin Kristoforidhi, etj. Por nese ne rilindjen shqiptare muslimanet shqiptare ishin shume afer islamit dhe kishin nje vizion te qarte te kurtheve te fanatikeve dhe agjenteve kishtare, duke bashkepunuar deri ne momentet e fundit te perandorise me Turqit , ne ditet tona ata jane vetem dhe shume naive ndaj kurtheve te sofistikuara , te perforcuara dhe te modernizuara te fanatikeve te krishtere. Per me teper duhet shtuar fakti se pas luftrave dhe masakrave te pameshirme te popullsise muslimane shqiptare nga vendet e krishtera fqinje komunizmi dhe ateizmi i eger Enverian shkaterroi çdo shprese organizimi komunitativ dhe diplomatik te muslimaneve shqiptare duke i larguar ata nga islami ashtu sic eshte larg lindja nga perendimi. Por goditja perfundimtare dhe vdekjeprurese po i jepet muslimaneve shqiptare ne ditet tona nga qarqet kristiano-laike duke i paralelizuar ata me antishqiptar dhe prapambetje turke ne Ballkan. Kjo platforme filloi menjehere pas dyndjes te shoqatave kishtare ne Shqiperi pas viteve 1990. Keto shoqata te cilat me ndihmen e sherbimeve sekrete kishtare e kishin te qarte se pas qafirizimit te muslimaneve shqiptare nga diktatura Enveriane dhe ateizmi i eger komunist , do ti gjenin ata pa asnje dije fetare dhe te humbur nga ana shpirterore. Mungesa e dijes dhe automatikisht inkultimi i injorances dhe ateizmit ne mendjen muslimane i bente ata nje pre te lehte per misionaret e krishtere. Por edhe nga ana ekonomike muslimanet shqiptare ishin te derrmuar dhe ishte pikerisht kjo pike e dobet dhe delikate qe misionaret e shfrytezuan me se miri duke i blere shpirtrat e muslimaneve te varfer per nje cope buke duke qene se keta te fundit kishin femije dhe familje per te ushqyer. I vetmi element i rendesishem qe i pengoi misionaret e krishtere ishte ndihma ekonomike qe vendet muslimane i dergonin muslimaneve pas aderimit te Shqiperise ne Konferencen e vendeve islamike. Ne kete menyre paralelisht me aspektin ekonomik agjenturat e huaja kishtare filluan themelimin e nje industrie mediatike qe do te perdorej si arme psiqike kryesore per largimin e shqiptareve muslimane nga te vertetat historike qe edhe sot e kesaj dite i fshihen dhe minimizohen popullit tone. Manipulimi dhe deformimi i fakteve historike nga ideologjia sllavo-komuniste beri qe shume breza te perceptojne islamin si nje fe pushtuesi qe shtypi popullin shqiptar duke e paralelizuar ate me tirani dhe prapambetje. Duke e asimiluar islamin me fe pushtuesi ata nenkuptonin se islami eshte diçka e huaj e imponuar ne boten shqiptare dhe nuk eshte pjese perberese e identitetit shqiptar. Keshtu po perdoret teza e pushtimit turk si nje berthame qe shtjellon dhe zhvillon nje urrejtje te islamit dhe largimin gradual te muslimaneve shqiptare nga islami per tju afruar krishterimit dhe rikonvertimit. Pas grushtit te shtetit dhe luftes civile te orkestruar nga agjentura greko-kishtare dhe grekofilet shqipfoles ne trojet tona te vitit 1997 muslimanet u perjashtuan ne mase nga administrata shteterore dhe ju vu kapaku nje mundesie zhvillimi te tyre ne arenen shqiptare. Vrasja e Azem Hajdarit, eliminimi i Abdi Baletes nga skena politike pas kercenimeve nga çetat e armatosura te grekofileve dhe shume faktore te tjere bene qe te jepej lirisht mundesia kishtareve per aksion. Viti 2000 dhe 2001 dhe atentatet e kullave binjake pershpejtuan dhe lehtesuan punen e kishtareve duke i prere muslimaneve shqiptare çdo ndihme ekonomike nga vendet e tjera islame nen akuzen e financimit te terrorozmit nderkombetar. Perballe kesaj mizerje nje pjese e vogel e muslimaneve shqiptare u detyruan per te ushqyer femijet e tyre te behen skllave shpirterore te manipulimeve kishtare dhe te ndryshojne fe. Por pjesa derrmuese edhe pse asimiloi disa qendrime anti-islame nuk e ndryshoi fene por pjeserisht pranoi laicitetin per te mbijetuar ne nje shoqeri ku muslimani rimonte me taleban dhe varferi dhe i krishteri me pasuri, modernizem dhe zhvillim. Platforma e ideologjise se rikonvertimit te shqiptareve vazhdoi dhe u thellua edhe ne trojet muslimane te Kosoves nga Vatikani dhe agjenturat kishtare edhe pas pavaresise se Kosoves dhe kontributit qe dhane vendet perendimore ne njohjen e kesaj pavaresie. Slogani kryesor ishte Europa dhe Amerika na çliruan (pra te krishteret) dhe tek ata eshte e ardhmja jone , pra duhet te modernizohemi dhe te Europeanizohemi( nenkuptohet te braktisim adetet islame per te adoptuar ato te krishtera).

Vertete Nato( tek e cila ben pjese edhe TURQIA) çliroi shqiptaret nga skllaveria serbe por me kusht qe ata te behen vasale te Amerikaneve dhe Europeaneve. E njejta gje ndodhi para 500 vjetesh kur Sulltani na çliroi nga zgjedha Serbo-Bullgaro-Greko-Venediko-Raguziane (pese zgjedha dhejo nje) duke na kerkuar sic po e bejne tani Europeanet dhe Amerikanet ne Kosove qe te jemi aleate te tij. I njejti skenar aktore te ndryshem. Edhe pse autoritetet Europeane dhe Amerikane publikisht nuk kerkojne rikonvertim te shqiptareve ne krishterim nen rrogoz ata e inkurajojne ate duke financuar dhe zhvilluar ideologji anti-islame qe do te bejne qe brezat e rinjve shqiptare ne Kosove do te rriten dhe edukohen me nje urrejtje te thelle ndaj islamit , gje qe do ti beje ata automatikisht te krishtere. Nqs Sulltani i imponoi te krishtereve shqiptare para 500 vjetesh taksa ekonomike ne ditet e sotme muslimaneve shqiptare pas varferimit te tyre po ju imponohet ja vetem aspekti ekonomik por edhe taksa ideologjike dhe ne mentalitet. Duke marre parasysh faktin qe keto taksa pagohen vetem me rikonvertim atehere sna ngelet rruge tjeter veçse ajo qe sipas antimuslimaneve shqiptare para 500 vjetesh n detyroi te pranojme islamin , por kesaj here po ndodh e kunderta dhe po tregohet ana tjeter e monedhes. Atehere mes dy Sulltaneve cilin te zgjedhim ate para 500 viteve qe na dha ne dore edhe çelsat e Stambollit apo kete te riun qe na dha Kosoven duke na bere vasale te tij ne Ballkan dhe na rikthyer ne te krishtere. Cilin Muratin,qe ja morri Kosoven serbeve para 500 viteve per tja dhene ate ne dore pashallareve shqiptare apo kete te riun qe e çliroi tani dhe ja dha ate kishtareve dhe laikeve shqiptare? Pse i pari trajtohet si pushtues dhe konvetues me dhune ndersa i dyti si çlirues dhe hero? Nese te dy çojne te i njejti fund cila eshte diferenca nderrmjet tyre? Pergjigjen çdo shqiptar i ndershem mund ta gjeje ne fund te zemres dhe mendjes se tij.

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme