Në vend të Stalinit, monumenti i Sulejman Delvinës

Alinanaj ka propozuar jo vetëm monumenti po edhe varre më vete për Sulejman dhe Namik Delvinën. Vepra po realizohet nga skulptori Arqile Vasili dhe do të jetë gati deri më 30 gusht. Do të vendoset në qendër të qytetit, pikërisht në vendin ku para viteve '90 qëndronte monumenti i Stalinit. Do të jetë i lartë 2m. Kryetari i bashkisë së Delvinës ka bërë të ditur se eshtrat e vëllezërve Delvina do të vendosen në muajin tetor në përkujtim të ditëlindjes së ish kryeministrit delvinjot në në varre më vete në parcelën e rezervuar për figurat patriotike në varrezat e dëshmorëve të rrethit.

Qendra e qytetit të Delvinës, e cila po shkatërrohet përditë nga ndërtimet që po zëvendësojnë Pazarin e Vjetër, rrugën e Zejtarëve dhe dyqanet karakteristike mesjetare, mendohet të jetë një qendër e studiuar urbanistike dhe e kompozuar nga ana arkitekturore, ku në vendin më të dukshëm, aty ku vite më parë "bënte hije" Stalini, mbi ca shkallare të gurta do të ngrihet piedestali i njërës prej figurave më të ndritura të Delvinës dhe Shqipërisë, i Sulejman Delvinës, patriot, intelektual.

Sulejman Delvina u lind më 5 tetor 1884 në Delvinë. Arsimin fillor e kreu në vendlindje ndërsa atë të mesëm ne gjimnazin "Zosimea" të Janinës. Mbaroi në Stamboll në vitin 1898, Universitetin "Mylkie". U emërua atashe në MPB-në Osmane dhe më pas si sekretar në zyrën e dekreteve të Kryeministrisë, si dhe profesor në liceun e Gallatasarait e në gjimnazin e Vefa-s. U bë shef seksioni në MPB dhe drejtor i përgjithshëm i vilajeteve. Ishte një ndër figurat qendrore të klubit shqiptar të Stambollit. Bashkë me patriotë të tjerë iu kundërvu politikës xhonturke dhe synimeve shoviniste ndaj Shqipërisë të monarkive fqinje. Në korrik 1911 udhëhoqi manifestimin e studentëve shqiptarë në Stamboll për të mbështetur alfabetin dhe kërkesat shqiptare. Ishte një nga nënshkruesit e thirrjes së 18 nëntorit dorëzuar përfaqësive të Fuqive të Mëdha në Stamboll ku kërkohej të njiheshin të drejtat kombëtare të popullit tonë.

Në prill 1919 kolonia shqiptare në Turqi, e dërgoi atë në Konferencën e Paqes në Paris, për të mbrojtur në emër të saj interesat e Shqipërisë dhe për të zgjidhur mosmarrëveshjet politike të lindura në gjirin e përfaqësuesve shqiptarë të atjeshëm. Projektet për copëtimin e Shqipërisë nuk mund të ndryshoheshin dot nga përfaqësuesit shqiptarë në krye të të cilëve ishte Delvina. Megjithatë ishte Kongresi i Lushnjës që u mbajt në janar të vitit 1920 ai që hodhi poshtë gjithë vendimet e marra në Konferencën e Paqes në Paris. Në këtë kongres morën pjesë rreth 50 përfaqësues nga gjithë Shqipëria e pavarur, ndërkohë që ndërkombëtarët vazhdonin me planet për copëtimin e vendit. Kongresi zgjodhi dhe qeverinë e tij, në krye të së cilës u zgjodh atdhetari dhe njeriu i respektuar, Sulejman Delvina.

Kjo qeveri drejtonte në atë kohë pjesën më të madhe të vendit dhe u përpoq që të kishte jehonë edhe në fushën ndërkombëtare, duke vendosur marrëdhënie diplomatike me shtetet e huaja, me kusht që të respektohej tërësia territoriale e Shqipërisë.

Më pas, Delvina mbështeti luftën kundër bandave esatiste më 1920 dhe ndihmoi në përfundimin me sukses të luftës së Vlorës kundër pushtuesve imperialistë italianë.

Po kështu mori pjesë edhe në nënshkrimin e protokollit italo-shqiptar të datës 02.08.1920. Në moshën37 vjeç Sulejman Delvina kreu detyrën si Ministër i Brendshëm, 11 korik1921 deri më16 tetor 1921. Në këtë detyrë ndenji3 muaj e 5 ditë Mori pjesë në revolucionin e Qershorit 1924 dhe në qeverinë e kryesuar nga Fan Noli u emërua ministër i Punëve të Jashtme për periudhën nga 16 qershor 1924- 23 dhjetor 1924. Pas dështimit të këtij revolucioni, Delvina u largua nga Shqipëria dhe u end në Evropë për disa vjet si emigrant politik. Më vonë i sëmurë u kthye në Shqipëri dhe vdiq në Vlorë në vitin 1933. U varros në qytetin e tij të lindjes , në varrezat publike , sëbashku me të vëllain patriotin tjetër të shquar , ish kryetarin e bashkisë së Delvinës, Namik Delvinën.

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme