Neperkembja e identitetit mysliman te shqiptareve

Per "madre Terezen" ne nuk kemi asnje lloj paragjykimi,pavarsisht faktit se ka dhe intelektuale indian te cilet shkruajne se megjithse kan lindur dhe jan rritur ne Kalkuta,vetem kur kan shkuar ne perendim kan mesuar per nje bamirese te tille,apo zerave se segmente te ndryshme te mafias kan financuar "madren" per aktivitet e saja te bamirese.

Thjeshte ajo tashme perben nje shenjtore,e cila simbolizon nje religjon te caktuar,nje sistem vlerash per nje pjese te mir te botes,dhe te nje pjeseze te kombit shqiptar.Per kete arsye ajo nuk mund te jete "embleme" kombetare,e cila duhet te perfaqesoj te gjith shqiptaret.Nuk perben asnje burim frymezimi apo krenarie,uniteti dhe historicizmi,nga te cilat popujt zgjedhin simbolet e tyre.

Mbas viteve 90-te ne vendin tone,ka filluar nje vale perendimizimi te gjithçkaje,çka perben vlere per perendimin/eshte vlere edhe per ne,çka i pelqen perendimit/na pelqen edhe ne,kjo me shume se politike ose real-politike eshte konjukturalizem qe gjen shpjegim botkuptimin mesjetar evropian"se feja e sunduesit eshte dhe feja ime".

Nje ser studiuesish te huaj kan arritur ne perfundime shkencore,"se islamizmi-sipas Vittorio Vallonica,(shih revisten "Kultura Ýslame" nr.3-4,1941,f.89)-eshte feja themelore e kombit shqiptar,feja ne gjirin e se ciles bulbezoi dhe lulezoi ndjenja e kombesise,per bashkim e pavarsi".Gjithashtu-thekson ky studiues-jane te padiskutueshme dobirat e islamizmit ne shqiperi.Perveç se ka krijuar ndjenjen e bashkimit dhe te vellazerise,me pare e panjohure,ka bere te shperthejen ne te gjith shekujt,figurat me te bukura dhe me fisnike te rilindjes shoqerore,politike dhe kulturore te kombit,ka shkaktuar energjira te vazhdueshme dhe te fuqishme qe kane drejtuar vendimtarisht vendin mbi udhen e perparimit dhe mireqenies"

Pra po te nisemi duke mare per baze ato qe cituam me siper,sigurisht qe si embleme duhet te zgjedhim nje figure shqiptare myslimane.Por ne jemi te ndergjegjshem duke leshuar pak edhe nga "prerogativat"(te drejta te patjetersueshme) qe burojne nga te qenurit shumice,se per hir te unitetit kombtare dhe harmonis fetare,te mos meret ne percaktimin e simboleve kombetare me shume feja per baze,se sa kontributi ne lemej te ndryshem te zhvillimit kombtar.E qe s'do te thote inferioritet apo plogeshti shpirterore dhe mendore e myslimaneve shqiptare,por vler.

Ne lidhje me qendrimet e KMSh-se,nuk duhet fajesuar ky institucion,por ata qe perpiqen te prishin ekujlibrat fetare,pa mare parasysh se vitet kalojn shpejt dhe nje gje qe vihet apo fitohet me dhune,bie dhe humbet po me dhune-te pakten keshtu na keshillon Konfuci.

Sa per te tjera,kjo ka per te shkaktuar dhe nje reaksion,duke rritur shkallen e interesit per islamin si fe,qe ka bere te pendohen dhe skenaristet e "11 shtatorit 2001".

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme