Islami për të drejtat e shtazëve/kafshëve - Skicë -

Një vështrim i vëmendshëm i literaturës islame, asaj burimore, veprave klasike por edhe bashkëkohore, do të konstatojë se Islami në hollësi i ka saktësuar të drejtat e njeriut, në të gjitha nuancat e tij, madje edhe të drejtat e shtazëve, bimëve etj.

Vazhdo leximin!

E Premte, 20 Shkurt 2015, 06:51Shkruan: Nexhat Ibrahimi

Ar/miqësia ndërmjet Evropës dhe Islamit

Islamin në Evropë duhet ta shohim në raport me kristianizmin dhe judaizmin si tri religjione të mëdha monoteiste. Ky diskurs edhe pse është i vështirë, pasi që pjesëtarët e njërës dhe tjetrës anë janë të ndarë sipas simpative, emocioneve e jo sipas një ndarjeje racionale, megjithatë është i mundur.

Vazhdo leximin!

E Premte, 20 Shkurt 2015, 06:47Shkruan: Nexhat Ibrahimi

Zhvillimi i ‘militantizmit’ në historinë islame -Skicë-

Kjo ideologji xhihadiste-vehabiste-selefiste është e pranishme në shumë vende të botës dhe lufta kundër tyre nuk duhet të bazohet në aeroplan bombardues stealth apo në fluturake pa pilot por në mësimin, arsimimin dhe informimin aktiv të popullatës e sidomos rinisë.

Vazhdo leximin!

E Dielë, 16 Nëntor 2014, 07:10Shkruan: Nexhat Ibrahimi

AUTOKTONIA E MUSLIMANËVE NË EVROPË

Ky artikull është botuar në revistën “Hikmet”, nr. 5, Praneverë, Prishtinë 2014, organ i “Institutit për shkencat humane – Ibni Sina”.

Vazhdo leximin!

E Hënë, 27 Tetor 2014, 21:36Shkruan: Nexhat Ibrahimi

Traditat e muslimanëve gjatë bajrameve

... Vala e pamëshirshme e shekullit të elektronikës po i ndryshon gjerat, kurse ne jemi treguar të dobët në ruajtjen e traditave dhe identitetit tonë. ...

Vazhdo leximin!

E Hënë, 21 Korrik 2014, 23:30Shkruan: Nexhat Ibrahimi

Zekati dhe sadakat’ul-fitri, detyrë prioritare e muslimanëve

“Siguroni pasuritë tuaja me dhënien e zekatit” (Hadith)

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 16 Korrik 2014, 00:46Shkruan: Nexhat Ibrahimi

Prejardhja e Kur’anit sipas disa orientalistëve

Ky artikull është botuar në revistën “Hikmet”, nr. 4, Dimër, Prishtinë 2013, organ i “Institutit për shkencat humane – Ibni Sina”.

Vazhdo leximin!

E Enjte, 19 Qërshor 2014, 14:30

Besimi në kader

Publikuar ne Revista Edukata Islame, nr, 104/2013

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 16 Prill 2014, 18:46Shkruan: Nexhat Ibrahimi

Lëvizja tradicionaliste vehabiste apo thirrja e Muhammed ibn Abdulvehhabit

Lëvizja vehabiste në fillim të shfaqjes dhe aktivitetit të tyre kishte çdo karakteristikë të lëvizjes së mirëfilltë. Ajo nuk karakterizohej me tipare sektariste, përjashtuese, anatemuese, urbicidale dhe gjenocidale. Ajo përbënte një vazhdim të shkollës hanbeliste në kohë dhe rrethana të reja. Por, ballafaqimi me jetën reale të lëvizjes dhe veprimet gjithnjë e më të ashpra kundër jobashkëmendimtarëve e futi këtë lëvizje në rendin e sekteve, si në rrafshin organizativ ashtu edhe në rrafshin fetar e politikë. Edhe pse shumë i propaganduar, ixhtihadi, ky mekanizëm i domosdoshëm në Islam, u shpërfill, duke ndjekur rrugën e formalizmit të skajshëm.

Vazhdo leximin!

E Hënë, 14 Prill 2014, 15:12Shkruan: Nexhat Ibrahimi

Gulagu i Zajeçarit & 2557 ditë burg nën dhunën serbe

Burgu i Dubravës para boshatisjes.

Vazhdo leximin!

E Hënë, 24 Mars 2014, 19:07Shkruan: Nexhat Ibrahimi

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit