NDËRGJEGJJA (VICDAN) – VEPRA MË E RE E SAMI FRASHËRIT

Shemsedin Sami Frashëri është dijetar i shumëdimensional, i shkolluar në periudhën e fundit të shtetit Osman. Në jetën e tij të shkurtë që zgjati vetëm 54 vjet, arriti të shkruante shumë vepra. Në krye të këtyre veprave rradhisim punimet e tij në hartimin e fjalorit si dhe hulumtimet në fusha të ndryshme shkencore. Përveç këtyre, ai jep edhe shembuj të suksesshëm të disa llojeve të veprave letrare si, roman, shkrime teatrale, tregime etj. Por një pjesë e shkrimeve teatrale nuk botohen. Një prej këtyre veprave të pabotuara është edhe vepra teatrale “Vicdan”- “Ndërgjegjja”. Deri në ditët e sotme kjo vepër e Samiut është përmendur si vepër e tij teatrale, por është pohuar se nuk është gjetur në asnjë mënyrë.

Vazhdo leximin!

E Dielë, 25 Janar 2015, 08:42Shkruan: Dr. Salih OKUMUSH

Sulmet kundër esharive dhe maturidive

“Allahu xh.sh. asnjëherë nuk do ta le Umetin tim të bie dakord në devijim, dhe dora (fuqia) e Allahu është mbi grupin (xhematin), pra ndiqeni masën më të madhe te besimtarëve (sevadul adham), dhe kush ndahet prej tyre është ndarë për në zjarr.” (Hadith)

Vazhdo leximin!

E Martë, 20 Janar 2015, 21:43Shkruan: Ajni Sinani

Përse Franca nuk i zbaton slloganet masonike të Liberté, Égalité, Fraternité-së me muslimanët e saj?

Francës dhe Evropës Perëndimore sot i ka ardhur koha dhe momenti që t'i anullojnë politikat e tyre diskriminuese dhe imperialiste kundër Islamit dhe muslimanëve dhe të zbatojnë siç duhet slloganet masonike të Liberté, Égalité, Fraternité-së. Nëse ato bëjnë këtë gjë, edhe qytetarët muslimanë do të sillen mirë dhe do ta shohin Francën si atdheun e tyre.

Vazhdo leximin!

E Shtunë, 10 Janar 2015, 13:12Shkruan: Olsi Jazexhi

Me paragjykime e ngarkesa s'shkruhet historia

07.07.2014 |
Flet Muhamet Mufaku-Arnauti

Këto ditë po qëndron në Kosovë historiani kosovar me qëndrim në Jordani, prof. dr. Muhamed Mufaku-Arnauti. Atë në një takim e ka pritur dekani i Fakultetit të Filologjisë, prof. dr. Sedat Dida, i cili e ka nderuar me mirënjohje me rastin e 40-vjetorit të Degës së Orientalistikës në të cilën ka punuar 13 vjet (1974-1987).
Mufaku është anëtar korrespodent i Akademisë Shkencore Arabe dhe anëtar i jashtëm i Akademisë së Shkencave të Kosovës dhe bartës i Medaljes Presidenciale për Meritë, e cila iu ka dhënë me rastin e 100-vjetorit të Pavarësisë së Shqipërisë etj.

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 24 Dhjetor 2014, 10:51Shkruan: Prof. Dr. Muhamed MUFAKU (ARNAUTI)

Kështjella seksi e Kadaresë

Romani Kështjella është konsideruar me të drejtë si letrarizim i narrativës historiografike që u prodhua në laboratorët e memories kolektive të Shqipërisë së viteve ’60. Jo rastësisht u botua pas celebrimeve multidisiplinare të jubileut të 1968 dhe u legjitimua nga pikëpamja shkencore prej Aleks Budës, themeluesit të historiografisë shqiptare, i cili firmosi pasthënien e botimit në frëngjishtLes tambours de la pluie (1972). Romani familjarizoi për imagjinatën e shqiptarëve disa skema të raportimit meVeten dhe Tjetrin, brenda të shkuarës osmane, që do të bëhen klasike e prej të cilave as autori vetë nuk do të shkëputet ndonjëherë, për të mos thënë madje se rishikimi postkomunist i veprës e pasuron dhe e nënvizon skematizmin me stigma të reja. Pohime si p.sh «Azia me tërë mistikën dhe barbarinë e saj», «zinxhirët e robërisë», «ne qëndruam e po qëndrojmë», «ne i vumë gjoksin shpatës otomane», «në rrugën e hordhisë së çmendur gjithmonë duhet të çohet dikush», «luftë vigane kundër përbindëshit më të madh» (I. Kadare: 1981, vëll. 4, f. 52, 73, 217, 236), e të tjera të kësaj natyre, riciklohen nga Buda si detajet e një tabloje historike, pikërisht siç veprohet sot me krijimtarinë e Tursun Beut, duke e neutralizuar kufirin mes historisë dhe letërsisë.

Vazhdo leximin!

E Hënë, 15 Dhjetor 2014, 20:07Shkruan: Doan Dani

VANZEMALJCI U KUR'ANU ? DA LI IH KUR'AN NEGIRA ILI POTVRĐUJE?

7-mog Augusta 1996,NASA (1) naučnici su dali izjavu za javnost koja je zauzela naslovne strane u medijima širom svijeta. Naime u meteoritu sa Marsa, oni su otkrili tragove mikroskopske životne forme koja je postojala na Marsu prije tri biliona godina. (2) Iako su druge istrage kasnije dovele u pitanje taj prvi zaključak, (3) brojna nedavna otkrića, naprimjer, otkriće Galileo letjelice, (4) u Februaru 1997, o mogućem crvenom moru ispod ledene kore na Jupiterovm mjesecu, Europa, (5) itekako nude nade da ćemo uskoro moći pronaći odgovor na jedno od najstarijih i najinteresantnijih pitanja kojim se čovječanstvo bavilo-"Imal li koga tamo, ili smo mi sami u ovom univerzumu?"

Vazhdo leximin!

E Dielë, 16 Nëntor 2014, 06:22

Kur dëshmojnë të vdekurit

Me gjithë këto zbulime dhe zhvarrosje varresh masive në dukje të pafundme, do të dukej e pamundur që dikush të pretendonte akoma se gjatë viteve të ’90-ta nuk ngjau asnjë gjenocid që kishte në shënjestër boshnjakët ose shqiptarët etnikë në Kosovë. Pirgjet e provave fizike, të kufomave dhe skeleteve të copëzuara, për të mos përmendur dëshmitë nga gjyqet e shumta për krime lufte, janë absolutisht dërrmuese dhe të papërballueshme.

Vazhdo leximin!

E Martë, 14 Tetor 2014, 18:29Shkruan: Shkruan: Robert Leonard Rope*

You Can`t Understand ISIS If You Don`t Know the History of Wahhabism in Saudi Arabia

BEIRUT -- The dramatic arrival of Da'ish (ISIS) on the stage of Iraq has shocked many in the West. Many have been perplexed -- and horrified -- by its violence and its evident magnetism for Sunni youth. But more than this, they find Saudi Arabia's ambivalence in the face of this manifestation both troubling and inexplicable, wondering, "Don't the Saudis understand that ISIS threatens them, too?"

Vazhdo leximin!

E Enjte, 28 Gusht 2014, 10:13

Alija Izetbegoviqi flet shqip!

Versioni i kompletit, i përkthyer në gjuhën shqipe, në pesë vëllime, vjen në një format prej rreth 2300 faqesh, me një përgatitje të shkëlqyeshme e botim të jashtëzakonshëm për rrethanat tona kulturore e të përgatitjes së librit. Sikundër ishte një model si individ i shquar, edhe vepra e tij, kriteret e përgatitjes dhe të realizimit mund të thuhet, me plot gojë, se shndërrohen në një model që zbaton standarde të larta.

Vazhdo leximin!

E Martë, 5 Gusht 2014, 12:23Shkruan: Shkruan: Hysen MATOSHI, Prishtinë

PSE NUK E DËGJUAN SHQIPTARËT HAFIZ ALI KORÇËN

Hafiz Ali, Bolshevizmi a çkatërimi i njerëzimit, Jehona, Tiranë, 2004

Në shoqëri e kombe ku ka ekzistuar bolshevizmi, e ku pasojat e tij ende janë të forta, siç janë ndër ne shqiptarët, rreziku nga ideologjitë dhe nga organizimet ekstremiste është i madh, sepse janë dëmtuar vlerat e mirëfillta morale e fetare dhe ka rënë imuniteti nacionalist i kombit. Manipulimi dhe rekrutimi i të rinjve shqiptarë që janë në një lloj vakumi ideologjik, moral e fetar, është më i lehtë, se sa po të ishim një shoqëri e një komb stabil, që do ta kish të ruajtur të pacënuar kontinuitetin e mendimit të vet intelektual e të zhvillimit kombëtar. Prandaj, duhet të rikthehemi te mësimet esenciale si ky i hafiz Ali Korçës, që e denoncon me forcë ideologjinë globale të terorit, që të aftësohemi për t’u mbrojtur nga kërcënimet e sotme.

Vazhdo leximin!

E Hënë, 21 Korrik 2014, 16:21Shkruan: Milazim Krasniqi

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme